Kiszámoltuk: ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

Kiszámoltuk: ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

2020. április 23. 13:01

A héten megjelentek a bértámogatási program módosításai a Magyar Közlönyben. Lényeges változások történtek a támogatás terén, mostantól ugyanis 15 és 75 százalékos munkaidő-kiesés mellett is elérhető lesz. A Pénzcentrum elvégzett pár közelítő-számítást, hogy mekkora összegekre is lehet mostantól számítani.

Április elején bejelentette a kormány a magyar bértámogatási programot, amit több kritika is ért azóta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium újragondolta a támogatás részleteit, és a napokban megjelentek a Magyar Közlönyben a magyar bértámogatási program módosításai. Mi itt a Pénzcentrumnál ismét elvégeztünk pár friss közelítő számítást az új rendelet alapján, hogy megnézzük mekkora az igényelhető legkisebb és legnagyobb támogatási összeg. De előbb, vegyük át a fontosabb változásokat a bértámogatási programmal kapcsolatban.

A lényeges újítások a magyar kurzarbeit-rendeletről szóló módosítás alapján:

  • A támogatás mostantól 15 és 75 százalék közötti munkaidő csökkenéssel igényelhető. Ez korábban 30 és 50 százalék közötti munkaidő kiesés esetén volt érvényes.
  • A létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra áll fent.
  • A támogatás mértéke az alapbér kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.
  • A távolléti díj fogalma átalakul alapbérré. Fontos megjegyezni, hogy a távolléti díjba bele kellett számolni az alapbéren túl a pótlékokat és a teljesítménybért is, így ez azt is jelenti, hogy az új rendeletnek köszönhetően a figyelembe vehető bér alacsonyabb lesz. Ez mérsékli a munkáltató bérköltségeit is.
  • A támogatással együtt számolt munkabér összegének a támogatás időtartama alatt el kell érnie a munkavállaló eredeti alapbérét. Viszont van ezen a téren egy módosítás: csak akkor nem kell kiegészíteni a munkabért a teljes eredeti bér összegére, ha 50 százaléknál nagyobb a munkaidő-kiesés. A Portfolio információi szerint napi 4 órás foglalkoztatásnál még ki kell egészíteni a munkabért, mert ebben az esetben van egyéni fejlesztési idő.
  • Az egyéni fejlesztési időre vonatkozó szabályok is módosulnak. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja: a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem haladja meg: a munkavállaló és a munkaadó az egyéni fejlesztési időben állapodhatnak meg, de nem kötelező.
  • Nem kell minden dolgozóval megállapodni a munkaszerződés módosításáról, mert a munkaügyi hivatal elfogadó határozatával ez automatikusan megtörténik.
  • Távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető a bértámogatás.
  • Munkaerő-kölcsönző cégekre is vonatkozik az új támogatási program.
  • A munkaidőkeret kikerült a követelmények közül. Vagyis a munkaidőkeretben foglalkoztatottakra is érvényes a támogatás.

Nem változott azonban az, hogy bértámogatás igényléséhez bizonyítani kell, hogy veszélyhelyzet miatt csökkent a munkaidő, illetve, hogy a munkavállaló megtartása nemzetgazdasági érdek.

Tekintettel arra, hogy a támogatás 75 százalékban kieső munkaidő után is igényelhető, a rendeletből az következik, hogy a dolgozónként igényelhető támogatás maximális értéke is megemelkedik. A minimálbér kétszeresét figyelembe véve - ez nagyjából 214 ezer forint - a bérből kieső 75 százalékos rész - ez 160 ezer forint - 70 százaléknyi állami támogatása 112 ezer forint. Eddig ez legfeljebb 75 ezer forint volt, mivel legfeljebb 50 százalék lehetett a munkaidőcsökkenés. 

Korábban az ITM tájékoztatása arról szólt, hogy a bértámogatás maximális összege az új rendelettel sem emelkedik 75 ezer forint fölé. Azonban a mai kormányinfón Gulyás Gergely kiemelte, hogy megemelkedik a maximálisan igényelhető támogatás összege.

A következő táblázatunkban az elszámolható alapbért és a támogatási összegeket vizsgáltuk meg a minimál bérre, és a rendeletben maximalizált kétszeresére végzet közelítő számításokkal. Példáink a legkisebb 15 százalékos, a meghatározó 50 százalékos és a legnagyobb 75 százalékos munkaidő-kiesés eseteit vizsgálják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közelítő számításaink alapján így a legkisebb igényelhető támogatási összeg már valamivel több, mint 11 ezer forint lesz, ami 107 ezer forintos nettó munkabér, és 15 százalékos munkaidő csökkenés mellett érhető el.

Ha azonban a munkaidőnk 50 százalékkal kerül csökkentésre, akkor egy 37 ezer és 75 ezer forint közötti összegre számíthatunk állami támogatás formájában. A 15 és 50 százalék közötti munkaidő-kiesés mellett továbbá az alapbér fennmaradó 30 százalékát is fizeti a munkaadó az egyéni fejlesztési időre, így a dolgozó az egész alapbérét megkapja ebben az esetben.

Ezzel szemben a legnagyobb elérhető támogatási összeg meghaladja a 112 ezer forintot, ami a rendelet alapján a plafonként meghatározott 214 ezer forintos nettó munkabér, vagy afölött érhető el 75 százalékos munkaidő csökkenés esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?