6 °C Budapest

Fontos döntés született: ezen is múlik, lesz-e elég élelmiszer a magyar boltokban

2020. március 20. 23:04

Magyarország hivatalos bejelentést tett az Európai Bizottságnál arról, hogy az uniós rendelkezésekben biztosított lehetőséggel élve, más tagállamokhoz hasonlóan átmeneti kivételeket alkalmaz a vezetési és pihenőidő szabályok terén. A felmentés alapján a 2020. március 21. és április 19. között időszakban nőnek a teherautó- és buszsofőrök számára előírt maximális vezetési- és csökkennek a minimális pihenőidők.

Az általában érvényes előírások betartását a határokon jellemző torlódások miatt kialakult várakozások súlyosan megnehezítik, sok esetben ellehetetlenítik. Járványügyi szempontból is fontos, hogy a hazánkon nemzetközi forgalomban áthaladó tehergépjárművek mielőbb elhagyhassák az ország területét. A közösségi rendelet szerint a tagállamoknak legfeljebb 30 napos időtartamban van lehetőségük a felmentésre.

Ennek megfelelően Magyarországon 2020. március 21. és április 19. között a napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 65 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelkedik. Ezzel egyidejűleg a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára, a normál heti pihenőidő 45 óráról 24 órára csökken. A heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdeni.

Az ellátásbiztonság erősítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban felfüggesztette a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását. A visszavonásig érvényes intézkedés lehetővé teszi, hogy a hazai vállalkozások rugalmasabban szervezhessék meg belföldi fuvarozási feladataikat. A lépést kezdeményező kiskereskedelmi szektor cégei így gördülékenyebben gondoskodhatnak az üzletek készleteinek feltöltéséről, a vásárlói igények kiszolgálásáról.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem