16 °C Budapest

Nagy bajba kerülhetnek a magyar patikák: ki lesz majd, aki kiadja a gyógyszert?

2019. április 2. 19:28

Ugyan a gyógyszertárak helyzetét az elmúlt években sok tekintetben sikerült stabilizálni, néhány területen korrekcióra lenne szükség - derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) keddi háttérbeszélgetésén.

Az elmúlt hét-nyolc évben sikerült a patikák veszteségeit, eladósodottságát felszámolni, rendeződtek a tőkeviszonyok, javítottak a készletgazdálkodáson, azonban az átlagbér emelése és a kisforgalmú patikák működtetési feltételeinek biztosítása megoldásra vár - mondta Hankó Zoltán, a köztestület elnöke.

Sohajda Attila alelnök a kamara által a közforgalmú patikák gazdasági helyzetéről készült elemzés adatait ismertetve elmondta: 2017-ben a 2318 közforgalmú gyógyszertárat 1756 vállalkozás működtette (Bt., Kft., Rt., vagy egyéni vállalkozás), a patikák nettó árbevétele 2017-ben 620 milliárd forint, míg az összes adózott eredmény 25,6 milliárd forint volt.

A szállítói tartozás alakulásáról elmondta, hogy míg 2010-ben ez a tétel meghaladta a 60 milliárd forintot, 2017-re 40 milliárd forintra csökkent e tartozás mértéke, míg a gyógyszertári készletek értéke ezzel párhuzamosan folyamatosan nőtt; a 2010-es 36,4 milliárdról 2017-ben 42,1 milliárd forintra.

Az alelnök jelezte, hogy a vizsgált évben a gyógyszertárakat működtető vállalkozásokban 12 300 embert foglalkoztattak, és a személyi jellegű ráfordítások értéke 48,8 milliárd forintot tett ki. Az egy főre eső havi átlagbér 252 ezer forint volt, ami alatta van a nemzetgazdasági átlagnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sohajda Attila megjegyezte, hogy a patikai ágazat nehezen tud lépést tartani az elmúlt három év minimálbér- és garantált bérminimum-emeléseivel. Ez különösen igaz a kis- és közepes forgalmú gyógyszertárakra. A kamara meglátása szerint ahhoz, hogy a patikák a szükséges béremeléseket ki tudják gazdálkodni, újabb költségvetési források szükségesek - jelezte az alelnök.

Hankó Zoltán hozzátette: a patikai árrésrendszer is korrekcióra szorul, az ezzel kapcsolatos kamarai javaslat már az egészségügyi államtitkárság asztalán van. Szintén eljuttatták azokat az elképzeléseket, amelyek a köztestület szerint a bérhelyzet javítását szolgálnák. A kamara szerint a bérhelyzet, az államtól kapott egyéb juttatások és az árrésrendszer korrekciója 10-15 milliárd forint költségvetési forrást igényelne. 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm