15 °C Budapest

Meglódult a vidéki ingatlanpiac: már látszik a lazítás hatása

2020. május 18. 20:02

A járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítése érezhetően meglódította a vidéki ingatlanpiacot az Otthon Centrum hálózatában - a fővárosban viszont még várni kell a visszapattanásra. 

A vidékre vonatkozó korlátozó intézkedések enyhítése után két héttel érezhetően megváltozott az ingatlanpiaci klíma, amit az Otthon Centrum hálózatában nyilvántartott tranzakciók növekvő száma mutat. Mindez a budapesti ingatlanpiacra még nem érvényes, ám a korlátozások könnyítésének bevezetése óta csak néhány óra telt el. A fővárosi tanácsadók továbbra is jellemzően telefonon, interneten bonyolítják ügyleteik jelentős hányadát, az ingatlanok mutatása egyelőre a korábbiakhoz képest visszafogottabb számban történik.

Vidéken azonban a megbízások száma alapján pillanatnyilag hatékonyabban tudnak dolgozni az értékesítők. "Az eladások háromnegyede a Közép-magyarországi régión kívül történik" - mutatta be a piac legfrissebb állapotát SoókiTóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte, hogy a vételi ajánlatok terén már nem ekkora a főváros lemaradása, itt kisebb a különbség, Budapest aránya 32 százalék. "Ez azt jelenti, hogy lennének vevők a fővárosban is, azonban az eladók és vásárlók elképzelései itt nehezebben találkoznak, mint vidéken" - árnyalta az ingatlanpiaci mutatókat az elemzési vezető.

Lakást vennél? Nézd meg a bankok hitelajánlatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

A vidéki piac újraéledése egyértelműen összefügg a kormányzati intézkedések könnyítésével: a kezdeti sokk után az emberek gyorsan igyekeznek visszatérni korábbi életvitelükhöz, a korlátozások részleges feloldása erősítette biztonság érzetüket, az elhalasztott vételi vagy eladási szándékok ismét előtérbe kerültek. A nyitás hatása az Otthon Centrum előző heti számaiban is jól érzékelhetőek. A telefonálások száma több hetes visszafogottság után csúcsot döntött, ahogy az ingatlanok megtekintése és a megbízások száma is. Vevő oldalról a vételi ajánlatok és eladások száma már megközelíti a vírus előtti utolsó hét értékét. "Az eladói és vevői aktivitást mérő adatokból úgy tűnik, vidéken teljesen visszatért az élet, míg Budapesten egyelőre 20-25 százalékkal pörög gyengében a piac, mint a vírus megjelenése előtti hetekben" - mondta Soóki-Tóth Gábor.

A kedvező irányt jelző mutatószámok mellett a lezárt eladások számában - bár itt az aktivitási mutatókat messze felülmúló ütemben javult a statisztika a vészhelyzet kihirdetése óta eltelt hetekben - továbbra is érzékelhető maradt némi bizonytalanság. Jelenleg a korlátozások bevezetése előtti hetekben lezárt ügyleteknél mintegy 60 százalékkal kevesebb, a tavalyi év azonos időszakához képest két-harmados az elmaradás- tette hozzá az elemzési vezető.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm