Súlyos népbetegséget terjeszthetenek a bankok: tízezrek veszélyben

Súlyos népbetegséget terjeszthetenek a bankok: tízezrek veszélyben

2019. október 14. 16:35

Nem meglepő, hogy friss kutatások összefüggést fedeztek fel a szorongás és a hiteltartozás között, hiszen józan ésszel is belátható, hogy akinek nincs tartozása, annak kevesebb oka van aggódni, mint akinek van. Annál megdöbbentőbb, hogy tudományos eszközökkel is megvizsgálva a kérdést, milyen szoros összefüggéseket találtak a kutatók a különböző hitelformák, és a mentális betegségek, tünetek között.

Négyből egy felnőtt szenved valamilyen mentális egészséget érintő zavarban, amely egy igen széles skálát fednek le a szorongástól kezdve, a skizofrénián, különböző fóbiákon, kiégésen át a depresszióig. A mentális betegség lehet időszakos, vagy tartósan fennálló is, és a tünetek erőssége is változó lehet akár napról napra is. Az is, hogy ki hogyan viseli, erősen egyénfüggő - írja a nationaldebtline.org.

Az, hogy valakinek mentális egészségét érintő problémája van, nem jelenti automatikusan azt, hogy ne tudná kezelni a pénzügyeit, de vitathatatlanul megnehezítheti azt az esetek nagy részében. A kutatások azt is bizonyítják, hogy azoknak a felnőtteknek, akiknek adóssága van, 50 százaléka küzd valamilyen mentális betegséggel, zavarral. Az adósság természetesen stresszel jár, ami nagyban hozzájárul az ilyen betegségek kialakulásához. Tehát a hitelek és a mentális problémák között egyfajta kölcsönviszony alakulhat ki.

Rengeteg embert érint

A depresszió a 21. század egyik legnagyobb egészségügyi problémájává léphet elő: a WHO adatai szerint (2018) a világon körülbelül háromszáz millió ember szenved a betegségtől, így a depresszió számít a leggyakoribb megbetegedésnek. Éves szinten nagyjából nyolcszázezer ember hal meg öngyilkosság miatt, mely főként a 15-29 év közötti korosztályt érinti: ebben az életkorban ez a második leggyakoribb halálok.

Az Európai Unióban a felnőtt lakosság 6,8 százalékának vannak depressziós tünetei 2017-es adatok szerint, és Magyarországon még rosszabb a helyzet: a 18 éven felüliek 10.5 százaléka vallja magát depressziósnak. Ráadásul az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében kétszer annyi a depressziósok száma, mint a diplomások körében.

Friss kutatások szerint a fiatalok mentális egészségére erős befolyással van, hogy van-e hiteltartozásuk.

A diákok, mint kísérleti egerek

A Marketplace és az Edison Research közös kutatásából, az Economic Anxiety Index (Gazdasági Szorongás Index) alapján elmondható, hogy azok a diákok, akiknek hiteltartozásuk van, nagyjából kétharmaddal magasabb eredményt érnek el a szorongásmutatón.

Megállapítottuk, hogy azok a hallgatók, akik több diákhitelt vettek fel, rosszabb mentális egészségről tanúskodnak

- mondta Katrina Walsemann, a dél-karolinai egyetem professzora. Viszont megállapították, hogy nem maga a diákhitel, ami negatív hatással van a diákok mentális egészségére, hanem

maga az eladósodottság az, ami általánosságban okoz tüneteket.

A kutatások összefüggést véltek felfedezni nemcsak a szorongás, idegesség, hanem a depresszió kapcsán is a különböző hiteltartozásokkal. Még azt is kimutatták, hogy a hitelek egyes típusai sokkal stigmatizálóbb hatásúak, mint más hitelfajták.

FRISSÍTÉS! Fontos megjegyezni, hogy mivel a magyar hitelpiac nagyon más, mint az amerikai, így a kutatásban felsorolt konstrukciók és hazai megfelelői között nem lehet párhuzamot vonni az egyes fiziológiai hatásokat illetően!

Stressz és egyéb nyalánkságok

Elizabeth Sweet, a Massachusetts Boston Egyetem antropológia professzora szerint az eladósodottság nem csak a stresszt erősíti fel, hanem a szégyen, bűnösség és kudarc érzését is:

Azok, akik a legmélyebb szégyenként és személyes kudarcként élik meg, szenvedik el a legrosszabb egészségügyi következményeket. 

A kutató szerint ez a probléma nagyobb annál, minthogy az egyéneknek meg kell tanulniuk kezelni a stresszt. Sweet szerint az olyan társadalmi tévhitek az eladósodottsággal kapcsolatban sem segítenek, minthogy akinek tartozása van, az rosszul kezeli a pénzt eleve, és okkal jutott oda, ahová - a felelőtlenséggel, könnyelműséggel azonosítják a pénzügyi gondokat. 

Viszont a legtöbb hitel az élet olyan alapvető feltételeinek a megteremtéséhez veszik fel az emberek, mint az étkezés, lakhatás és az oktatás. Sok ember számára a hitel az egyetlen opció, hogy ezeket meg tudja teremteni, mégis megbélyegzés, szégyenérzet társulhat hozzá. 

Oda-vissza ható folyamat

Azt sem szabad letagadni, hogy az olyan betegségek, mint a depresszió és szorongás ugyanúgy adóságokhoz vezethetnek, mint ahogy az adósság vezethet ezekhez a mentális problémákhoz. A folyamatos félelmek, aggodalmak a hitellel kapcsolatban természetesen nem tesznek jót az egészségnek, ezt könnyű belátni, ahogy azt is, hogy ezek a negatív érzések hosszútávon szorongás, depresszió kialakulásához vezetnek. 

Viszont vannak olyan mentális zavarok, köztük a depresszió is, amely képtelenné teszi a beteget, hogy józanul bánjon a pénzzel. Nem is beszélve azokról a függőségekről, melyek gyakran társulnak más zavarokhoz is, és amelyek felerősödése pénznyelővé válhat. Akár a játékfüggők, akár a

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24