11 °C Budapest

Ezeket lehet tudni a koronavírusban elhunyt krónikus betegekről

2020. május 10. 08:45

Az elhunytak 21 százaléka vidéki, 79 százalékuk pedig Pest megyei vagy budapesti. A legfrisebb hírek szerint 8 halálos áldozatot szedett a koronavírus. Az újabb áldozatok közül 5 nő volt, 3 férfi és mind 70 éven felüliek voltak.

413-ra emelkedett az igazoltak koronavírusos megbetegedésben elhunytak száma. A nyolc újabb áldozat mind idős volt, ketten is szenvedtek közülük Alzheimer-kórban, de a magas vérnyomás, szívbetegség, vesebetegség, cukorbetegség mind súlyosbíthatta a tüneteiket.

Korábban a Pénzcentrum részletesebben foglalkozott a leggyakrabban előforduló alapbetegségekkel: többek között az derült ki, hogy kiugróan magas a hipertóniától, vagyis magas vérnyomástól szenvedők száma: az elhunytak 55 százaléka élt együtt ezzel a betegséggel igazoltan. Különböző szívproblémáktól is több mint a betegek egyharmada szenvedett, és magas volt a veseproblémákkal, cukorbetegséggel küzdők aránya is az elhunytak körében.

Azzal, hogy mekkora veszélyt jelenthet a koronavírus a magas vérnyomással, szívbetegséggel küzdőkre, ebben a cikkben foglalkoztunk. Azonban, ahogy azt Szlávik János, a Szent László kórház infektológus szakorvosa elmondta: még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy mi befolyásolja azt, hogy a vírus lefolyása súlyos vagy esetleg tünetmentes. Ezért akár krónikus betegséggel él valaki, akár egészséges, fiatal vagy idős, rendkívül fontos, hogy annak ellenére is betartsa a járványügyi intézkedéseket, hogy egyelőre nem nő meredeken tovább a diagnosztizáltak és elhunytak napi száma.

A láthatatlan, gyakran tünetmentes lezajló betegség rendkívül fertőző, ezért olyan lényeges, hogy továbbra is megtegyen mindenki minden tőle telhető óvintézkedést, hogy egy esetleges fertőzés vagy megfertőződés esélyét a minimálisra csökkentse.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem