31 °C Budapest
Készülnek a járványhelyzetre a magyar bankok: minden ügyfelet és dolgozót érinthet

Készülnek a járványhelyzetre a magyar bankok: minden ügyfelet és dolgozót érinthet

2020. március 9. 16:01

A Magyar Bankszövetség iránymutatást dolgozott ki gazdasági szolgáltatók, pénzintézetek számára "járványveszély és járványhelyzet kezelésére", hogy ezeknek az intézményeknek a működése a járvány súlyosbodása esetén is zökkenőmentes legyen. Ezzel kívánják elősegíteni, hogy a különböző szolgáltatást végző vállalkozások egységesen, összehangoltan és magas szinten készüljenek fel a lehetséges járványhelyzetekre. Szeretnék támogatni, hogy az ügyfelek és a társadalom tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és mindig az adott járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében. Mutatjuk a javaslataikat. 

A Bankszövetség által kidolgozott alapelvek szerint a koronavírus okozta járványhelyzet kezelésére a járvány megelőzésének, illetve terjedése korlátozásának elsőbbséget kell kapnia a pénzügyi intézmények, valamint a kiemelt jelentőségű gazdasági szolgáltatók működtetése során. A közegészségügyi és járványügyi követelmények elsődlegességének figyelembevétele mellett, a vállalkozások a járványveszély vagy a járványhelyzet körülményeihez igazodó módon járjanak el az általuk nyújtott szolgáltatások teljesítése során.

A javaslat szerint továbbá eltérő jogszabályi rendelkezés, illetve hatósági előírás hiányában a vállalkozások felelősek azért, hogy az ügyfelek részére nyújtott szolgáltatásaik korlátozására csak szükséges esetekben, arányos módon, illetve mértékben kerüljön sor. Felhíták a figyelmet, hogy a vállalkozások üzleti tevékenységük gyakorlása során, illetve azzal összefüggésben - a járványveszélyre, illetve az esetlegesen bekövetkező járványhelyzetre hivatkozással - 

nem hozhatnak olyan döntést, amely az ügyfelek közötti önkényes (egészségügyi ajánlásoktól független, diszkriminatív jellegű) megkülönböztetéssel járna, tiszteletben kell tartaniuk a természetes személy ügyfelek Alaptörvény szerinti méltóságát.

A vállalkozások ügyfeleik emberi, illetve személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett kötelesek gondoskodni szolgáltatásaik biztonságáról, így a banküzem közérdeknek megfelelő működéséről. Szervezeti, személyi és tárgyi feltételeiket ennek megfelelően - a fokozatosság elvét figyelembe véve - kell az új körülményekhez folyamatosan igazodva kialakítaniuk. A szolgáltatók annak érdekében, hogy tájékoztatási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni, folyamatosan együttműködnek a közegészségügyi és járványügyi hatóságokkal, valamint felügyeleti hatóságaikkal.

Fontos tovább, hogy a munkavállalókat megilleti annak a joga, hogy a "vállalkozások", mint munkáltatók gondoskodjanak az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülményekről. A Munka Törvénykönyvének követelménye járványveszély és járványhelyzet időszakában is irányadónak minősül. A vállalkozások mindazonáltal a járványveszély és járványhelyzet okozta rendhagyó helyzetre tekintettel előírhatják, hogy a munkavállalók, illetve azok csoportja átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen, illetve módon (lásd távmunka) végezzék feladataikat. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkavállalók a munkáltatói utasítást csak a törvényben meghatározott esetben, illetve okból tagadhatják meg, így mindenekelőtt, ha az utasítás teljesítése életüket, testi épségüket vagy egészségüket közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A vállalkozások munkáltatóként figyelembe veszik munkavállalóik jogát a munkavégzés aktuális feltételeivel összefüggő korrekt (pontos és naprakész) tájékoztatáshoz. Kötelesek továbbá a munkáltatói utasítások kialakítása során a munkavállalói érdekeket figyelembe venni, a számukra legkevésbé hátrányos döntést hozni, ideértve akár időleges mentesítésüket munkavégzési kötelezettségük teljesítése alól, valamint gondoskodni a munkavállalókat esetlegesen ért hátrányok kompenzációjáról. 

Az előzőekben meghatározott általános elvek érvényesülése érdekében a vállalkozások szervezetenként - a Magyar Bankszövetség ajánlásainak önkéntes figyelembevétele alapján intézkedési tervet fogadhatnak el, melyet a járványveszély és járványhelyzet időszakában alkalmaznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?