Hernádi Zsolt: A MOL jó állapotban lép be ebbe a nehéz időszakba

2020. április 8. 10:45

A MOL-csoport intézkedéseket vezetett be, hogy minimalizálja a vállalatcsoportot érintő gazdasági és koronavírus-válságok hatásait. A MOL elsősorban munkavállalóinak egészségét és biztonságát tartja szem előtt, éppen ezért működését a koronavírus-járvány terjedésének lassításához, termelését pedig a piaci igényekhez igazítja. A vállalat jelentősen visszafogja a működési és beruházási kiadásait, így tudja megőrizni likviditását és erejét a jelen kihívásokkal teli időkben, még egy elhúzódó válság esetén is. Az intézkedések célja, hogy a MOL-csoport a válság végén erősebb legyen, mint amilyen a válság elején volt.

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta:

A világ jelenleg egy példátlan kihívással néz szembe. Az életünk teljesen megváltozott az elmúlt hetekben. Az energiaipar, bár jobban ellenáll a gazdasági nehézségeknek, mint mások, a bizonytalanság olyan időszakába lépett, amellyel valószínűleg még soha nem találkozott és olyan szélsőséges forgatókönyvek fordulhatnak elő, amelyeket még néhány hete el sem tudtunk elképzelni.

A MOL már sokszor bizonyította alkalmazkodóképességét; sok megrázó időszakot láttunk és küzdöttünk le a múltban. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk sikeresen működni még a rendkívül bizonytalan külső környezetben is, nagyrészt kiváló minőségű eszközeinknek, rugalmas, integrált üzleti modellünknek, és legfőképp az elkötelezett, magasan képzett munkaerőnknek köszönhetően. A MOL jó állapotban lép be ebbe a nehéz időszakba - és biztos vagyok benne, hogy még erősebben és fontos tanulságokkal fog kijönni belőle.

A nap végén mindez a humán erőforrásba történő befektetésen fog múlni - közel 25 000 kollégám odaadó munkáján. Számos eszközünk van sok országban, de rugalmasságunk és ellenálló képességünk kulcsa a munkatársaink. Mindent megtettünk eddig és továbbra is megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük az egészségüket, különösen azon kollégákét, akiknek fizikailag jelen kell lenniük telephelyeinken, hogy biztosítsák az üzlet és az ellátás folytonosságát.

Rendkívül büszke vagyok azokra a kollégáimra, akik előálltak azzal a gondolattal, hogy kenőanyag-gyártósort állítsanak át tisztító- és fertőtlenítőszerek gyártására. Ez valószínűleg jó üzleti javaslat lett volna szokásos időkben is, ma már azonban felelősségünk és kötelességünk, hogy olyan innovatív ötletekkel és megoldásokkal hozakodjunk elő, amelyek elősegítik a vírus visszaszorítását, munkavállalóink védelmét és országunk működését közösen, egymás mellett harcolva a kormánnyal, hatóságokkal és közösségekkel.

Személy szerint hiszem, hogy egy vállalat válsághelyzetben való viselkedése megmutatja valódi jellegét és erejét. A MOL elhatározta, hogy a stabilitás forrása lesz ebben a bizonytalansággal sújtott világban, és ismét bebizonyítja, hogy helye van az energia vállalatok "bajnokok ligájában."

Több intézkedést vezetett be a MOL

Alkalmazkodva a folyamatosan változó helyzethez, a MOL több intézkedést és megoldást vezetett be az elmúlt hetekben, hogy munkavállalói és ügyfelei körében csökkentse a koronavírus-fertőzés valószínűségét. Ezek a megelőző óvintézkedések mind a kiskereskedelmet, mind a finomítási, mind pedig a kutatás-termelési tevékenységet érintik. Az intézkedések között olyanok szerepelnek, mint a megfelelő távolság betartása, a magasabb fokú higiénia, a munkavállalóknak nyújtott védőfelszerelések (640 ezer maszkot, 1,2 millió gumikesztyűt kaptak a munkavállalók és folyamatos az utánpótlás), a vállalatcsoport üzemeiben és kitermelési területein megváltozott munkarend, a koronavírus-tesztek bevezetése a kulcsfontosságú működési területeken, valamint a távoli munkavégzésre való átállás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalatcsoport több üzemében megkezdte a kéz- és felületfertőtlenítőszerek gyártását, melyeket első-sorban a járványhelyzet elleni védekezésben kulcsszerepet játszó intézmények, szervezetek kapják, másodsorban pedig kereskedelmi forgalomba kerül majd, hogy a lakosság védekezését tudja a MOL támogatni. A termékek egyúttal a MOL saját védekezését is segítik. A vállalat naponta 50.000 liter kéz- és felületfertőtlenítőt állít elő.

A MOL-csoport működési területén, a közép-kelet-európai országokban, a kormányok COVID-19 kapcsán bevezetett vészhelyzeti korlátozó intézkedései a gazdaság jelentős lelassulását eredményezték. A külső feltételek megváltozása miatt a MOL-csoport frissítette pénzügyi és működési célkitűzését 2020-ra.

A koronavírus-járvány időtartamával és hatásával kapcsolatos bizonytalanság, a külső környezet rendkívüli volatilitása és a piaci igények kiszámíthatatlanság miatt a MOL

  • visszavonja 2020. évi EBIDTA célkitűzését;
  • 2020-ban legalább 25%-kal, 1,5 milliárd dollár alá csökkenti beruházási költségeit, áttekinti az egyes projekteket és a nem alapvető beruházásokat elhalasztja;
  • felülvizsgálja a működési kiadásait is, célja a készpénz tartalékolás
  • megőrzi likviditását az ACG-tranzakció lezárása után is, körülbelül 2,0-2,5 milliárd dollár áll a vállalat rendelkezésére, hogy akár egy hosszabb ideig tartó válságot is átvészeljen, és megragadja a lehetőségeket, amint a válság után minden a normális kerékvágásba rendeződik vissza; és
  • a helyzet normalizálódásáig visszatartja a 2019-ben keletkezett adózás utáni teljes nyereséget, hogy majd esetleges osztalékként - részben vagy egészben - fizesse ki később, ha a részvényesek úgy döntenek.

Friss működési információk a vállalatcsoport főbb szegmensei szerint:

  • Finomítás: A lezárások által érintett országokban, ahol a vállalat különböző működési tevékenységeket folytat, jelentősen csökkent a kereslet (20-40%) több kulcstermék iránt is. . Noha mindez működési kihívásokat és folyamatos optimalizálási igényeket támasztott a downstream eszközeinket illetően, jelenleg kihasználjuk a magasabb margin adta lehetőségeinket azzal, hogy minden finomítónk továbbra is zavartalanul működik, még ha csökkentett kapacitással is. A MOL továbbra is folyamatosan biztosítja az olaj- és vegyipari termékek ellátását a régió valamennyi országa számára.
  • Fogyasztói szolgáltatások: Az első negyedév erős működési és pénzügyi teljesítményét követően a MOL-csoport árbevétele visszaesett a határzárak életbelépése és a közösségi rendezvények korlátozása miatt. Ennek eredményeként a MOL-csoport átcsoportosította a tevékenységeit, hogy hálózatán keresztül folyamatosan biztosítsa a lakosság üzemanyag ellátását és továbbra is pozitív cash flowt termeljen. A 2020-as célkitűzést ebben az üzletágban is visszavonta a vállalat, tekintettel arra, hogy egyelőre nem látni, mikor oldják fel a nem életbevágó utazási korlátozásokat.
  • A kutatás-termelési üzletág: a termelés körülbelül napi 110 mboepd volt az első negyedévben, összhangban a korábbi célkitűzésekkel. Az alacsonyabb üzemanyag-kereslet, a teljes tárolókapacitás és a finomítói tevékenységek csökkentése azonban ideiglenes termeléscsökkentést vonhat maga után néhány nemzetközi eszközünk esetén, amelyet ellensúlyozhat termelésünk növekedése az alacsony olajáraknak köszönhetően. Tekintettel a bizonytalan makrogazdasági környezetre, a kitermelést napi 120 ezer kőolaj hordó-egyenértékről napi 115-120 ezerre változtatjuk (beleszámolva az ACG következő 6 hónapos hozzájárulását is). Számos intézkedést hajtottunk végre a kiadásaink optimalizálására annak érdekében, hogy a portfóliónk akár már 25 dollár/hordó körüli olajár szinten is jövedelmező legyen.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem