16 °C Budapest
Fontos változás jön a fogászati rendelőkben 2019-től

Fontos változás jön a fogászati rendelőkben 2019-től

Pénzcentrum
2018. augusztus 15. 10:03

Bár a közfinanszírozott fogászatok sokáig kimaradtak a támogatásokból, az elmúlt időszakban több olyan intézkedés is történt, amellyel elkezdődhetett a felzárkózásuk - írta szerdai számában a Magyar Idők.

A letelepedési pályázatokat kiterjesztették a fogorvosokra is, így megállt a tartósan betöltetlen praxisok számának növekedése, nemrég pedig egymilliárd forinttal emelték meg a fogászati szakrendelésekre szánt keretet. Előrelépés, hogy nőtt a fogászati szakellátásra szánt finanszírozás, de még így is bőven van tennivaló a területen - mondta a lapnak Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. A betegeknek ez nem jelent változást, ugyanazok a beavatkozások maradtak tb-támogatottak, csupán az egyes kezelések pontértéke nőtt, ami nagyjából havi 160-170 ezer forint többletet jelent praxisonként - ismertette.

Állami ellátás esetén 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett minden kezelés orvosi díja térítésmentes, a 18-62 év közötti pácienseknek csak a fogpótlásért kell fizetniük, ám a fogmegtartó beavatkozások, mint a tömés, a gyökértömés, a fogkő-eltávolítás ingyenesek.

A fogorvosi tagozat korábban levelet írt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek, hogy megszűnjön a közfinanszírozásban dolgozó fogorvosok hátrányos megkülönböztetése. A döntéshozók fejében még mindig él a sztereotípia, hogy a fogorvosi ellátás azonos a magánorvosival, így nem küzdenek finanszírozási problémákkal - mondta Hermann Péter. Példaként említette, hogy míg a háziorvosok támogatása az utóbbi négy évben 520 ezer forinttal emelkedett, a fogászatoké nem nőtt. Áttörést jelentett, hogy idén először a fogászati alapellátás is kapott 130 ezer forintot rezsitámogatásként, tavaly pedig hárommillió forint támogatásban részesült, ám ezt nem építették be állandó elemként a költségvetésbe, egyszeri juttatás maradt - emlékeztetett.

Hermann Péter közölte, hogy Nagy Anikó egészségügyi államtitkárral már tárgyaltak és még folytatják az egyeztetést. A politikus azt mondta neki, a szaktárca nem vitatja, hogy fel kell zárkóztatni a fogorvosokat, és ezt több lépésben fogják megtenni - tette hozzá az elnök. Reményeik szerint ezek a lépések elvezetnek majd oda, hogy közelebb kerülnek ahhoz az összeghez, amely az alapellátásban dolgozó többi résztvevőnek jár - összegezte Hermann Péter, arra utalva, hogy a felzárkózás segítésére a jövő évi költségvetés ötmilliárd forintot biztosít a fogászati alap- és szakellátások rezsitámogatására.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott fogászatok száma az alapellátásban körülbelül 2800, míg a szakellátásban ötszáz körül van az országban. A magánszolgáltatók számáról nincs pontos adat, így nem lehet tudni, hány olyan fogorvos van, aki közfinanszírozott és magánpraxisban egyaránt rendel - mondta el a szakember. Szavai szerint azzal, hogy a letelepedési támogatásra tavaly óta már fogorvosok is pályázhatnak, megállt a tartósan, legalább egy éve betöltetlen praxisok számának addigi jelentős növekedése, jelenleg 290 ilyen van országszerte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel idén júliustól új uniós előírások vonatkoznak az amalgámtömésekre, 2019 januárjától minden praxisban úgynevezett amalgámszeparátort kell felszerelni a fogorvosi székekre, hogy az eltávolított tömésekkel ne szennyezzék a környezetet. A tagozat elnöke jelezte: a rendelők - főleg a közfinanszírozottak - "nem elhanyagolható része" nem alkalmas a szűrő felszerelésére, az csak a rendszer nagyobb átalakítása után lenne kivitelezhető. A kamara becslése szerint hétmilliárd forint támogatásra lenne szükség a rendszer átalakításához, ahhoz, hogy megfeleljenek az uniós jogszabályoknak.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?