Nem semmi: a NASA által kifejlesztett gyógymódot tesztelnek a magyar kórházban

Nem semmi: a NASA által kifejlesztett gyógymódot tesztelnek a magyar kórházban

2019. november 26. 08:16

A NASA által 1960-as években kifejlesztett, úgynevezett neurofeedback rendszert az űrhajósok és a pilóták kiképzésénél használták a negatív stresszhatások csökkentésére, valamint a mentális és fizikai teljesítőképesség fokozására. A módszert először a magánszféra vette át forradalmi újításként, amivel többek között a tanulási nehézségben, figyelemzavarban küzdő gyermekek fejlődésében értek el sikereket. A rendszer most az első magyar állami intézményben, a Bajai Szent Rókus Kórházban debütál a mentális betegségek kezelésében - írja a HelloVidék.

A költséges berendezést a bajai kórházon belül működő Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével uniós forrásból sikerült beszerezni, amelynek jelenleg az intézmény pszichiátriai osztálya ad otthon, ám a tervek szerint, nemcsak a súlyos mentális betegségben szenvedők számára jelent majd hatékony segítséget. Dr. Hal Viktor, a pszichiátriai osztály vezető főorvosa a november 18-án tartott sajtótájékoztatón kifejtette, a neurofeeedback, más néven EEG biofeedback módszer esetében egy noninvazív, vagyis mindenféle beavatkozástól mentes eljárásról beszélünk, tehát nem sugaraznak, nem mágneseznek, valamint tabletta és injekció formájában se kerül be idegen anyag az emberi szervezetbe.

Egy EEG-tréning során meghatározott számú érzékelőt helyeznek el a fej egy-egy jól behatárolt pontjára, amivel az agyhullámok mérését teszik lehetővé. Külső szemlélőként mindössze annyi látszik, hogy néhány lógó zsinórtól eltekintve a székben ülő páciens a számítógép képernyőjén futó képkockákat figyeli, és közben semmi sem történik. Azonban ez koránt sincs így. Ha többet is szeretnél megtudni arról, hogyan is működik az eljárás, olvasd el a HelloVidék teljes cikkét a témáról!

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?