11 °C Budapest

Kormányinfó: akár 10-15-ször több fertőzött lehet Magyarországon, mint amennyiről tudunk

2020. március 19. 10:45

Mindenki találgatja, mennyi lehet a tünetmentes fertőzöttek száma. Kb. 10 és 15-szörösre teszik a látend betegek számát - mondta Gulyás Gergely. A Kormányinfón elhangzott, hogy százezres nagyságrendű munkanélkülivel számol a kormány a válság miatt.

A tegnapi kormányülésen egy akut problémát is kezelni kellett, mondta Gulyás Gergely:

az osztrák-magyar határon kialakult helyzet után Magyarország humanitárius folyosót biztosít a román és a bolgár állampolgároknak. Tegnap nap közben elindult a sor, amely Bulgária és Románia irányába várakozott.

A miniszter elmondta, hogy az áruszállítás nem áll le, a tranzitfolyosó pedig csak bizonyos időközönként lesz nyitva - Hegyeshalom este 9-től hajnal 5-ig engedi be a konvolyokat. Új átkelőket nyitottak, rendkívüli helyzetben nap közben is megnyitják Hegyeshalmot.

Értékelte a kormány a helyzetet: Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, de a megbetegedések csoportossá váltak, de mindenki találgatja, mennyi lehet a tünetmentes fertőzöttek száma. Kb. 10 és 15-szörösre teszik a látend betegek számát - mondta Gulyás.

A következő napokban vélhetően ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzöttek száma

- jelentette ki. Hozzátette, a kormány továbbra is közölni fog számokat, de azt nem tudják megmondani, hány tünetmentes fertőzött van. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Németországból rendelt maszkok még nem érkeztek meg, de tudatni fogják a sajtóval, ha itt lesznek a rendelt eszközök.

A tesztek számát növelni kell a miniszter szerint, a fertőzések területi adatai megvannak az operatív törzsnél, de ezeket nem közlik, mert a beazonosíthatóság lehetőségét csökkenti, másfelől pedig a pánikkeltést is kerülni akarják. Senki nem ringathatja magát abba, hogy van az országnak olyan területe, amelyet nem érint a fertőzés - mondta Gulyás.

Egyelőre nem született döntés lakhelyelhagyási tilalomról, egyelőre a biztonság fenntartása érdekében vannak katonák az utcákon.

Minden európai állam megbízottjai elsősorban Kínában próbálnak üzletelni a maszkokkal: jó esélyünk van, hogy ezt mi hozzuk el - mondta Gulyás. Milliós nagyságrendről van szó a miniszter szerint, ennyi érkezhet Kínából.

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán kijelentette: gondolkodni kell a gazdaság újraindításán. A magyar akciótervről a nagy európai lapok is a legmerészebbként írtak. Kérni fogják az Országgyűlést, hogy hosszabbítsák meg a vészhelyzetet, erről megindultak az egyeztetések.

1070 hotel be fog zárni, a turizmus gyakorlatilag megszűnt magyarországon

- mondta Gulyás Gergely.

Megalakult az önkéntesség munkacsoport, amely koordinálni fogja a jelentkezőket, ezt Révész Máriusz vezeti. A magánkórházak is beszállnak a segítségnyújtásba.

Hitelek, moratórium, ágazatok

A hiteleket nem kell megfizetni az idei évben, ennek kapcsán Gulyás jelezte, ez vonatkozik a babaváróra, ott a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg, csak fizetési kötelezettség nincsen. Ugyanez igaz a diákhitelre. A lakossági hiteleknél a teljtes hiteldíjmutató 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

Aki továbbra is fizetné a hitelét, annak valamit tennie kell a banknál: fontos az utólagos egyeztetés és a bankok hozzáállása. A technikai kérdéseket a jegybankkal és az bankszövetséggel dolgozzák ki. Azért nem kell tenni hogy a moratórium beálljon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás hozzátette: a hitelek fizetését bármikor abba lehet hagyni.

A bajban lévő ágazatok tekintetében is hoztak speciális szabályokat: a helyiségek bérleti szerződését nem lehet felmondani június 30-ig, júniusig a foglalkoztatottak után nem kell közterheket fizetni - sorolta Gulyás Gergely a Magyar Közlönyben megjelenteket.

Az intézkedések meghosszabbítására is készen állnak, ha úgy kívánja a helyzet.

A munkahelyek kapcsán arról beszélt, az a legfontosabb, hogy azok maradjanak meg, ezért is módosították a munkaügyi szabályokat. Így rugalmasabb munkavégzést biztosíthatnak a vállalatok a leépítések helyett. Lesznek még fontos döntések, amelyek a többi ágazatot is érintok, az MNB-vel együttműködve fogják segíteni a KKV-kat. Felvetette, hogy a 2008-2009-es válságkezelés idején több gyárban bevezették a négynapos munkahetet, "most is lehetnek kreatív megoldások."

A kormány többszázezres nagyságrendű munkanélkülivel számol. Nem meghosszabbítani kell a munkanélküli segély időtartamát, hanem el kell érni hogy 3 hónapnál tovább senki ne legyen munka nélkül.

A kereskedelmi bezárások után a kormány úgy számol, hogy heti szinten ez 140-160 milliárd forintos kiesést jelent. "És akkor még az autógyárak bezárását nem számolom."

Első körben menteni kell a menthetőt, ezt követően jönne intézkedések a KKV-k számára, amelyek "pénzbőséget" teremtenek.

A végrehajtások felfüggesztéséről is tárgyalnak, és a minszter aláhúzta, hogy rövidesen azokat is fel fogják függeszteni.

"A védekezésre van elég pénz, korlátlanul áll lehetőségre" - mondta Gulyás, majd hozzátette, az uniós pénzeket gazdaságélénkítésre költenék.

Mindent megtesznek azért, hogy a diákok le tudjanak májusban érettségizni - jelentette ki a miniszter.

Gyógyszerhiány nincs Magyarországon, igaz, hogy van pár olyan készítmény, amely néhány patikában nem kapható. Ez egyfelől a határon tapasztalt anomáliák miatt vannak, amelyeket most elhárítottak. A miniszter indokoltnak találja, hogy bizonyos termékeknél korlátozásokat vezessenek be a megvásárolható mennyiséget illetően.

A honvédelmi vállalatirányítással kapcsolatban elmondta, ez felügyeletet jelent, ha a normál működés leállni ezeken a helyeken, akkor az állam átvenné a feladatokat, amiben a honvédség szerepet kapna. A 140 cég nem titkos Gulyás Gergely szerint. De a Kormányinfó idején még nem lehetett tudni, melyek ezek a cégek. De a Richter és a MOL beletartozik ebbe a körbe, derült ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem