13 °C Budapest
Itt a magyar egyetemek vészforgatókönyve: eddig tarthat a kényszerszünet

Itt a magyar egyetemek vészforgatókönyve: eddig tarthat a kényszerszünet

2020. március 11. 21:15

Holnaptól szünetel a magyar felsőoktatás, jövő héten előrehozott tavaszi szünet lesz, utána pedig távoktatásra állnak át az intézmények. A kollégiumokat a hét végéig ki kell üríteni, az intézmények területére hallgatók nem léphetnek be. Nem tudni, hogy meddig marad a vészhelyzet, a BME-n augusztus 31-ig kitolták a tavaszi félévet.

Rektori szünetet rendeltek el a hazai egyetemeken csütörtökre és péntekre miután a kormányzat vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt. Ezt követően a jövő héten tanítási szünet lesz a felsőoktatásban, előrehozzák a tavaszi szünetet.

Pénzre van szükséged? Nézz szét a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorában (x)

Az ELTE közleményében például az áll, hogy a hallgatók a rektori szünet kezdő időpontjától ellenkező rendelkezésig nem látogathatják az egyetem épületeit, valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel 2020. március 12-től.

Az egyetem hallgatói a rektori és tavaszi szünet alatt nem utazhatnak külföldre, lehetőség szerint maradjanak a lakóhelyükön.

Nem minden óra marad el a jövőben, legalábbis az ELTE szerint

a hallgató személyes jelenlétét igénylő oktatás kivételével az egyetem működése az elrendelt rektori szünet és a tavaszi szünet alatt, valamint azt követően is fennmarad.

Tehát kérdés, hogy mi lesz a katalógusos órákkal, gyakorlatokkal. Egy természettudományi karos hallgató a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy egyelőre ők sem tudnak többet, mint az egyetem közleménye, kérdéses, hogy mi lesz például a laborgyakorlatokkal, amelyek elég fontosak a tanrendjében. A kollégistáknak péntekig kell elhagyniuk a kollégiumokat, az ELTE annyiban engedékeny, hogy ha a magyar diákoknak nincs hová menniük, akkor méltányossági döntés alapján maradhatnak a szállásukon. A nemzetközi és külhoni hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BME hosszabb távra számol

Kiadta tájékoztatóját a műszaki egyetem is, ahol hasonló időintervallumban lesz a tanítási szünet (ahogy az ország többi felsőoktatási intézményében is). Egyebek mellett a BME arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a leállás miatt

a tavaszi félév 2020. augusztus 31. napjáig meghosszabbításra kerül, egyes tanulmányi cselekmények (pl. laborgyakorlatok, vizsgák, záróvizsgák) teljesítésére eddig az időpontig kerülhet sor.

A kollégiumokat szintén ki kell üríteni, csak a külföldi diákok maradhatnak a szállásokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?