21 °C Budapest

Itt vannak az igazi halálhozók: messze nem az új koronavírustól kell a legjobban félni?

2020. január 29. 16:26

Óriási port kavar napjainkban az eddig ismeretlen koronavírus rohamos terjedése. És bár Magyarországon eddig még nem történt megbetegedés, a világ 18 országába már eljutott a kór. Nem csoda, hogy a magyar Külügyminisztérium utazási szempontból az I. vagyis a nem javasolt kategóriába tette azt a kínai tartomány, ahonnan a vírus kiindult. Igen ám, csakhogy a világban megannyi más, igen súlyos, fertőző betegség is leselkedik áldozatokra várva, ráadásul a WHO szerint nem egy ezek közül sokkal több embert tudna potenciálisan megfertőzni, mint az új, 2019-es koronavírus. Mutatjuk, melyek ezek.

Javában tombol a koronavírus járvány a világban. A legfrissebb jelentések szerint a Kínából induló új szupervírus január 28-ig 132 ember halálát okozta Kínában, a fertőzöttek száma pedig már 5 974-re emelkedett. Világszerte ráadásul már 18 ország jelezte, hogy határain belül találtak fertőzött embert. Nem csoda hát, hogy nagyon rövid időn belül óriási koronavírus para lett úrrá a világon, némelyik repülőgép-társaság már fel is függesztette kínai járatait, miközben Ausztrália karaténsziget létrehozását javasolja. 

A koronavírus tehát jócskán felforgatta a világ járványügyeseit, és természetesen Magyarország is tett lépéseket a vírus rohamos terjedése után. Így például a Külügyminisztérium január 27-én turisztikai, utazási szempontból az I. vagyis a nem javasolt kategóriába tette át Kína Hupej tartományát.

Hupej tartomány és annak székhelye, Wuhan városa 2020. január 23. óta le van zárva, a tartományt és a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet, így az oda tervezett utazásukat mindenképpen javasoljuk elhalasztani. A Kína egyéb területeire történő utazások során megfelelő körültekintést javasolunk

- írja tájékoztatásában a külügy. 

Vannak mások is

Bár most minden a koronavírusról szól, legalábbis annak egy eddig ismeretlen alfajáról, azért arról sem szabad megfeledkezni, hogy a világban jócskán tombolnak olyan kórok, amik a WHO jelenlegi tudása szerint, bizony jócskán súlyosabbak, mint a mostani koronavírus. Ehhez persze rögtön érdemes is hozzátenni, hogy a most rohamosan terjedő vírusról még nagyon kevés adat áll a tudósok rendelkezésére, de a WHO január 23-i előrejelzései szerint

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az új koronavírussal (2019-nCoV) megfertőződött ember várhatóan, átlagosan 1,4-2,5 embert fertőz meg.

Ezzel a számmal pedig az új, 2019-es koronavírus jócskán elmarad az olyan gyilkos kóroktól, mint a kanyaró, a himlő vagy a járványos gyermekbénulás. E betegséget elkapó emberek ugyanis a WHO becslései szerint átlagosan, sorrendben: 12-18; 5-7; 5-7 embert fertőznek meg. Ez pedig a himlő vagy a járványos gyermekbénulás esetében is legalább kétszer akkora mennyiség, mint a mostani koronavírus esetén. Míg egy kanyarós 9-10-szer annyi embert fertőzne meg áltagosan, mint a most tomboló, eddig ismeretlen koronavírus. 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az új koronavírust félvállról kellene venni, sőt, senki nem is teszi. A következőket például jó, ha mindenki az eszébe vési: 

A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús - és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem