26 °C Budapest
Ez az internet valódi sötét oldala: ettől retteg minden második magyar

Ez az internet valódi sötét oldala: ettől retteg minden második magyar

2019. november 20. 16:50

Ma már majdnem minden második magyar használja arra az internetet, hogy valamilyen betegségre keressen rá rajta. Pedig az öndiagnózis sohasem jó megoldás, és semmilyen körülmények között nem váltja ki az orvosi vizsgálatot. Nem csak mi vagyunk azonban ennyire hipochonderek: a románokon és a bolgárokon kívül szinte mindenki a tünetei okát keresi a neten. Ők vajon miért nem félnek?

Vitathatatlan, hogy az internet előretörése mennyire megkönnyítette az életünket (és itt nem az Instagramra, a cuki állatos videókra, ingyen pornóra és kalóz tartalommegosztó oldalakra érdemes első körben gondolni). Van azonban az internetnek is egy sötét oldala, talán még sötétebb is, mint az imént felsoroltak együttvéve, és ami hipochonderek életet teszi tönkre napról-napra:

ez az interneten fellelhető összes halálos betegség mással össze nem téveszthető tünetei.

Kivel ne történt volna meg, hogy ráguglizott a magán észlelt tünetre, és a neten fellelt információ alapján azt feltételezte, hogy csak napjai vannak hátra. Természetesen a legtöbb esetben ez csak érzéki csalódás, hiszen a különböző egészségügyi portálok nagy része is szívesebben ír halálos betegségekről, mint közönséges, széles körben nem is ismert ártalmakról, ezért érezhetjük azt, hogy a valójában ártalmatlan tüneteink akár több halálos betegséget is jelezhetnek. A veszélyes betegségek az interneten erőteljesen túlreprezentáltak.

Persze ez nem is véletlen, hiszen Európa-szerte a felnőtt lakosság fele arra is használja az internetet, hogy különféle betegségekre keressen rá az Eurostat adatai szerint:

A legnagyobb hipochonderek a hollandok és a finnek, a legkevésbé a bolgárok és a románok aggódnak. Rettegésben élik még az életüket a dánok és a németek is, de a svédek és a britek sem mulasztják el az internetes öndiagnózist. Úgy tűnik, ennek is lehet némi köze a jövedelmi arányosságokhoz: ha már egyszer a gazdag országokban az elszegényedés nem okoz veszélyt, akkor már csak a ráktól meg a stroke-tól mentsem meg minket a sors (meg ugye az is egy szempont, hogy a gazdagabb társadalmakban az internetelérés is gyakoribb. Hogy keressen rá a Googleban egy román, ha nincs is számítógépe vagy okostelefonja?).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti ábrán Magyarország adatai láthatók. Szembetűnő, hogy a magyarok egyre nagyobb arányban keresnek rá valamilyen betegségre. Ezen ne lepődjünk meg, az elmúlt 13 évben egyre szélesebb körben terjedt el az internethasználat itthon - ez az oka a fenti jelenségnek, és nem az, hogy egyre inkább hipochonderek vagyunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?