7 °C Budapest

Koronavírus: ez a hétvége már nem lesz olyan, mint az eddigiek voltak

MTI
2020. május 8. 19:33

 Óvatosságra intve, az egészségügyi szabályok betartását kérve jelentősen enyhítik a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat a hétvégén a vidéki települések. Pest megyére és Budapestre továbbra is érvényesek a kijárási korlátozások.

Szentendrén ezen a hétvégén már nem lesz forgalomkorlátozás a belvárosban, csak a Pest megyére érvényes kijárási korlátozások lesznek érvényben. A balatoni települések eltérő mértékben vezetnek be lazító intézkedéseket.

Balatonfüreden pénteken megnyitották a strandokat, parkolókat, zöldterületeket, szombattól a játszóterek is használhatók. Tihanyban is kinyitnak a strandok, de csak a kijelölt, központi parkolókban lehet autóval megállni. Keszthelyen a hétvégén már lehet sétálni, kutyát sétáltatni, kerékpározni és horgászni a Balaton-parton, de a sétányként is használható strandok még nem látogathatók, a játszótereket és a kültéri sporteszközöket sem lehet használni. Szigligeten is zárva maradnak a játszóterek, a strand és a vár is. Alsóörsön sem lehet használni a játszótereket, a két kilátó sem látogatható. Siófokon a szinte nyárias időjárás miatt sok látogatóra számítanak, ezért óvatosságra kérnek mindenkit, ott a játszótereket egyelőre zárva tartják.

Veszprémben fokozatosan nyitnak meg a játszóterek és a szabadtéri sportpályák, hétfőtől újra működik a használtcikkeket kínáló piac.

Hévízen szombat reggel megnyit a tófürdő, már kinyitott a város több étterme, kávézója és üzlete. A magánszállások és a panziók már fogadnak vendégeket, a szállodák május második felétől nyílnak meg.

Kaposváron az önkormányzat kérésére mégsem nyitják meg a vásár területét a hétvégén. A szintén Somogy megyei Patcán viszont szombaton megnyitják a Katica Tanya Élményközpontot, de a beltéri egységekben csak az áthaladást engedélyezik, fizetni pedig kizárólag bankkártyával vagy Katica-kártyával lehet.

Pécsen a belvárosban sok étterem, kávézó és cukrászda megnyitotta kerthelyiségét, néhány szálloda pedig június elejétől várja a vendégeket. Hétfőtől a vásárcsarnokban is folyhat árusítás. A Pécsi-tó környékén a hétvégétől lehet már sporteszközöket kölcsönözni is. A Harkányi Gyógyfürdő és a siklósi fürdő viszont még nem fogad vendégeket.

Szombathelyen újra használhatók a parkokban található sporteszközök, kinyitottak a játszóterek és megnyíltak a rekreációs övezetekhez - Csónakázó-tó, Sportliget, Emlékmű-domb - közeli parkolók. Az utcákon kevesebb emberen látni maszkot és kesztyűt, mint az előző hetekben.

Győrben a hétvégén újra látogatható lesz a Püspökvár-Toronykilátó, de maszkot kell viselni és a gumikesztyű használata is ajánlott.

Tatabányán a hétvégén már látogatható a Turul-emlékmű, nem lesz lezárva a Tatára vezető kerékpárút, az óvárosi liget, és a játszótereket is megnyitják. Tatán szintén feloldják a lezárásokat, amelyek az Öreg-tó partját, az Angolkertet, a várat és az Esterházy-kastély környékét érintették.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András online fogadóóráján elmondta, akár a kilencmilliárd forintot is elérheti az önkormányzat bevételkiesése az idén - ennek legnagyobb tétele az iparűzési adóból származó bevétel drasztikus visszaesése -, ezért május végén a költségvetés jelentős módosítására lesz szükség.

Miskolc több mint 7 milliárd forint bevételkieséssel számol az idén - közölte a polgármesteri hivatal pénteken. A borsodi városban nem zárják le a legforgalmasabb parkolókat a hétvégén, ám az érvényben lévő rendelkezések betartását fokozottan ellenőrzik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szécsényben pénteken megnyitották a városi piacot, Balassagyarmaton pedig a termelői piacot.

Debrecenben a hétvégétől újra birtokba vehetik az emberek a Nagyerdő teljes területét. Megnyitják a Békás-tó környékét és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt, és ezen a hévégén fogad először látogatókat az ország egyetlen vidámparkja a Nagyerdőben. Látogatható a helyi állatkert is. Az Oláh Gábor utcai sportkomplexumot, a sportuszodát és a jégcsarnokot hétfőn nyitják meg.

Hortobágyon pénteken újranyitották a Kilenclyukú híd melletti nagycsárdát, a pusztai állatkertet, és ismét látogatható a mátai ménes, de 65 éven felüliek és csoportok továbbra sem mehetnek ezekre a helyszínekre, a pusztai fogatozáson pedig szájmaszkot kell viselni. Az országos gulyásversenyt és pásztortalálkozót május helyett a tervek szerint ősszel rendezik meg.

Nyíregyházán péntektől újra látogatható a Sóstói Múzeumfalu és az állatpark, részlegesen megnyitják majd a sóstógyógyfürdői Tófürdőt és a Parkfürdőt is, a fedett fürdők azonban zárva maradnak.

Szolnokon szombattól fokozatosan a kültéri sportpályák és a játszóterek is látogathatók. Tiszafüreden ezeket várhatóan csak május közepén nyitják meg, a városi strand és a szabadstrand pedig előreláthatólag júniustól lesz nyitva.

Kiskunhalason a játszótereket és a fitneszparkot szombattól lehet használni.

Szegeden is fokozatosan újranyitnak a játszóterek, a szabadtéri kondiparkok, majd május közepéig a sportpályák is. A sziksósfürdői strand május 22-étől lesz látogatható, és még májusban megnyílik a városi sportuszoda is. Szentesen szombattól használható az összes játszótér. Makón május 18-án nyit meg a Hagymatikum gyógyfürdő, a kültéri medencéket legfeljebb ötszázan használhatják egy időben.

Békés megyében is elkezdtek újranyitni az éttermek és kávézók teraszai. A hétvégén Gyulán, Békéscsabán, Orosházán és Sarkadon is nyitva lesznek a szabadtéri sportparkok és játszóterek, de Szarvason továbbra sem. A szarvasi arborétum és a Mini Magyarország Makettpark azonban látogatható. Békésen is megnyitották a szabadtéri sportlétesítményeket, Békéscsabán pedig újraindul a megye egyetlen terápiáskutya-kiképzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm