Rossz hírek a koronavírus elleni vakcináról: lehet, még 2021-ben sem lesz védőoltás

Rossz hírek a koronavírus elleni vakcináról: lehet, még 2021-ben sem lesz védőoltás

2020. május 21. 09:32

A covid-19 egyszerűen nem elég halálos ahhoz, hogy a gyógyszerügyi hatóságok megengedjék a fejlesztett vakcinák hosszú évekig tartó engedélyeztetési folyamatának megkerülését - írja az Index. Ezért a lapnak nyilatkozó szakember szerint szinte kizárt, hogy akár jövőre elérhetővé válik a világ számára a koronavírus-vakcina.

Szinte kizárt, hogy akár jövőre elérhetővé válik a világ számára a koronavírus-vakcina

- vélekedett a lapnak Nagy Eszter vakcinológus, biotechnológiai menedzser, aki a covid-19 és más betegségek elleni oltóanyagok fejlesztésében is részt vesz.

Mindennek az az egyik magyarázata, hogy az új koronavírus (covid-19) egyszerűen nem elég halálos ahhoz, hogy a gyógyszerügyi hatóságok megengedjék a fejlesztett vakcinák hosszú évekig tartó engedélyeztetési folyamatának megkerülését. Ez kellene azonban ahhoz, hogy már idén év végén, vagy 2021-ben tömegesen oltani lehessen.

Ha azonban mégis elindulnának az éles oltóprogramok idő előtt, akkor felvetődne, hogy vajon a vakcinát kielégítően tesztelték-e, bizonyított-e a hatékonysága, és biztonságosságát.  A szakember egyébként úgy vélekedik, hogy jelenleg nagyban hátráltatja az oltóanyagok tesztelését, hogy semmit sem tudunk arról, hogy milyen és mennyi ellenanyag szükséges az új koronavírus elleni immunitáshoz. Szerinte a megoldás kulcsát a gyerekek jelentenék. Azaz az, hogy mi óvja meg őket az új koronavírustól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08