Ezeket a gyógyszereket kereste a patikában minden beteg: közel sem volt olcsó

Ezeket a gyógyszereket kereste a patikában minden beteg: közel sem volt olcsó

2020. május 13. 09:02

Sokan több hónapra előre bespájzoltak gyógyszerekből a koronavírus miatti kijárási korlátozásokra reagálva. Márciusban csak vényköteles termékekért hatvanmilliárd forintot hagytak a patikákban.

A magyarországi patikákban az idén márciusban mintegy 60 milliárd forint értékben váltottak ki támogatott, vényköteles gyógyszereket, míg az elmúlt másfél évben a havi átlagos forgalom 45 milliárd forint körül mozgott - derül ki a Benu Magyarország Zrt. és a Hiflylabs Zrt. kutatásából. A márciusi forgalom 30,5 százalékkal haladja meg a februárit, és még nagyobb mértékben az előző év azonos időszakáét.

A vényköteles forgalom növekedése azért is különleges, mert ezeket a termékeket a lakosság csak orvosi közreműködéssel tudja beszerezni, a vásárlások megemelkedett száma tehát távolról sem nevezhető indokolatlannak - írja a Világgazdaság. Az adatok szerint márciusban nagyon sokan a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatására váltottak ki egyszerre többhavi gyógyszert.

A legnagyobb növekedés az anyagcserét befolyásoló készítmények esetén tapasztalható, ilyenek az inzulinkészítmények és a savlekötők. Hasonlóan emelkedett a légzőrendszerre ható gyógyszerek forgalma, ezek többek között az asztma kezelését segítik, de kiemelkedő volt a vérnyomáscsökkentők és a koleszterincsökkentők forgalma is, az értékesítésük mértéke több mint 40 százalékkal nőtt.

Néhány konkrét termék forgalma több mint a kétszeresére erősödött, de e bővülés hátterében általában a készlettel, a termékhelyettesítéssel összefüggő technikai hatások, és nem a járvány okozta fogyasztásváltozás áll. Ám a technikai hatásokat nem számítva is voltak olyan készítmények, amelyeknek a forgalma több mint 50 százalékkal emelkedett. Ilyenek egyes vényköteles D-vitamin-készítmények és vérnyomáscsökkentők.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?