3 °C Budapest
Maradandó egészségkárosodást okozhat a koronavírus: ezért sem mindegy, elkapja-e valaki

Maradandó egészségkárosodást okozhat a koronavírus: ezért sem mindegy, elkapja-e valaki

2020. május 14. 20:45

Az operatív törzs mai tájékoztatójén Müller Cecília arra a kérdésre is válaszolt, okozhat-e maradandó egészségkárosodást a koronavírusos megbetegedés. A válaszából kiderült, hogy okozhatnak a szövődmények olyan kárt a szervezetben, amiből nem lehet felépülni, mivel jellemző a vérrög képződés a fertőzötteknél. Ezek a vérrögök pedig sok szervet roncsolhatnak.

A fertőzötteknél apró vérrögöcskék indulnak el az erekben, amelyek ki tudja, hol állnak meg - fogalmazott az Infostart kérdésére Müller Cecília. "Valóban egyre több ismeretünk van a koronavírusról mint kórokozóról, a klinikumáról, a tüneteiről, a kezelési módokról, a diagnosztikáról - ahogy halad előre a járvány, egyre több ismeret gyűlik össze, kutatások is folynak. A gyulladásos és a már korábban említett fokozott immunreakció, a citokinvihar mellett egy véralvadási zavar is keletkezik a szervezetben" - fejtette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

Azt is elmondta, "több, sok szervet" érinthet és el is ér ilyenkor a megbetegedés. A tisztifőorvos a bőrtünetek okaként is a megbetegedés során keletkező "apró, pici vérrögöket, trombusokat" jelölte meg. A több szervi elégtelenségnek is egyik oka az, hogy a kis méretű képződmények, vérrögöcskék "elsodródnak az érpályában", így akármelyik szervben károsodást tudnak okozni.

Ennek sajnos maradandó károsodás is lehet az eredménye; az esetek egy részében, szerencsére ritkán, de előfordul ilyen, ez azzal jár, hogy a tüdőkapacitás csökken. Lefordítva: meggyógyul az illető, de hiába tudott korábban a második emeletre felszaladni, ezután már az elsőnél meg kell állnia. Ezt az okozza, hogy a légzőfelület aktív részét kötőszövet foglalja el, ami a légzésben így nem tud részt venni

- mondta el Müller Cecília.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?