11 °C Budapest
Ezeken a klinikákon végeznek koronavírus-tesztet magánúton: mutatjuk, mennyiért

Ezeken a klinikákon végeznek koronavírus-tesztet magánúton: mutatjuk, mennyiért

2020. április 3. 10:15

Jelenleg kétféleképpen derülhet ki Magyarországon valakiről, hogy koronavírus fertőzött-e, vagy a hivatalos állami ellátásban végzett vizsgálat, vagy magánlaborokban végzett teszt útján. A közkórházak laborjai azonban csak akkor végzik el a tesztet, ha azt a háziorvos indokoltnak tartja a beteg tünetei és/vagy kontaktusai alapján, magánúton viszont bárki kérheti a tesztet. Három olyan magánegészségügyi szolgáltatóról tudunk, ahol végeznek koronavírus diagnosztizációt, viszont meg is kérik az árát. Mutatjuk, hol és mennyiért lehet magánúton tesztet végeztetni.

Ahogy azt korábban a Pénzcentrumnak dr. Spányik András elmondta, kétféle teszt létezik a virológiában: az egyik, a PCR-teszt magát a kórokozót mutatja ki nyálkahártyáról vett minta alapján, a másik vérminta elemzéssel azt határozza meg, kapcsolatba kerültünk-e a vírussal a szervezet immunválaszként termelt ellenanyag jelenlétének alapján. A PCR technológia viszonylag idő, eszköz és munkaerő igényes eljárás, az eredményre körülbelül 3 órát kell várni - de még így is "gyorstesztnek" számít. A magyar magánlaborok is többféle tesztet végeznek, a Róbert Magánkórházban egyes sajtóértesülések szerint 15 perces gyorstesztre is van lehetőség, rajtuk kívül tudomásunk szerint még két magánszolgáltató végez tesztelést, de már máshol is tervezik a bevezetést.

Miért fontos a tesztelés? Mit nyer a lakosság a minél gyorsabb és több helyen végezhető teszteken?

Nagy valószínűséggel azoknak az országoknak a gazdasága, amelyek nagy számban és gyorsan (valamint minél olcsóbban) lesznek képesek tesztelni a lakosságot, hamarabb helyreállhat majd a járvány után. Legalábbis Zsiday Viktor befektetési szakember úgy gondolja, a kulcs az, hogy mikor lesz gyors, nagy mennyiségben bevethető teszt - ha ez rendelkezésre áll, akkor a gazdasági fellendülés gyorsan eljöhet.

A nagy kérdés, hogy miután a karanténokkal visszavertük a vírust, hogyan tud ebből talpra állni a gazdaság, és legfőképp mikor

-írja a szakember a blogján. Véleménye szerint a következőképpen fog kinézni a "karantén-fázis" után az életünk: Minden munkahelyen és iskolában reggel hőmérőzés van. Ha valaki lázas, letesztelik. Ha pozitív, letesztelnek mindenkit, akivel tartósabban együtt volt az elmúlt napokban. Ha ők pozitívak, az ő ismerőseiket is. Így gyorsan kiszűrhetőek az esetek, akik házi karanténba kerülnek. Ily módon nem tud nagyon terjedni a vírus. Fellángolások lesznek, de a lakosság nagy része folytathatja korábbi életét. Természetesen tömegrendezvények továbbra sem lehetnek, de 80%-ban visszaállhat a normalitás.

Bonyolult? Igen. Logisztikai rémálom? Igen? Drága? Igen. Jobb, mint az összeomlás? Igen 

- teszi hozzá Zsiday Viktor, aki szerint a karantén-fázis után a tömegtesztelés felé fognak fordulni a kormányok. Ha ez kellő mennyiségben, és megfelelő árakon kivitelezhető, akkor a vírus vereséget szenvedett, és a gazdaság 2020 második felében stabilizálódhat, 2021-től pedig fellendülhet

Hol, mennyiért és milyen tesztet végeztethetünk?

Az első magánegészségügyi szolgáltató, ahol végeztethetett bárki tesztet a Mikromikomed Lab volt, több telephelyén is történhetett a mintavétel. Korábbi nyilatkozataik alapján már bőven túllehetnek az ezredik mintavételen is. Sajtóinformációk szerint a mintavétel ára 3000 forint és további 28 ezer forint a vizsgálat díja. Ezen túl, ha nem szeretnénk ezért befáradni egy laborba, akkor 15 ezer forint kiszállási díj ellenében házhoz jönnek. Ahogy híre ment, hogy a Mikromikomed laborban lehetséges a magántesztelés, hirtelen óriási lett az érdeklődés. Kezdetben napi 50 tesztet végeztek, ezek számát azóta megduplázták. 

Időközben a Róbert Magánkórházban is lehetőség nyílt gyorsteszt végzésére, amely 15 perc alatt eredményt ígér. Ez a tesz ujjbegyből vételezett vércsepp alapján mutatja ki, hogy a páciens túl van-e a koronavírus fertőzésen. Ez az úgynevezett szerológiai tesztelés. Fontos megjegyezni, hogy ez a teszt nem feltétlenül mutatja ki a frissen szerzett fertőzöttséget, ha a vérben még nem elég hozzá az immunglobulin szám, vagyis a szervezetünk még nem termelt a vírus elleni védekezéshez elég antitestet. 

A magántesztet elvégeztethetjük a Róbert Magánkórházon belül 29990 forintért, azonban egy magasabb díjért házhoz is kimennek elvégezni: ennek ára 79990 forint.

A harmadik magánszolgáltató, aki végez ilyen tesztet a Rózsakert Medical Center. PCR (nyálkahártyaváladék alapján végzett, kórokozót kimutató) tesztjük árai a Mikromikomed Labhez hasonlóan 28 ezer forintba kerülnek, a kiszállás díja pedig ugyancsak 15 ezer forint. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szerológiai teszt ára viszont jelentősen olcsóbb, mint a Róbert Magánkórháznál - bár arról nincs tudomásunk, hogy mennyi időt vesz igénybe az eredmény kimutatása. A rendelőben végzett tesztért 19500 forintot számítanak fel, kiszállással pedig 36 ezer forintot. Ez majdnem 44 ezer forint különbséget jelent. 

Éretsüléseink szerint aprilis 7-től már a Kelen Kórházban is el fog indulni a koronavírus tesztelése magán úton. A kórház honlapján található tájékoztatás szerint az ott végzett koronavírus gyorsteszt az ujjbegy megszúrását követően vett vérből kimutatott ellenanyag vizsgálata. Tehát a teszt nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot (IgM és IgG) - így az állapítható meg, hogy a vizsgált páciens átesett-e már a betegségen, vagy jelenleg is zajlik-e a megbetegedése. A vizsgálat ára 15 ezer foritn lesz, a negatív vizsgálat után 2 héttel történő ismételt vizsgálat ára pedig 12 ezer forint. Ha egy családból több személy is vizsgáltatja magát az első személy vizsgálatának ára 15 ezer forint, a második és a többi személy vizsgálatának ára már csak 12 ezer forint. 

Mit bizonyítanak a magántesztek?

A jövőben minden bizonnyal egyre több magánegészségügyi szolgáltató kínál majd teszteket, azonban ezek nem számítanak hivatalosnak. Tehát ha valakinek pozitív lesz a tesztje magánúton végzett teszttel, azt a szolgáltató jelzi a közellátó felé, viszont a hivatalos statisztikába csak az kerül bele, akit az állami intázmények vizsgáltak meg. Ahogy Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján fogalmazott: 

A magánlaborok eredményeit nem számolják bele a hivatalos adatokba, nem tekintik azokat hitelesnek.

Ahhoz viszont, hogy a lakosságon nagy mennyiségben tudjanak majd teszteket végezni a "karantén-fázis" után, ahogy a bekefektetési szakember jósolja, szinte elkerülhetetlen lesz a magán- és a közegészségügy együttműködése. A tesztek minden bizonnyal egyre gyorsabbak, egyre olcsóbbak lesznek, ahogy fejlődik a technológia és egyre több piaci szereplő lép be a képletbe, azt viszont még korai lenne megjósolni, mikor válik majd mindenki számára elérhető a vírusteszt - vagyis meddig lesz a tehetősek kiváltsága, hogy meggyőződjenek róla, betegek-e vagy már átestek a fertőzésen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?