30 °C Budapest
Itt a szomorú igazság: sehol nem halnak meg annyian rákban, mint Magyarországon

Itt a szomorú igazság: sehol nem halnak meg annyian rákban, mint Magyarországon

2020. február 4. 14:25

Magyarország különösen veszélyeztetett, ami a rákban történi elhalálozást illeti. Nemzetközi összehasonlításban szinte sehol nem hal meg annyi ember rákbetegségben, mint Magyarországon. A helyzet azért különösen rossz, mert a betegségek harmada szűréssel és önvizsgálattal megelőzhető lenne.

A mai napon tartják meg a Rákellenes Világnapot, immár 20 éve. A betegség világszerte egyre több áldozatot szed, Magyarország pedig különösen veszélyeztetett ezen a téren. A világon 2018-ban összesen 18 millió új diagnosztizált megbetegedés történt, Magyarországon pedig 33 250 fő halt meg ugyanabban az évben a Magyar Rákellenes Liga adatai szerint.

A női megbetegedések közül az emlő dominál, ez az összes megbetegedés 25 százalékát teszi ki, ezt követi a vastagbél 9,7 százalékkal, és a tüdő 8,8-al. A férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, az esetek 15,5 százaléka tartozik ezen megbetegedések közé. A prosztata szintén gyakori, a megbetegedések 14,5 százaléka esik ebbe. A vastagbél a harmadik helyen található.

Nemzetközi összehasonlításban különösen rosszul állunk, az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legsúlyosabb a vészhelyzet: 2016-ban 100 ezer ember közül 345 halál volt Magyarországon, amit a rák okozott.

Minket a horvátok követnek, náluk ez 334 volt, de rosszul állnak a szlovákok (315) és a szlovénok (309) is. A legkevesebb halálozás Cipruson volt a mért országok közül, ott 100 ezer emberből 194 halt meg rákban. Finnországban 220 haláleset volt a ráknak betudható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyébként elmondható, hogy bár a folyamatosan diagnosztizált betegek száma egyre nő, a halálozási ráta nem, így aztán az orvostudomány egyre hatékonyabban tudja kezelni az ilyen megbetegedéseket. Azt is nagyon fontos tudni, hogy a rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel az esetek nagyjából egyharmada megelőzhető lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?