12 °C Budapest
Fontos változás a magyar egészségügyben: csak így mehetsz majd szakorvoshoz

Fontos változás a magyar egészségügyben: csak így mehetsz majd szakorvoshoz

2019. október 27. 10:32

Érdekes, az egészségügyi ellátás működésének egy szeletét érintő jogszabály-módosítás jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben - szúrta ki a Portfolio.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet módosításáról szóló módosítás úgy fogalmaz, hogy a beutalót az EESZT útján kell kiállítani.

Azokban az esetekben, amikor a beutalót háziorvos, házi gyermekorvos, és járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvos, valamint egynapos ellátást nyújtó szolgáltató orvosa állítja ki. Valamint abban az esetben, amikor krónikus ápolás finanszírozására szerződött egészségügyi szolgáltatónál történő intézeti ápolásra a háziorvos és a fekvőbeteg-gyógyintézet orvosa állítja ki, vagy rehabilitációs szakorvos állítja ki, vagy addiktológus szakorvos, pszichiáter vagy háziorvos utalja be a beteget rehabilitációs ellátásra.

Eddig a rendelet azt mondta ki, hogy az orvos a beutalót az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér útján is kiállíthatja. Ez változik most tehát meg, bizonyos vizsgálatok esetén kötelező lesz, 2021 januárjától.

Az EESZT útján kiállított beutaló esetében a beutaló orvos a beteg kérésére papíralapú igazolást állít ki a beutalóról. Az igazolás az elektronikus beutaló adattartalmát és az elektronikus beutaló EESZT azonosítóját tartalmazza vonalkódos és szövegesen olvasható formában - olvasható a rendeletmódosításban, amely 2021. január elsején lép hatályba.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06