5 °C Budapest
Ilyen most az élete egy magyarnak a különutas Svédországban

Ilyen most az élete egy magyarnak a különutas Svédországban

2020. április 17. 10:01

Tímea 8 éve költözött Svédországba, jelenleg a férjével és a kisfiával Stockholm külvárosában élnek. A skandináv ország nem rendelt el a többi európai ország intézkedéseihez hasonló korlátozásokat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Az éttermek, kávézók, óvodák, általános iskolák, edzőtermek nyitva vannak, a kormány mindössze annyit tett, hogy azt javasolta a svédeknek, hogy lehetőség szerint dolgozzanak otthonról és kerüljék a zsúfolt helyeket. Milyenek most a mindennapok Stockholmban, mennyire tartanak a vírustól az emberek, mennyire hoznak felelős döntéseket - erről beszélgettünk Timivel.

Svédországban a héten a koronavírus áldozatainak a száma meghaladta az ezret. A skandináv ország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. A középiskolák és egyetemek ugyanakkor zárva vannak, és a hatóságok arra kérik - nem utasítják - az embereket, aki teheti, maradjon otthon, kerülje a tömeget.

Nincs kijárási korlátozás, nincs bírság sem. Ugyan a hatósági intézkedések nagymértékben eltérnek többek közt a magyar példától is, az élet azért nagyon hasonlóan folyik most Stockholmban, mint Budapesten. Timi külkereskedelemmel foglalkozik, nyolc évvel ezelőtt költözött Stockholmba, jelenleg a férjével és a kisfiával a főváros külvárosában élnek.

Nagyon megváltozott az életünk, de nem extrém módon

 - mondta a Pénzcentrumnak Timi.

Amikor a Közegészségügyi Hatóság azt javasolta, hogy aki csak tud, dolgozzon otthonról, a munkaadóm engem is erre biztatott, és a férjem is már egy jó hónapja itthonról dolgozik

- tette hozzá. Az óvodák és általános iskolák azonban zavartalanul működnek. 6 éves kortól tankötelezettség, az általános iskolába a gyerekeknek járniuk kell járványtol függetlenül, kivéve ha betegek. Svédországban egyébként betegség esetén az első két hétben nem is szükséges orvosi igazolás, sőt, a szülőknek sem kell táppénzre menniük. Az óvoda viszont kicsit lazább, a járvány idején a szülőkre bízzák, elviszik-e a gyerekeket vagy sem. Az az óvoda, amelyikbe Timi kisfia is jár, lehetővé tette például hogy online bekapcsolódhassanak az óvodai tevékenységbe azon gyerekek, akik mégis otthon maradnak.

Ahogy Magyarországon a 65 év felettiek vásárolhatnak délelőtt 9 és dél között, úgy Stockholmban is vannak üzletek, amelyek a nyitás utáni órákban a 70 év feletti vásárlókat várják. Ez azonban nem általános, de van erre is példa.

A kávézók és éttermek nyitva tartanak, viszont szinte mindenhol hoztak óvintézkedéseket - például megjelölik a másfél méteres távolságot, elvitelre buzdítanak, kézfertőtlenítőt helyeznek ki, plusz a szokásosnál kicsit hamarabb megnyitották a vendéglátóhelyek a teraszokat is. Noha mindenhol arról lehet olvasni, hogy milyen "lazaság" van Svédországban,

a fővárosban ellenőrök járják az éttermeket, és amelyik túlzsúfolt, az ellen eljárást kezdeményeznek.

Ahogy talán a világ minden táján, a svédeket és a Svédországban élőket is foglalkoztatja a koronavírus. A járvány megjelenésekor ott is kifosztották a boltokat, felvásárolták a lisztet, tésztát, zabot, és rizst, ami néhány hétig hiánycikk is volt, valamint WC papírt. A patikákban - ahogy Magyarországon is - felvásárolták a paracetamol tartalmú készítményeket.

Timi úgy fogalmaz, a közvetlen környezetében azt látja, a legtöbb ember érzi a saját felelőssége súlyát. Hiába nincs korlátozás vagy tilalom, az emberek többsége fegyelmezett.

Barátokkal nem járunk össze, és az utcán, boltban is tartom a távolságot. Emellett mindig van nálam kézfertőtlenítő

 - mondta azzal kapcsolatban, ő milyen óvintézkedéseket tesz. Ahogy Magyarországon, úgy Svédországban is élénkült az online kereskedelem, virágzik a házhoz szállítás, olyan üzletek is bevezették a szolgáltatást, amelyek a járvány előtt kiszállítással egyáltalán nem foglalkoztak.

Svédország népsűrűsége Magyarországénak nagyjából a negyede, a járvány előtt sem volt akkora tömeg az utcákon, mint a budapesti fővárosban egy átlagos munkanapon.

Mi külvárosban lakunk, a házunk 1500 méteres körzetében, ha jól számolom, összesen 6 tó található és persze a tenger, illetve megannyi kisebb és nagyobb erdős rész. Itt nem csak egy Normafa, Városliget vagy Margitsziget adott a városlakóknak, nem kell magunkat megerőltetni, ha a szabadban akarunk lenni embertömeg nélkül. A svédek egyébként amúgy is távolságtartóbbak, mintha délebbre nézünk, a privát szféra (centikben mérve) eleve nagyobb, és a barátok sem arcra puszival köszöntik egymást, hanem csak egy öleléssel

- mondta Timi, hozzátéve, a gyerekek egészen kiskorukban megtanulják, hogy a könyökhajlatukba köhögjenek, ne a kezükbe.
Azt is mindenki komolyan veszi, hogy ha valaki beteg, maradjon otthon.

Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor nem is megy közösségbe.

Ahogy Magyarországon, koronavírus-tesztet csak nagyon indokolt esetben végeznek, nincs tömeges tesztelés.  A svéd modellt sok kritika érte, kutatók egy csoportja például kedden élesen bírálta az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, és sürgették a politikai vezetést, hogy "gyors és radikális intézkedésekkel" gátolja a járvány további terjedését az országban.

A Dagens Nyheter című napilapban megjelent véleménycikkben az iskolák és vendéglátóhelyek bezáratását követelték. Szorgalmazták ezen felül az idősotthonokban dolgozók megfelelő védőfelszereléssel való ellátását, illetve az egészségügyi dolgozók körében a tömeges koronavírus-tesztek végrehajtását.

Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hatóság járványügyi vezetője szerint ugyanakkor nincs szükség radikális lépések meghozatalára, ugyanis véleménye szerint lehet, hogy most rövidtávon a szomszédos országokhoz képest Svédországban több a fertőzöttek száma, viszont így később nem kell egy második hullámtól tartaniuk, ami viszont előfordulhat azokban az országokban, ahol most szigorú intézkedéseket vezettek be, de idővel feloldják a karantént.

A svéd modell gazdasági hatásai sem kedvezőbbek azon országokénál, amelyek a szigorúbb intézkedések mellett döntöttek: Magdalena Andersson pénzügyminiszter szerdán azt mondta, a GDP 10 százalékkal csökkenhet idén, ami igen jelentős, tekintettel arra, hogy 2019 negyedik negyedévében a svéd Központi Statisztikai Hivata adatai szerint a GDP 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest. A 10 százalékos csökkenés még megdöbbentőbb tekintettel arra, hogy 2019-ben a teljes 2018-as évhez képest 1,2 százalékkal nőtt a GDP.

Andersson kitért arra is, hogy munkanélküliségi ráta 13,5 százalékra nőhet, ami jelentős növekedés lenne ahhoz képet, hogy - szintén a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján - 2019 végén mindössze 6,8 százalék volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06