Koronavírus: döntött a Külügy, 1-es kategóriába sorolta Kína Hupej tartományát

Koronavírus: döntött a Külügy, 1-es kategóriába sorolta Kína Hupej tartományát

2020. január 29. 10:06

A Külügyminisztérium  január 27-én turisztikai, utazási szempontból az I.-es, vagyis az utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába tette át Kína Hupej tartományát, amely eddig a "Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" (II. kategória) közé tartozott, szúrta ki a Pénzcentrum. Ma pedig az utazással kapcsolatos friss információk között az szerepel: a járvány a bejelentés óta már a tartományon kívül is megjelent (Kína több régiójában, Hongkongban, Makaón, Tajvanon, Dél-Koreában, Vietnámban, Thaiföldön, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is) több mint 6000 megbetegedést és mintegy 132 halálesetet okozva. 

A Külügyminisztérium ma reggeli közlése szerint azt javasolja, a Wuhan tartományba tervezett utazásokat halasszuk el:  

Hupej tartomány és annak székhelye, Wuhan városa 2020. január 23. óta le van zárva, a tartományt és a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet, így az oda tervezett utazásukat mindenképpen javasoljuk elhalasztani. A Kína egyéb területeire történő utazások során megfelelő körültekintést javasolunk.

A konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon elérhető tájékoztatás szerint az Utazásra nem javasolt térségek közt két kategória létezik: az I.-es, amelybe a nem javasolt térségek tartoznak, és a II-es, Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek. Január 27-én Kínán belül Hupej tartomány teljes területe a II-esből az I-es, vagyis a nem javasolt kategóriába került át, az indok pedig: "az atípusos tudőgyulladásos megbetegedések, a koronavírus járvány kitörése".

Hupej tartomány mellett Zhejiang, Kanton, Hunan, Henan, Anhui, Csungking, Shandong, Jiangxi és Sichuan tartományok számítanak a legfertőzöttebb területeknek, ezekben a tartományokban lépte át az igazolt betegek száma a 100 főt. Pekingben 91, Sanghajban 80 főt tartanak számon.

A WHO jelzése szerint Thaiföldön 14, Vietnámban 2, Kambodzsában 1, Tajvanon 8, Szingapúrban 7, Japánban 4, Dél-Koreában 4, Malajziában 4, Indonéziában 3, Srí Lankán 1, Franciaországban 4, Németországban 4, az Amerikai Egyesült Államokban 5, Ausztráliában 4, Kanadában 1 megbetegedést észleltek eddig, mind Wuhan-ból érkezett személyeknél. A legfrissebb adatok szerint immár emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. 

A vírus elleni védekezéshez szükséges védőoltás kifejlesztése folyamatban van.

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús - és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05