13 °C Budapest

Koronavírus: ezért nagyon kicsi az esélye, hogy V alakot vegyen fel a válsággörbe

2020. április 3. 16:05

"Közgazdászok, piaci kommentátorok, tőzsdeszakértők vitatkoznak, próbálják egymást meggyőzni, milyen betű is írja majd le a gazdasági felépülés szakaszát. Az optimisták a "V"-ben reménykednek, mondván, hogy ez egy külső hatás által generált összeomlás volt, nem strukturális problémák okozták, mint 2008-2009-ben. A kevésbé optimisták, de még nem pesszimisták úgy gondolják, hogy a felépülés inkább "U" alakú lesz. Hasonlít a V-hez, de hosszabb ideig fog tartani, talán 12-18 hónapig. A pesszimisták az "L"-re esküsznek, ami azt jelenti, hogy nagyon sokáig nem várható fellendülés, sőt akár egy hosszabban tartó recessziót sem lehet kizárni" - foglalta össze a lehetséges forgatókönyveket a Pénzcentrumnak írt cikkében Kardos Zsolt, az AEGON Alapkezelő szakértője. Nézzük, melyikre, mekkora az esély.

Ha megnézzük, hogy milyen gazdasági állapotban robbant ki ez a válság, akkor nincs sok okunk az örömre. A bika-piac hosszúsága már tavaly nyáron rekordot döntött, ami azt jelentheti, hogy a piac már sebezhető volt. Akkor is, ha minden a legnagyobb rendben lett volna. De nem volt minden a legnagyobb rendben

- emlékeztetett Kardos Zsolt.

A szakértő hozzátette, hogy a 2018-as évet úgy zártuk, hogy kemény lehet a 2019-es év, mert az amerikai jegybank legalább 3-szor kamatot fog emelni. "Amikor a FED realizálta, hogy a piac nem tolerálja a kamatemelést, nemhogy nem emelt kamatokat, hanem háromszor csökkentette. Ennek annyira örült a tőzsde, hogy több mint 30%-ot emelkedett 2019-ben" - tette hozzá Kardos. Ugyanakkor szerinte,

ha kivesézzük az emelkedést, súlyos problémákkal szembesülünk.

Mint mondja, pénzügyi tankönyvek szerint a tőzsde emelkedése és süllyedése a gazdaság állapotát reflektálja. "Nos, 2019-ben nem fejlődött az amerikai gazdaság 30%-ot, ha a GDP növekedést vesszük alapul, akkor csak 2,1%-ot nőtt. A tőzsde nem tükrözte a gazdaság növekedését, mondhatnánk, hogy buborék fejlődött ki" - vonta le a következtetést Kardos Zsolt, és egy konkrét piaci példávalis illusztrálta a helyzetet: Az Apple cég 2019-es bevétele 2%-kal nőtt 2018-hoz képest, ennek ellenére az Apple részvény ára 80%-ot emelkedett a tavalyi évben.

Meglátása szerint ez nem volt más, mint egy P/E expanzió, ami az egész piacra jellemző volt. "Ilyen esetekben a tőzsde nagyon sérülékennyé válhat" - fogalmazott a szakértő. Hozzátette: "Tehát, ha nem is jött volna a koronavírus-járvány, a tőzsdékre akkor is "ráfért" már egy kis visszahúzódás."

Nos, a visszahúzódás helyett egy krach jött, ami megmutatta az elmúlt évek emelkedésének a gyengeségeit. Úgy néz ki, hogy a 2018 szeptembere és decembere közötti eladási hullám csak egy prelűd volt a 2020-as eseményekhez

- vélekedett az AEGON Alapkezelőszakértője.

3 betű, 3 lehetséges forgatókönyv

A nagy kérdés tehát Kardos Zsolt szerint is az, hogy mire számíthatunk az elkövetkező időszakban. Mint mondja, a legoptimistábbak a V-ben hisznek, ami azt jelentené, hogy július végére, augusztus közepére, úgy ahogy rendben jön a világgazdaság.

Véleményem szerint ez túlzott optimizmus. Ha el is múlna a járvány, mi fog történni szeptemberben, mikor az iskolák újra kinyitnak? Valószínű előbb-utóbb az iskolákon keresztül újabb gócpontok fognak kialakulni. Mi lesz a turizmussal, vendéglátással? Senki nem fogja varázsütésre ott folytatni, ahol februárban abbahagyta

- fogalmazott a szakértő.

Kardos azt is hozzátette, hogy a felelősségteljes előrelátás azt kívánja, hogy kevesebbet költsenek az emberek, felkészüljenek a vírus esetleges visszatérésére. "Mivel a turisztika, vendéglátás a GDP 10-12% adja, eleve kizárja azt, hogy V alakú legyen a gazdaság felívelése. Ha a turizmus nem ugrik vissza a februári szintekre, annak hatása lesz az ingatlanárakra is. Ha nagy ingatlan-értékesés lesz, mi lesz a rájuk felvett hitelekkel? A munkahelyvesztéseket még meg sem említettem" - írta a Pénzcentrumnak készített szakértői anyagában Kardos Zsolt. Leszögezte:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A fenti érveket figyelembe véve úgy gondolom, hogy a V alakú gazdasági visszaemelkedésre esély sincs."

Lehetséges-e az "U" szcenárió? - tette fel a kérdést Kardos. Nos,szerinte ez attól függ, hogy milyen időtávban gondolkodunk. "Ha figyelembe vesszük a vírus potenciális visszatérését szeptemberben, és ideális esetben jövő februárban már lesz védőoltás, akkor van esély az U-ra. Ne felejtsük el, hogy az esetleges szeptemberi járványnál a lakosság egy része, akik már most átestek a víruson, már védettek lesznek. Tehát nem kell mindenkinek otthon gubbasztania, és várni az újabb karantén végeztéig" - fűzte hozzá a szakértő.

Kardos meglátása szerint ebben az esetben ugyan a turisztika még mindig szenvedni fog, a lokális vendéglátás viszont remélhetőleg már nem annyira. "Itt is a kulcs az oltás mielőbbi beadatása mindenkinek. Ha ez sikerül, akkor egy év múlva már emelkedő pályán lehetnek a gazdaságok és velük együtt a tőzsdék is. Az még plusz erőt adhat a fejlett világ országainak, hogy a multinacionális cégek diverzifikálni fogják a beszállítási vonalaikat" - mondta Kardos Zsolt, és azt is hozzátette, hogy

ez a járvány bebizonyította, hogy nem lehet mindenben Kínára és az ázsiai országokra hagyatkozni. Ez Magyarországnak és más kelet-európai országoknak még jól is jöhet.

A legrosszabb végkimenetel az "L"

Mint mondja, ez azt jelenti, hogy a gazdaságok súlyos recesszióba süllyednek, amiből csak nagyon hosszú idő után fognak tudni kilábalni. Szerinte ebben az esetben a munkanélküliség az 1933-as világválságot fogja idézni, tömeges elszegényedés fog végigsöpörni a világon. "Ez akkor fordulhat elő, ha egy év múlva sincs még vakcina, és a vírus újra és újra fertőz, egészen addig, amíg az egész világ el nem éri a "nyájimmunitást". Ahogy most a világ központi bankjai reagálnak, úgy tűnik, ezt a szcenáriót mindenféleképp el akarják kerülni" - mondta a szakértő.

Nincsenek tabuk a pénzosztás tekintetében, az amerikai jegybank azt is járható útnak véli, hogy magáncégek kötvényeit jegyzi le, illetve a tőzsdén ETF-eket vásárol. Magyarországon hitelfizetési moratóriumot hirdettek december végéig. Ezek a 2008-2009-es válságban elképzelhetetlenek voltak

- emlékeztetett Kardos Zsolt.

Kardos szerint az, hogy a három betű közül melyik fogja legjobban leírni az előttünk álló időszakot, sok mindennek a függvénye. "A legfontosabb, hogy minél előbb legyen védőoltás, illetve gyógyszer a betegség gyógyítására. Ha jövő márciusban az emberek sorban állnak a háziorvosaiknál az oltásért, akkor nagy valószínűséggel az U szcenárió lesz a befutó. De ha egy év múlva se védőoltás sem gyógyszer nem lesz, akkor fel kell készülni az L-re" - zárta gondolatait az AEGON Alapkezelő szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm