Itt vannak a friss adatok a koronavírus áldozatairól: ennyi 65 év alatti hunyt el

Itt vannak a friss adatok a koronavírus áldozatairól: ennyi 65 év alatti hunyt el

2020. május 9. 11:40

400 fölé emelkedett az elhunytak száma, csaknem 80 százalékuk budapesti vagy Pest megyei. Átlagéletkoruk 77,8 év. Kezdetben arányaiban több volt az elhunytak között a nő, majd ez megfordult és egyre inkább a férfiak száma volt nagyobb az elhunytak között. Mára ismét 49-51 százalék az arány a férfiak és nők között. Az elhunyt férfiak átlagéletkora 75,7 év, a nőké 79,9 év.

320-an Budapesten vagy Pest megyében és 85-en vidéken éltek a mára elhunytak közül. A 405 elhunyt közül 45-en voltak 65 év alattiak (11,1%), és 197-en 80 év felettiek (48,6%). A legfiatalabb elhunyt beteg egy 33 éves férfi volt, aki a koronavirus.gov.hu adatai szerint hasnyálmirigy- és májgyulladásban szenvedett. Egy 37 éves nő szintén áldozatul esett a járványnak, nála az extrém elhízás van feltüntetve, mint alapbetegség. A legidősebb elhunyt szintén nő volt, 99 éves, csontritkulásban és demenciában szenvedett.

Korábban a Pénzcentrum részletesebben foglalkozott a leggyakrabban előforduló alapbetegségekkel: többek között az derült ki, hogy kiugróan magas a hipertóniától, vagyis magas vérnyomástól szenvedők száma: az elhunytak 55 százaléka élt együtt ezzel a betegséggel igazoltan. Különböző szívproblémáktól is több mint a betegek egyharmada szenvedett, és magas volt a veseproblémákkal, cukorbetegséggel küzdők aránya is az elhunytak körében.

Azzal, hogy mekkora veszélyt jelenthet a koronavírus a magas vérnyomással, szívbetegséggel küzdőkre, ebben a cikkben foglalkoztunk. Azonban, ahogy azt Szlávik János, a Szent László kórház infektológus szakorvosa elmondta: még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy mi befolyásolja azt, hogy a vírus lefolyása súlyos vagy esetleg tünetmentes. Ezért akár krónikus betegséggel él valaki, akár egészséges, fiatal vagy idős, rendkívül fontos, hogy annak ellenére is betartsa a járványügyi intézkedéseket, hogy egyelőre nem nő meredeken tovább a diagnosztizáltak és elhunytak napi száma.

A láthatatlan, gyakran tünetmentes lezajló betegség rendkívül fertőző, ezért olyan lényeges, hogy továbbra is megtegyen mindenki minden tőle telhető óvintézkedést, hogy egy esetleges fertőzés vagy megfertőződés esélyét a minimálisra csökkentse.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?