29 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

Kiszámoltuk: ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

2020. április 23. 13:01

A héten megjelentek a bértámogatási program módosításai a Magyar Közlönyben. Lényeges változások történtek a támogatás terén, mostantól ugyanis 15 és 75 százalékos munkaidő-kiesés mellett is elérhető lesz. A Pénzcentrum elvégzett pár közelítő-számítást, hogy mekkora összegekre is lehet mostantól számítani.

Április elején bejelentette a kormány a magyar bértámogatási programot, amit több kritika is ért azóta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium újragondolta a támogatás részleteit, és a napokban megjelentek a Magyar Közlönyben a magyar bértámogatási program módosításai. Mi itt a Pénzcentrumnál ismét elvégeztünk pár friss közelítő számítást az új rendelet alapján, hogy megnézzük mekkora az igényelhető legkisebb és legnagyobb támogatási összeg. De előbb, vegyük át a fontosabb változásokat a bértámogatási programmal kapcsolatban.

A lényeges újítások a magyar kurzarbeit-rendeletről szóló módosítás alapján:

  • A támogatás mostantól 15 és 75 százalék közötti munkaidő csökkenéssel igényelhető. Ez korábban 30 és 50 százalék közötti munkaidő kiesés esetén volt érvényes.
  • A létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra áll fent.
  • A támogatás mértéke az alapbér kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.
  • A távolléti díj fogalma átalakul alapbérré. Fontos megjegyezni, hogy a távolléti díjba bele kellett számolni az alapbéren túl a pótlékokat és a teljesítménybért is, így ez azt is jelenti, hogy az új rendeletnek köszönhetően a figyelembe vehető bér alacsonyabb lesz. Ez mérsékli a munkáltató bérköltségeit is.
  • A támogatással együtt számolt munkabér összegének a támogatás időtartama alatt el kell érnie a munkavállaló eredeti alapbérét. Viszont van ezen a téren egy módosítás: csak akkor nem kell kiegészíteni a munkabért a teljes eredeti bér összegére, ha 50 százaléknál nagyobb a munkaidő-kiesés. A Portfolio információi szerint napi 4 órás foglalkoztatásnál még ki kell egészíteni a munkabért, mert ebben az esetben van egyéni fejlesztési idő.
  • Az egyéni fejlesztési időre vonatkozó szabályok is módosulnak. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja: a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem haladja meg: a munkavállaló és a munkaadó az egyéni fejlesztési időben állapodhatnak meg, de nem kötelező.
  • Nem kell minden dolgozóval megállapodni a munkaszerződés módosításáról, mert a munkaügyi hivatal elfogadó határozatával ez automatikusan megtörténik.
  • Távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető a bértámogatás.
  • Munkaerő-kölcsönző cégekre is vonatkozik az új támogatási program.
  • A munkaidőkeret kikerült a követelmények közül. Vagyis a munkaidőkeretben foglalkoztatottakra is érvényes a támogatás.

Nem változott azonban az, hogy bértámogatás igényléséhez bizonyítani kell, hogy veszélyhelyzet miatt csökkent a munkaidő, illetve, hogy a munkavállaló megtartása nemzetgazdasági érdek.

Tekintettel arra, hogy a támogatás 75 százalékban kieső munkaidő után is igényelhető, a rendeletből az következik, hogy a dolgozónként igényelhető támogatás maximális értéke is megemelkedik. A minimálbér kétszeresét figyelembe véve - ez nagyjából 214 ezer forint - a bérből kieső 75 százalékos rész - ez 160 ezer forint - 70 százaléknyi állami támogatása 112 ezer forint. Eddig ez legfeljebb 75 ezer forint volt, mivel legfeljebb 50 százalék lehetett a munkaidőcsökkenés. 

Korábban az ITM tájékoztatása arról szólt, hogy a bértámogatás maximális összege az új rendelettel sem emelkedik 75 ezer forint fölé. Azonban a mai kormányinfón Gulyás Gergely kiemelte, hogy megemelkedik a maximálisan igényelhető támogatás összege.

A következő táblázatunkban az elszámolható alapbért és a támogatási összegeket vizsgáltuk meg a minimál bérre, és a rendeletben maximalizált kétszeresére végzet közelítő számításokkal. Példáink a legkisebb 15 százalékos, a meghatározó 50 százalékos és a legnagyobb 75 százalékos munkaidő-kiesés eseteit vizsgálják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közelítő számításaink alapján így a legkisebb igényelhető támogatási összeg már valamivel több, mint 11 ezer forint lesz, ami 107 ezer forintos nettó munkabér, és 15 százalékos munkaidő csökkenés mellett érhető el.

Ha azonban a munkaidőnk 50 százalékkal kerül csökkentésre, akkor egy 37 ezer és 75 ezer forint közötti összegre számíthatunk állami támogatás formájában. A 15 és 50 százalék közötti munkaidő-kiesés mellett továbbá az alapbér fennmaradó 30 százalékát is fizeti a munkaadó az egyéni fejlesztési időre, így a dolgozó az egész alapbérét megkapja ebben az esetben.

Ezzel szemben a legnagyobb elérhető támogatási összeg meghaladja a 112 ezer forintot, ami a rendelet alapján a plafonként meghatározott 214 ezer forintos nettó munkabér, vagy afölött érhető el 75 százalékos munkaidő csökkenés esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?