1 °C Budapest
Ismét emelkedett a Pesti úti idősotthon elhunytjainak száma: katonák végzik a fertőtlenítést

Ismét emelkedett a Pesti úti idősotthon elhunytjainak száma: katonák végzik a fertőtlenítést

2020. április 20. 18:45

Eddig már 223 igazolt koronavírus-fertőzött gondozott, 19 fertőzött dolgozó és 23 elhunyt a Pesti úti idősotthonban. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézmény gyakorlatilag gócponttá vált, tömeges a fertőzés a gondozottak között. Az országos tisztifőorvos utasítására az otthonban maradt 267 lakó és 40 dolgozó második körös mintavétele is megtörtént vasárnap, a laboreredmények várhatóan keddre lesznek véglegesek - írja a koronavirus.gov.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idősotthonban történtek miatt még zajlik az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat. Dr. Müller Cecília hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az már az eddig bekért dokumentáció alapján is látszik, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett, de még sok a megválaszolatlan kérdés. Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések az idősotthonban.

Húsvét előtt, az első körös laborvizsgálatok során koronavírus-fertőzéssel igazolt gondozottakat és a betegség tüneteit mutatókat kórházba szállították a mentők. Jelenleg a Szent János Kórházban 40 fő, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 69 fő, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben 40 fő, a Bajcsy Bajcsy-Zsilinszky Kórházban 57 fő Pesti úti gondozott van. Őket a közeljövőben - két negatív laboreredmény után - visszaengedik az idősotthonba.

Az országos tisztifőorvos április 9-én határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot azonnali intézkedések végrehajtására: a folyamatos orvosi felügyelet biztosítására, a dolgozók oktatására és az elírt fertőtlenítőszerek szakszerű alkalmazására. Emellett a járványügyi hatóság vizsgálatot is indított, amelynek célja, hogy felderítse hogyan alakulhatott ki tömeges megbetegedés, betartották-e a járványügyi előírásokat, gondoskodtak-e a lakók folyamatos orvosi felügyeletéről, a megbetegedéseket mikor észlelték és észlelést követően helyesen jártak-e el, történtek-e és milyen mulasztások az intézményben. A vizsgálat eredményét az országos tisztifőorvos értékeli. Az elmúlt napokban katonák közreműködésével teljes körű fertőtlenítést végeztek is az idősotthonban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20