26 °C Budapest
Súlyosan bizalmatlan nép a magyar: ezt nem teszik zsebre az orvosok, bankárok

Súlyosan bizalmatlan nép a magyar: ezt nem teszik zsebre az orvosok, bankárok

2019. szeptember 23. 17:22

Kiben bízunk a leginkább? Egy 23 ország részvételével készült tanulmány szerint a tudósok, orvosok és tanárok a legszavahihetőbbek. A legnehezebben pedig a reklámszakembereknek és a politikusoknak szavazunk bizalmat. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok, Argentínával és Dél-Koreával karöltve szavaznak a legnehezebben bizalmat. Kína, India és Kanada ezzel szemben sokkal engedékenyebb a többi országnál, ami a bizalmat illeti. 

Egy átlagos nővel vagy férfival szemben 37 százalékban bizalommal vannak az emberek, egy rendőrben kicsit jobban (38 százalék), és bíróban kicsit kevésbé bíznak meg (32 százalék). A tévés hírolvasókat is csak 24 százalék tartja megbízhatónak, a papokat pedig még kevesebb, 21 százalék - olvasható az Ipsos MORI kutatásában.

A magyar adatok nem térnek el nagy mértékben a 23 ország összesített adataitól, de az látszik, hogy általánosságban bizalmatlanabbak vagyunk minden szakmával szemben. A Magyarok szintén a tudósokat tartják a legmegbízhatóbbnak, de utánuk nem az orvosok, hanem a tanárok következnek, majd a fegyveres erők tagjai (pl. katonák). Csak őket követik a megbízhatósági rangsorban az orvosok. A sereghajtók között sincs nagy eltérés az átlaghoz képest: a magyarok egy hajszállal kevésbé bíznak meg a reklámszakemberekben, mint a politikusokban. A bankárok pedig éppen annyira nem megbízhatók szerintük, mint a miniszterek. 

A tudósoknak leginkább az oroszok, argentinok, mexikóiak szavaznak bizalmat, legkevésbé a dél-afrikaiak, a dél-koreaiak, és a japánok. Az orvosokban a leginkább a spanyolok, ausztrálok, és az argentinok bíznak, legkevésbé pedig a japánokon és a dél-koreaiakon kívül mi, magyarok.

Az üzletemberekkel szemben szintén a magyarok az egyik legbizalmatlanabbak, nálunk csak Dél-Koráéban tartják őket kevésbé megbízhatónak. Az újságírókban sem bízunk meg túlságosan itthon: 13 százalék tartja őket szavahihetőnek, nálunk, pont mint a dél-koreaiaknál. Ennél csak a törökök és a japánok bíznak bennük kevésbé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem csoda, hogy világviszonylatban a magyarok állnak a legrosszabb helyen a Bizalom Indexet tekintve: ha a teljes képet nézzük, minden vizsgált szakmát tekintve arról, mennyien szavaztak bizalmat, illetve mennyien tartják őket megbízhatatlannak - és ezt a két számot kivonjuk egymásból, akkor arra az eredményre jutunk, hogy míg például Kína 546, Kanada 83, Svédország 78 pontot ér el, addig Oroszország -74-et, Spanyolország -154-et, Magyarország - 316 pontot.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?