8 °C Budapest

A magyarok harmada szerint 4-6 hónapon belül lecseng a vírus: Európa borúlátóbb

2020. április 21. 19:01

A magyarok egyharmada arra számít, hogy a COVID-19 koronavírus 4-6 hónapon belül véget ér, 5 százalék szerint viszont 12 hónapnál is tovább tart, derült ki a Nielsen 30 európai piacán 2020. március 26. és április 8. között végzett reprezentatív felméréséből.  A pandémia hatására a magyarok ritkábban járnak bevásárolni és jóval többet főznek otthon.

A koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos fogyasztói percepciókat, a megváltozott életvitelt és a kiskereskedelemi költéseket letapogató "Nielsen: COVID-19 Merre tartanak a fogyasztók" c. kutatása alapján a németek 31%, a hollandok 26%-a szerint a vírus hosszú távon (12+ hónap) velünk marad. Ezzel szemben az európai járvány epicentrumának számító Olaszországban a válaszadók mintegy háromnegyede (73%) úgy vélekedik, hogy a COVID-19 járvány középtávon (4-12 hónap) lecseng. A magyar válaszadók közel fele (49%) szerint a járvány 4-12 hónapon belül érhet véget.

A szociális távolságtartás új normája arra sarkallta a fogyasztókat, hogy átgondolják a hagyományos boltokban történő vásárlások gyakoriságát, illetve a járványkamra feltöltéséhez szükséges termékkategóriák körét. Lengyel-, Olasz- és Franciaországban a vásárlók jelentős része (sorrendben 80, 78 és 72 százalékuk) kevesebb alkalommal megy el a boltba a pandémia miatt. Az oroszok közel kétharmada viszont pontosan annyiszor jár el, mint korábban. A magyarok 71%-a is ritkábban megy boltba saját bevallása szerint.

A Nielsen adatai szerint elhúzott az e-kiskereskedelem: csak Olaszországban 162%-kal nőtt az online kiskereskedelem értékbeli forgalma (YoY) a 13. héten (március 23-29. között). Franciaországban február 10 és március 15. között 90%-kal ugrott meg az e-kiskereskedelmi megrendelések értékbeli forgalma. Spanyolországban három hét alatt közel hatvan százalékkal lőtt ki az e-kisker értékben. A bevásárlási láz csúcspontján, a 13-14. héten a hazai FMCG-kiskereskedelem is háromszámjegyű növekedést produkált online.

A COVID-19 világjárvány kitörése előtt az online csatorna éves szinten folyamatosan növekedett, ugyanakkor több fogyasztó idegenkedett az élelmiszerek interneten történő vásárlásától, Kelet-Európában csupán tízből egy fogyasztó próbálta már ki korábban. Ám a világjárvány átírta a térképet, amely szélesebbre tárta az e-kisker kapuit. A fogyasztók alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, korlátozások között élnek és betartják a szociális távolságtartás előírásait. A Nielsennél arra számítunk, hogy új szakaszba lép az online bevásárlás, mely a krízis elhárulta után is beépül a fogyasztói magatartási mintázatokba

- mondta Kurucz Péter, a Nielsen kereskedői kapcsolatok igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az étkezési szokásokat nézve a kutatás rávilágít arra is, hogy az európai országok között a törököknél emelkedett leginkább az otthoni főzés népszerűsége a járvány előtti szinthez képest   (80%), őket követi Olaszország (74%) és Portugália (64%). A hollandok és görögök több mint egyharmada házhoz rendeli az ételt, az elviteles opció az angolok körében azonos a COVID-19 előtti arányokkal (háromból egy szívesen rendel elviteles ételt).  Ami a magyarokat illeti, 48%-uk többet főz, az ételrendelésre 13%-kal többen voksolnak, míg az elviteles opcióval közel 10 százalék él gyakrabban.

Az iparági szereplőknek még gördülékenyebb online és offline vásárlói élményekben érdemes gondolkodniuk, mint például az automatikus feliratkozás, ami a hálón tartja a fogyasztókat, így az online bevásárlás is a mindennapi rutin részévé fog válni

- mondta Johan Sjöstrand, a Nielsen nyugat- és közép-európai, valamint csendes-óceáni régiójáért felelős elnöke. "A gyártóknak az egyszerűbb főzéshez és takarításhoz alkalmas termékek kifejlesztésére kell koncentrálniuk, hogy az elnyúló otthon töltött idő még élvezetesebb legyen. Minél tovább húzódik el a COVID-19, annál jobban berögzülnek a most kialakuló rutinok, ami számtalan új lehetőséget tartogat a piaci szereplőknek."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm