12 °C Budapest
Itt vannak a friss adatok a koronavírus áldozatairól: ennyi 65 év alatti hunyt el

Itt vannak a friss adatok a koronavírus áldozatairól: ennyi 65 év alatti hunyt el

2020. május 9. 11:40

400 fölé emelkedett az elhunytak száma, csaknem 80 százalékuk budapesti vagy Pest megyei. Átlagéletkoruk 77,8 év. Kezdetben arányaiban több volt az elhunytak között a nő, majd ez megfordult és egyre inkább a férfiak száma volt nagyobb az elhunytak között. Mára ismét 49-51 százalék az arány a férfiak és nők között. Az elhunyt férfiak átlagéletkora 75,7 év, a nőké 79,9 év.

320-an Budapesten vagy Pest megyében és 85-en vidéken éltek a mára elhunytak közül. A 405 elhunyt közül 45-en voltak 65 év alattiak (11,1%), és 197-en 80 év felettiek (48,6%). A legfiatalabb elhunyt beteg egy 33 éves férfi volt, aki a koronavirus.gov.hu adatai szerint hasnyálmirigy- és májgyulladásban szenvedett. Egy 37 éves nő szintén áldozatul esett a járványnak, nála az extrém elhízás van feltüntetve, mint alapbetegség. A legidősebb elhunyt szintén nő volt, 99 éves, csontritkulásban és demenciában szenvedett.

Korábban a Pénzcentrum részletesebben foglalkozott a leggyakrabban előforduló alapbetegségekkel: többek között az derült ki, hogy kiugróan magas a hipertóniától, vagyis magas vérnyomástól szenvedők száma: az elhunytak 55 százaléka élt együtt ezzel a betegséggel igazoltan. Különböző szívproblémáktól is több mint a betegek egyharmada szenvedett, és magas volt a veseproblémákkal, cukorbetegséggel küzdők aránya is az elhunytak körében.

Azzal, hogy mekkora veszélyt jelenthet a koronavírus a magas vérnyomással, szívbetegséggel küzdőkre, ebben a cikkben foglalkoztunk. Azonban, ahogy azt Szlávik János, a Szent László kórház infektológus szakorvosa elmondta: még mindig nagyon keveset tudunk arról, hogy mi befolyásolja azt, hogy a vírus lefolyása súlyos vagy esetleg tünetmentes. Ezért akár krónikus betegséggel él valaki, akár egészséges, fiatal vagy idős, rendkívül fontos, hogy annak ellenére is betartsa a járványügyi intézkedéseket, hogy egyelőre nem nő meredeken tovább a diagnosztizáltak és elhunytak napi száma.

A láthatatlan, gyakran tünetmentes lezajló betegség rendkívül fertőző, ezért olyan lényeges, hogy továbbra is megtegyen mindenki minden tőle telhető óvintézkedést, hogy egy esetleges fertőzés vagy megfertőződés esélyét a minimálisra csökkentse.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?