1 °C Budapest
Ne a reklámidőt, a hatóanyagot fizesd ki: így spórolj vagyonokat a patikában

Ne a reklámidőt, a hatóanyagot fizesd ki: így spórolj vagyonokat a patikában

2018. november 2. 07:00

Ebben a szokatlanul enyhe novemberi időben sokkal könnyebb megfázni, mint gondolnánk. Nátha, torokfájás, köhögés esetén első utunk az orvosi rendelő helyett általában a patikába vezet, ahol magunk próbáljuk kikúrálni a betegséget. Cserébe egy vagyont hagyunk a patikusoknál az agyonreklámozott slágertermékekért, holott sokkal kevesebből is megúszhatnánk, ha ilyenkor lenne erőnk odafigyelni a részletekre.

Ha az ember ramatyul érzi magát és betér egy patikába, nem nagyon nézi, mi mennyibe kerül, csak kikéri az első terméket, ami eszébe jut, vagy amit a patikus ajánl neki. Pedig nem minden esetben a hangzatos név rejti magában a leghatékonyabb szert. 

Az egyszerű náthás és megfázásos betegségek (felső légúti fertőzések) leggyakoribb oka valamilyen vírusfertőzés. Ennek tünetei lehetnek enyhe hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás és végtagfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, általános gyengeség és levertség. Ilyen esetben nem feltétlenül van szükség vírusellenes vagy antibiotikus terápiára, a kezelés mindössze a tünetek kezelésére szorítkozik. Erre pedig ma már rengeteg vény nélküli szer áll rendelkezésünkre, rengeteg különféle gyógyszer és gyógyhatású készítményt lehet kapnia patikában. 

Vajon ha tudatosabban választanánk ki a vény nélkül kapható gyógyszereket, spórolhatnánk? Ha hatóanyagot keresnénk, nem pedig a jól ismert márkaneveket, jobban járnánk?

Ez az adott helyzettől függ. Nem a hatóanyag, vagy a márkanév a fontos, hanem hogy a saját állapotunknak és igényeinknek megfelelő gyógyszert találjuk meg

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére  dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Ha az adott hatóanyag tényleg megfelel nekünk, akkor kereshetünk ez alapján is. De akkor sincs baj, ha nem tudjuk a hatóanyagot, nyugodtan kérdezzük meg a gyógyszertárban, hogy az általunk ismert terméknek van-e olcsóbb helyettesítő készítménye, vagy tud-e ajánlani esetleg másik hatóanyagú, de hasonló hatású, kedvezőbb árú terméket. Biztosak vagyunk benne, hogy a gyógyszertárakban készségesen fognak segíteni ebben.

Ne féljünk a kedvezőbb áru, de kevésbé ismert készítményektől, hiszen a gyógyszereknek ugyanolyan szigorú követelményeknek kell megfelelnie a gyártás és a forgalomba hozatal során, így mindegyiknek ugyanolyan hatásosnak és biztonságosnak kell lennie.

Ez független attól, hogy sokat vagy keveset reklámozzák az adott készítményt. Így bátran kijelenthetjük, hogy az olcsóbb készítmények is lehetnek ugyanolyan jók, mint az ismertebb, jobban reklámozott készítmények

"Ezek mellett kiegészítő terápiaként a gyógynövények is jól alkalmazhatók például hársfavirág, bodza, kakukkfű vagy a különböző teakeverékek" - mondta korábban a Pénzcentrumnak dr. Takács Dóra gyógyszerész

Otthoni terápia helyett

"Makacs, nem múló magas láz esetében, erős nyelési fájdalom, duzzadt, fájdalmas nyirokcsomók esetén is célszerű elmenni a rendelőbe. Emellett a rizikócsoportokba tartozó betegeknek lehet érdemes már enyhe tünetekkel is orvoshoz fordulniuk: például a nagyon kis gyerekeknek, az időseknek, a krónikus szívbetegeknek, és az asztmásoknak" - nyilatkozta korábban dr. Takács Dóra gyógyszerész a Pénzcentrumnak.

Mit vegyek?

Persze egyszerű halandóként olykor még azt is nehéz eldönteni, hogy a tipikus téli állapotok esetén, milyen típusú készítményeket keressünk a patikákban. Pedig nem is olyan bonyolult: 

A vény nélkül kapható készítmények általában egyszerre használatosak láz- és fájdalomcsillapítóként, így gyakran fejfájásra és lázra ugyanazokat a készítményeket használják 

 - folytatja Marjai Tamás. A náthás megbetegedések esetében az egyik vezető tünet a láz és a fejfájás, így itt szintén hasonló készítményeket alkalmaznak. Az egyszerű torokgyulladásnál szopogató tablettákat vagy sprayket szoktunk ajánlani, ezek általában több hatóanyagot is tartalmaznak, melyek fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak. Mivel ezek igen változatosak és általában kombinált hatóanyagú készítmények, így nehéz közülük néhányat kiemelni. Emellett meg kell jegyezzük azt is, hogy a betegek nagy többsége a gyógyszerek neveit is nehezen jegyzi meg, ebből következik, hogy hatóanyag alapján csak nagyon ritkán keresnek gyógyszert a gyógyszertárban. 

Egy komplex mind felett?

A komplex összetevőjű gyógyszereket gyakran éri az a vád, hogy két-három hatóanyagot egy kis citromaromával összecsomagolva vagyonokért adnak el. Néha azonban lehet, hogy nem akkora botorság, hiszen a tünetektől függ minden, no meg az igényektől. Ha csak fejfájásunk van, akkor nem érdemes azt a nátha elleni kombinált készítményt megvenni, ami orrdugulás elleni hatóanyagot is tartalmaz. Ha viszont több különböző tünetünk is van, akkor érdemes lehet a kombinált készítmény mellett dönteni, drágább lehet ugyanis külön venni fájdalomcsillapítót, orrsprayt és C-vitamint, mint egyben - javasolja a HGYSZ szakmai igazgatója.

Amit inkább soha nem próbáljunk ki

Egyre többen rendelik meg az interneten keresztül a szükséges gyógyszereiket, amit azonban a szakember nem ajánl. Az internetes gyógyszerrendelés legnagyobb veszélye, hogy illegális gyógyszerforgalmazóval futunk össze, akinek nincs engedélye gyógyszer forgalmazására. Jó tudni, hogy 

az Európai Unió területén internetes gyógyszerforgalmazással csak az erre engedéllyel rendelkező vállalkozások foglalkozhatnak legálisan, így hazánkban csak a gyógyszertárak végezhetnek ilyen tevékenységet, amit be kell jelenteniük a hatóságnak.

A honlapjukon fel kell tüntetniük egy közös uniós logót, mely a hatóság oldalára mutató linket tartalmaz. Ezzel bárki ellenőrizheti, hogy legális gyógyszerforgalmazóval van dolga.

"Az illegális forrásból vett gyógyszer alkalmazásával veszélyeztethetjük az egészségünket, és egyúttal támogatjuk a bűnszervezetek működését. Könnyen előfordulhat, hogy a rendelt gyógyszer minősége nem megfelelő, vagy éppen hamisított készítményt kapunk kézhez. Ennek eredménye lehet a várt hatás elmaradása, de az eltérő dózis vagy a szennyezőanyagok miatt mérgezés is kialakulhat. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindenki csak a legális ellátási láncból szerezze be a gyógyszereit, mert csak így lehet garantálni a minőséget és a biztonságot"

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?