Itt a szomorú igazság: sehol nem halnak meg annyian rákban, mint Magyarországon

Itt a szomorú igazság: sehol nem halnak meg annyian rákban, mint Magyarországon

2020. február 4. 14:25

Magyarország különösen veszélyeztetett, ami a rákban történi elhalálozást illeti. Nemzetközi összehasonlításban szinte sehol nem hal meg annyi ember rákbetegségben, mint Magyarországon. A helyzet azért különösen rossz, mert a betegségek harmada szűrésszel és önvizsgálattal megelőzhető lenne.

A mai napon tartják meg a Rákellenes Világnapot, immár 20 éve. A betegség világszerte egyre több áldozatot szed, Magyarország pedig különösen veszélyeztetett ezen a téren. A világon 2018-ban összesen 18 millió új diagnosztizált megbetegedés történt, Magyarországon pedig 33 250 fő halt meg ugyanabban az évben a Magyar Rákellenes Liga adatai szerint.

A női megbetegedések közül az emlő dominál, ez az összes megbetegedés 25 százalékát teszi ki, ezt követi a vastagbél 9,7 százalékkal, és a tüdő 8,8-al. A férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, az esetek 15,5 százaléka tartozik ezen megbetegedések közé. A prosztata szintén gyakori, a megbetegedések 14,5 százaléka esik ebbe. A vastagbél a harmadik helyen található.

Nemzetközi összehasonlításban különösen rosszul állunk, az Eurostat adatai szerint Magyarországon a legsúlyosabb a vészhelyzet: 2016-ban 100 ezer ember közül 345 halál volt Magyarországon, amit a rák okozott.

Minket a horvátok követnek, náluk ez 334 volt, de rosszul állnak a szlovákok (315) és a szlovénok (309) is. A legkevesebb halálozás Cipruson volt a mért országok közül, ott 100 ezer emberből 194 halt meg rákban. Finnországban 220 haláleset volt a ráknak betudható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyébként elmondható, hogy bár a folyamatosan diagnosztizált betegek száma egyre nő, a halálozási ráta nem, így aztán az orvostudomány egyre hatékonyabban tudja kezelni az ilyen megbetegedéseket. Azt is nagyon fontos tudni, hogy a rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel az esetek nagyjából egyharmada megelőzhető lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07