11 °C Budapest
Ezeket a gyógyszereket kereste a patikában minden beteg: közel sem volt olcsó

Ezeket a gyógyszereket kereste a patikában minden beteg: közel sem volt olcsó

2020. május 13. 09:02

Sokan több hónapra előre bespájzoltak gyógyszerekből a koronavírus miatti kijárási korlátozásokra reagálva. Márciusban csak vényköteles termékekért hatvanmilliárd forintot hagytak a patikákban.

A magyarországi patikákban az idén márciusban mintegy 60 milliárd forint értékben váltottak ki támogatott, vényköteles gyógyszereket, míg az elmúlt másfél évben a havi átlagos forgalom 45 milliárd forint körül mozgott - derül ki a Benu Magyarország Zrt. és a Hiflylabs Zrt. kutatásából. A márciusi forgalom 30,5 százalékkal haladja meg a februárit, és még nagyobb mértékben az előző év azonos időszakáét.

A vényköteles forgalom növekedése azért is különleges, mert ezeket a termékeket a lakosság csak orvosi közreműködéssel tudja beszerezni, a vásárlások megemelkedett száma tehát távolról sem nevezhető indokolatlannak - írja a Világgazdaság. Az adatok szerint márciusban nagyon sokan a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatására váltottak ki egyszerre többhavi gyógyszert.

A legnagyobb növekedés az anyagcserét befolyásoló készítmények esetén tapasztalható, ilyenek az inzulinkészítmények és a savlekötők. Hasonlóan emelkedett a légzőrendszerre ható gyógyszerek forgalma, ezek többek között az asztma kezelését segítik, de kiemelkedő volt a vérnyomáscsökkentők és a koleszterincsökkentők forgalma is, az értékesítésük mértéke több mint 40 százalékkal nőtt.

Néhány konkrét termék forgalma több mint a kétszeresére erősödött, de e bővülés hátterében általában a készlettel, a termékhelyettesítéssel összefüggő technikai hatások, és nem a járvány okozta fogyasztásváltozás áll. Ám a technikai hatásokat nem számítva is voltak olyan készítmények, amelyeknek a forgalma több mint 50 százalékkal emelkedett. Ilyenek egyes vényköteles D-vitamin-készítmények és vérnyomáscsökkentők.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?