16 °C Budapest

Emiatt lehetsz szegény és depressziós: 10-ből 5 magyart érint

2018. május 12. 13:00

A legtöbb magyar nem alszik eleget, ezt pedig nagyon rosszul teszi. A számtalan egészségügyi problémán túl ugyanis keresetkieséshez is vezethet, ha kialvatlanok vagyunk, ráadásul a szeretteink is megisszák a levét. Ha valaki éjszakánként 6, vagy annál kevesebb órát tölt alvással, 80 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki nála depresszió.

Rengeteg kutatás született már arról, hogy komoly következményekkel jár a tartós alváshiány. Márpedig egy 2010-es magyarországi munkahelyi alvásfelmérés szerint a válaszadók 46 százaléka küzdött alvási gondokkal hosszabb ideje és 34 százaléka felelte azt, hogy hetente legalább három alkalommal nem alszik jól.

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány ajánlása szerint

a 18-64 év közöttieknek napi 7-9 óra alvás ajánlott.

Elég, ha csak a minimális 7-nél eggyel kevesebb órát alszunk, annak máris hatása lesz az életünkre: idegesebbek, feszültebbek leszünk, tehetetlennek érezzük magunkat. Hosszú távon annál, aki napi 6, vagy annál kevesebb órát tölt alvással, 80 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki depresszió - írja a Daily Mail.

Az Eurostat tavaly márciusi adatai szerinta magyar felnőttek 10,5 százaléka szenved depressziótól. A depresszióval kapcsolatban kiderült, hogy az egyéni anyagi helyzet meghatározó: az unió minden országára igaz, hogy a szegényebbek között több a depressziós. Azok között, akik az EU legszegényebb ötödébe tartoznak, háromszor több a depressziós, mint a leggazdagabb 20 százalékban. Az EU átlaga 6,8 százalék. Vagyis e tekintetben nagyon nem állunk jól.  Jól mutatja, hogy nem túl rózsás a helyzet az Independent által, négy hónapja közzétett felmérés is, amelyből kiderül, hogy a magyarok a legboldogtalanabbak a hazájukban. De mi lenne a megoldás? Mitől éreznénk jobban magunkat? Tényleg az alváshiány a felelős?

A jó alvás boldogabbá tesz, mint a fizetésemelés?

Az Oxford Economics és a brit Országos Társadalmi Kutatóközpont tavaly ősszel megjelent tanulmánya szerint, (amelynek eredményei 8250 ezer brit önkéntes válaszain alapul) akik rendszeresen jókat alszanak éjszaka, azoknak sokkal jobb az életminősége.

A legkevésbé elégedett 20 százaléknak több mint a fele arról számolt be, hogy nem alszik jókat, és mindig fáradtnak érzi magát. Ugyanakkor a fizetésemelés nem jelenti azt, hogy valaki jelentősen jobban érezné magát: egy 50 százalékos fizuemelés mindössze fél ponttal növelné a válaszok alapján az elégedettség érzést, miközben a plusz alvás 3,8 pontos növekedést okoz. Elképzelhető persze, hogy ha ugyanezt a kérdőíves felmérést Magyarországon végeznék el, nagyon más lenne az eredmény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szeptemberben mi is megszavaztattuk olvasóinkat. Arra voltunk kíváncsiak, mitől lenne boldogabb az életük:

  • több alvás,
  • több/jobb szex,
  • több pénz,
  • biztos munka,
  • saját lakás/ház,
  • biztonságos családi élet,
  • nagy autó vagy
  • utazások?

Több mint ezren válaszoltak.

Ez alapján a biztonságos családi élet végzett az élen, azt követte a szex, a harmadik helyen végzett a pénz és egyből utána, alig pár szavazatkülönbséggel az alvás.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem