Így betegít meg a home office: ezt a legtöbb dolgozó elrontja, és kész a baj

Így betegít meg a home office: ezt a legtöbb dolgozó elrontja, és kész a baj

2020. március 25. 13:10

A koronavírus-járvány miatt magyarok egy jelentős része rengeteg időt tölt most otthon, és ez komolyabb problémákat is a felszínre hozhat, hiszen ha nincs otthon megfelelő, gerinckímélő szék, vagy íróasztal, egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat.

Már több mint egy hete annak, hogy a miniszterelnök megkérte a magyar cégvezetőket, amennyiben lehetséges, engedélyezzék az otthoni munkavégzést a dolgozóiknak.

A budapesti cégek egyharmada home office-ba vonult - a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara múlt héten rögtönzött felmérése szerint, sőt, a nagyvállalatoknál ez az arány a 80 százalékot is eléri. Ez azt jelenti, hogy csak a fővárosban több tízezer ember van most otthon a nap 24 órájában, elősegítve ezzel, hogy ne terjedjen olyan sebesen a vírus, mint például Olaszországban.

Az otthoni munkavégzésnek azonban ára van, hiszen a legtöbben azok közül, akik tényleg csak alkalmakként dolgoznak otthonról, nem vásároltak be olyan extra, gerinctámaszos irodai székekből, mint amilyenekkel az iroda kényezteti őket - és ezek hiányát már sokan érzik is.

Rengetegen panaszkodnak a hát és gericfájdalmakra, már csak azért is, mert a napi gyaloglás, jövés-menés, esetleg a sport is kimarad most az életükből.

Ez így nem lesz jó

Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy munkáját otthon is folytathatja, az biztosan rájött pár nap után, hogy a háta ugyanúgy "beszakad", mint az irodában, ha nem figyel oda a gerinchigiéniára. Ezzel kapcsolatban kértük ki Almásy Csilla gerincterapeuta gyógytornász, a Gerinckoncepció vezetőjének véleményét, aki most - személyes tornák és kezelések hiányában - maga is sokat ül a számítógép előtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Az egyik legfontosabb az otthoni irodázás közben is az, hogy a statikus testhelyzeteket szakítsuk meg gyakran, mozduljunk meg, váltsunk testhelyzetet, álljunk fel vagy nyújtózzunk egyet. Ezt talán otthon még könnyebb megoldani, hiszen nem feszes kosztümben, elegáns öltönyben ülünk a géphez, hanem valami kényelmes otthoni ruhában. Ráadásul a kollégák sem néznek furcsán, ha az asztalra téve a kezünket hátratoljuk magunkat és nyújtózunk egyet, mint a macskák szunyókálás után. A szöveteink legnagyobb ellensége ugyanis a mozdulatlanság. Ekkor összetapadnak, kiszáradnak és elkezdik akadályozni a helyes mozgásokat, ami pedig hosszútávon fájdalom és betegség forrása lehet, akár a gerincünk esetében is.

A másik dolog, amire felhívnám a figyelmet, ami szintén fontos a gerincünknek, az a testhelyzet, amiben dolgozunk. Éppen az előbb említett otthoni kényelem miatt előfordulhat, hogy mindenféle furcsa pózt veszünk fel (lábak magunk alatt, kanapén lecsúszva hason a laptop stb.). Ezek nem feltétlenül gerincbarát helyzetek. Sem a deréknak, sem a nyaknak nem tesz jót, ha a természetes ívétől eltérő helyzetben tartjuk sokáig. Igyekezzünk otthon is asztalnál dolgozni, kényelmes széken és helyes, a gerinc természetes vonalát megőrző pozícióban ülni. Vagy akár állva, ha megtehetjük. Még jobb, ha váltogatjuk a testhelyzeteket, a korábbi javaslatok miatt."

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?