23 °C Budapest
Emiatt lehetsz szegény és depressziós: 10-ből 5 magyart érint

Emiatt lehetsz szegény és depressziós: 10-ből 5 magyart érint

2018. május 12. 13:00

A legtöbb magyar nem alszik eleget, ezt pedig nagyon rosszul teszi. A számtalan egészségügyi problémán túl ugyanis keresetkieséshez is vezethet, ha kialvatlanok vagyunk, ráadásul a szeretteink is megisszák a levét. Ha valaki éjszakánként 6, vagy annál kevesebb órát tölt alvással, 80 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki nála depresszió.

Rengeteg kutatás született már arról, hogy komoly következményekkel jár a tartós alváshiány. Márpedig egy 2010-es magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint a válaszadók 46 százaléka küzdött alvási gondokkal hosszabb ideje és 34 százaléka felelte azt, hogy hetente legalább három alkalommal nem alszik jól.

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány ajánlása szerint

a 18-64 év közöttieknek napi 7-9 óra alvás ajánlott.

Elég, ha csak a minimális 7-nél eggyel kevesebb órát alszunk, annak máris hatása lesz az életünkre: idegesebbek, feszültebbek leszünk, tehetetlennek érezzük magunkat. Hosszú távon annál, aki napi 6, vagy annál kevesebb órát tölt alvással, 80 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki depresszió - írja a Daily Mail.

Az Eurostat tavaly márciusi adatai szerinta magyar felnőttek 10,5 százaléka szenved depressziótól. A depresszióval kapcsolatban kiderült, hogy az egyéni anyagi helyzet meghatározó: az unió minden országára igaz, hogy a szegényebbek között több a depressziós. Azok között, akik az EU legszegényebb ötödébe tartoznak, háromszor több a depressziós, mint a leggazdagabb 20 százalékban. Az EU átlaga 6,8 százalék. Vagyis e tekintetben nagyon nem állunk jól.  Jól mutatja, hogy nem túl rózsás a helyzet az Independent által, négy hónapja közzétett felmérés is, amelyből kiderül, hogy a magyarok a legboldogtalanabbak a hazájukban. De mi lenne a megoldás? Mitől éreznénk jobban magunkat? Tényleg az alváshiány a felelős?

A jó alvás boldogabbá tesz, mint a fizetésemelés?

Az Oxford Economics és a brit Országos Társadalmi Kutatóközpont tavaly ősszel megjelent tanulmánya szerint, (amelynek eredményei 8250 ezer brit önkéntes válaszain alapul) akik rendszeresen jókat alszanak éjszaka, azoknak sokkal jobb az életminősége.

A legkevésbé elégedett 20 százaléknak több mint a fele arról számolt be, hogy nem alszik jókat, és mindig fáradtnak érzi magát. Ugyanakkor a fizetésemelés nem jelenti azt, hogy valaki jelentősen jobban érezné magát: egy 50 százalékos fizuemelés mindössze fél ponttal növelné a válaszok alapján az elégedettség érzést, miközben a plusz alvás 3,8 pontos növekedést okoz. Elképzelhető persze, hogy ha ugyanezt a kérdőíves felmérést Magyarországon végeznék el, nagyon más lenne az eredmény.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szeptemberben mi is megszavaztattuk olvasóinkat. Arra voltunk kíváncsiak, mitől lenne boldogabb az életük:

  • több alvás,
  • több/jobb szex,
  • több pénz,
  • biztos munka,
  • saját lakás/ház,
  • biztonságos családi élet,
  • nagy autó vagy
  • utazások?

Több mint ezren válaszoltak.

Ez alapján a biztonságos családi élet végzett az élen, azt követte a szex, a harmadik helyen végzett a pénz és egyből utána, alig pár szavazatkülönbséggel az alvás.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?