15 °C Budapest

Szombati Operatív törzs: ezek a gazdasági intézkedések élesednek Magyarországon

2020. április 25. 11:24

Ma 11 órakor jelentkezett a magyarországi járványhelyzettel összefüggő friss adatokkal az operatív törzs. Itt Müller Cecília többek között elmondta, enyhíteni fognak a korlátozásokon, de csak annyit, amennyit a számok engednek!

"Annyit enyhítünk, amennyit a számok engednek."

Müller Cecília enyhítésekkel kapcsolatosan elmondta, hogy "annyit enyhítünk, amennyit a számok engednek".

A hazánkba érkező több millió maszkkal kapcsolatosan elmondta, hogy ezek a maszkok elsősorban a prevencióban dolgozó egészségügyi, rendvédelmi, szociális dolgozóknak mennek. Egy egészségügyi dolgozó egy nap akár 4-6 maszkot is elhasználhat attól függően, hogy milyen beavatkozást végez. 

Azok számára, akik nem a prevencióban dolgoznak, elég a házi készítésű maszk használata, ezek mechanikai védelmet biztosítanak a terjesztés ellen.

Sikerült elkerülni az exponenciális növekedést?

Müller Cecília elmondta, hogy mindenki arra vár, hogy idős rokonaival újra biztonságosan találkozhasson, de azt kéri, hogy ha lassan beindul az új életünk, megfelelő óvatossággal próbáljunk visszatérni a régi kerékvágásba, ebben az esetben sem az idősek, krónikus betegek, nagyvárosokban lakók lesznek az elsők, akiket óvintézkedések nélkül látogatunk. Türelmet és a szabályok betartását kéri.

Müller Cecília elmondta, hogy minden reményünk megvan, hogy a fertőzések exponenciális növekedését eddig elkerültük, a lakosság fegyelmezettségével lehetséges, hogy ez így is maradjon.

Az idősotthonok fertőtlenítése folyamatosan zajlik - emelte ki a tisztifőorvos. Ezt a tevékenységet a katonák végzik, a vége felé közelednek a fertőzött helyeken és folytatják a tevékenységet azokkal az otthonokkal, ahol nem regisztráltak fertőzöttet. 3 részben zajlik az idősotthonok ellenőrzése, jövő hét vége felé lesznek eredmények.

Hatósági intézkedések

Kiss Róbert alezredes a sajtó téjékoztaton elmondta,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • május 3-ig maradnak hatályban a kijárási korlátozáshoz kapcsolható rendelkezések,
  • a hétvégén egyes területeken szigorúbb korlátozások is jöhetnek,
  • 1545 intézkedést hajtottak végre nem megfelelő magatartás miatt, eddig ez a legmagasabb szám, 395 esetben tettek feljelentést,
  • 10 942 házikarantén van érvényben, 24 esetben kellett a rendőrségnek intézkednie magatartásszegés miatt, eddig 1231 esetben tettek szankciót összesen szabálysértés miatt,
  • az éjjel Magyarországra érkezett eszközöket már készletelték, raktározták,
  • Hegyeshalomnál megindult a személyi forgalom, szűk körben, 2-3 órás időintervallumban. Hétfőtől szélesebb körben, reggel 5 és este 21 közt lehet majd átlépni a határon. 

Kedvező a járványügyi helyzet

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járványügyi adatok ismertetése után arról beszélt, hogy a magyarországi kötelező védőoltási rendszer világszinten kiemelkedő.

Mint ismertette, 12 féle fertőző megbetegedéssel szemben kötelezően oltjuk a gyermekeket, ezzel kedvező járványügyi helyzetet teremtünk az országban. 99,8%-os átoltottság van ezek ellen a betegségek ellen. Ilyen például a TBC elleni, a torokgyík, szamárköhögés, mumps és a bárányhimlő elleni védőoltás is. Hozzátette: oltásokkal a méhnyakrákot kiváltó vírus ellen is védekezni tudunk.

Azt javasolta, hogy csecsemő-tanácsadásokra mindig egy szülő vigye a gyereket, a kötelezőn túl beadandó oltásokat pedig célszerű egy időben beadni. 

Gazdasági intézkedések

Izer Norbert, a pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a gazdasági intézkedésekről a következőket mondta:

  • 600 milliárd forintot költött a kormány védekező eszközök beszerzésére,
  • a meghozott adócsökkentési intézkedések 300 milliárd forintot hagyott a családoknál.
  • A kormány 26 tevékenység körben négyhavi mentességet adott a katásoknak, ez 26 milliárd forintot hagy ezekben a szektorokban.
  • Az adóhatóság a héten törölte a négyhavi adókötelezettségét, 131 ezer vállalkozás adókötelezettségét törölték el. A nyugdíj beszámításában figyelembevételre kerül a most kimaradt időszak is.
  • A turizmusban, vendéglátóipiarban és a mezőgazdaságban 66 milliárd forintot hagy a kormány adókönnyítése, 220 ezer bére után kell csak az szját és egy minimális egészségügyi hozzájárulást fizetni. A szakképzett minimálbér esetén 71 ezer forintnyi adóról mond le a kormány.
  • Az első félévben nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, a SZÉP-kártyák adóterhei feleződtek.
  • A szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkenése hosszú távon is fennmarad, ez 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.
  • A kisvállalati adó kulcsa január 1-jétől 12%-ról 11%-ra csökken. 50 ezer vállalkozásnál hagynak mintegy 10 milliárd forintot.
  • Az ekhósok 15,5%-os adókulcsot kell, hogy megfizessék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm