24 °C Budapest
Kiszámoltuk: ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

Kiszámoltuk: ennyi jövedelemkiegészítésre vagy jogosult a koronavírus miatt

2020. április 23. 13:01

A héten megjelentek a bértámogatási program módosításai a Magyar Közlönyben. Lényeges változások történtek a támogatás terén, mostantól ugyanis 15 és 75 százalékos munkaidő-kiesés mellett is elérhető lesz. A Pénzcentrum elvégzett pár közelítő-számítást, hogy mekkora összegekre is lehet mostantól számítani.

Április elején bejelentette a kormány a magyar bértámogatási programot, amit több kritika is ért azóta. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium újragondolta a támogatás részleteit, és a napokban megjelentek a Magyar Közlönyben a magyar bértámogatási program módosításai. Mi itt a Pénzcentrumnál ismét elvégeztünk pár friss közelítő számítást az új rendelet alapján, hogy megnézzük mekkora az igényelhető legkisebb és legnagyobb támogatási összeg. De előbb, vegyük át a fontosabb változásokat a bértámogatási programmal kapcsolatban.

A lényeges újítások a magyar kurzarbeit-rendeletről szóló módosítás alapján:

 • A támogatás mostantól 15 és 75 százalék közötti munkaidő csökkenéssel igényelhető. Ez korábban 30 és 50 százalék közötti munkaidő kiesés esetén volt érvényes.
 • A létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra áll fent.
 • A támogatás mértéke az alapbér kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.
 • A távolléti díj fogalma átalakul alapbérré. Fontos megjegyezni, hogy a távolléti díjba bele kellett számolni az alapbéren túl a pótlékokat és a teljesítménybért is, így ez azt is jelenti, hogy az új rendeletnek köszönhetően a figyelembe vehető bér alacsonyabb lesz. Ez mérsékli a munkáltató bérköltségeit is.
 • A támogatással együtt számolt munkabér összegének a támogatás időtartama alatt el kell érnie a munkavállaló eredeti alapbérét. Viszont van ezen a téren egy módosítás: csak akkor nem kell kiegészíteni a munkabért a teljes eredeti bér összegére, ha 50 százaléknál nagyobb a munkaidő-kiesés. A Portfolio információi szerint napi 4 órás foglalkoztatásnál még ki kell egészíteni a munkabért, mert ebben az esetben van egyéni fejlesztési idő.
 • Az egyéni fejlesztési időre vonatkozó szabályok is módosulnak. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja: a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben állapodnak meg legalább a támogatás időtartamára. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem haladja meg: a munkavállaló és a munkaadó az egyéni fejlesztési időben állapodhatnak meg, de nem kötelező.
 • Nem kell minden dolgozóval megállapodni a munkaszerződés módosításáról, mert a munkaügyi hivatal elfogadó határozatával ez automatikusan megtörténik.
 • Távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető a bértámogatás.
 • Munkaerő-kölcsönző cégekre is vonatkozik az új támogatási program.
 • A munkaidőkeret kikerült a követelmények közül. Vagyis a munkaidőkeretben foglalkoztatottakra is érvényes a támogatás.

Nem változott azonban az, hogy bértámogatás igényléséhez bizonyítani kell, hogy veszélyhelyzet miatt csökkent a munkaidő, illetve, hogy a munkavállaló megtartása nemzetgazdasági érdek.

Tekintettel arra, hogy a támogatás 75 százalékban kieső munkaidő után is igényelhető, a rendeletből az következik, hogy a dolgozónként igényelhető támogatás maximális értéke is megemelkedik. A minimálbér kétszeresét figyelembe véve - ez nagyjából 214 ezer forint - a bérből kieső 75 százalékos rész - ez 160 ezer forint - 70 százaléknyi állami támogatása 112 ezer forint. Eddig ez legfeljebb 75 ezer forint volt, mivel legfeljebb 50 százalék lehetett a munkaidőcsökkenés. 

Korábban az ITM tájékoztatása arról szólt, hogy a bértámogatás maximális összege az új rendelettel sem emelkedik 75 ezer forint fölé. Azonban a mai kormányinfón Gulyás Gergely kiemelte, hogy megemelkedik a maximálisan igényelhető támogatás összege.

A következő táblázatunkban az elszámolható alapbért és a támogatási összegeket vizsgáltuk meg a minimál bérre, és a rendeletben maximalizált kétszeresére végzet közelítő számításokkal. Példáink a legkisebb 15 százalékos, a meghatározó 50 százalékos és a legnagyobb 75 százalékos munkaidő-kiesés eseteit vizsgálják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közelítő számításaink alapján így a legkisebb igényelhető támogatási összeg már valamivel több, mint 11 ezer forint lesz, ami 107 ezer forintos nettó munkabér, és 15 százalékos munkaidő csökkenés mellett érhető el.

Ha azonban a munkaidőnk 50 százalékkal kerül csökkentésre, akkor egy 37 ezer és 75 ezer forint közötti összegre számíthatunk állami támogatás formájában. A 15 és 50 százalék közötti munkaidő-kiesés mellett továbbá az alapbér fennmaradó 30 százalékát is fizeti a munkaadó az egyéni fejlesztési időre, így a dolgozó az egész alapbérét megkapja ebben az esetben.

Ezzel szemben a legnagyobb elérhető támogatási összeg meghaladja a 112 ezer forintot, ami a rendelet alapján a plafonként meghatározott 214 ezer forintos nettó munkabér, vagy afölött érhető el 75 százalékos munkaidő csökkenés esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vedd fel a harcot! (x)

Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
 • Vedd fel a harcot! (x)

  Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?