27 °C Budapest
Elárulta az orvostudományt: nagyban felelős a kanyarójárványért

Elárulta az orvostudományt: nagyban felelős a kanyarójárványért

2018. február 28. 09:35

Átfogó cikket közölt ma reggel az Index arról az orvosról, aki hazugságok tömegével próbálta bizonyítani, hogy autizmust és gyulladásos bélbetegséget okozhat az MMR-oltás, mely hazánkban is kötelező. 20 éves tanulmánya, melyet azóta visszavontak, hatalmas lökést adott a az oltáselleneseknek és az eredmények sem maradtak el: újfent gyerekek halnak meg kanyaróban, pedig a betegséget egyszer már majdnem eltüntettük a Földről.

1998-ban jelent meg egy tanulmány a brit Lancet nevű rangos orvosi lapban, amelynek fő szerzője Andrew Wakefield volt. A "kutatás" azt állította, hogy a gyerekeknek 15 hónapos korban adott MMR-oltás (amely védettséget ad többek között a kanyaró ellen is) Crohn-betegséget okoz, amely pedig utána autistává teszi a gyerekeket.

A tanulmány eleve súlyos tudományos gondatlansággal készült, rendkívül kis mintán (12 gyereken), feleslegesen kellemetlen eljárásokat alkalmazva, kontrollcsoport nélkül, az igazi bomba azonban 2009-ben robbant, amikor egy oknyomozó újságíró bebizonyította, hogy a magát kutatónak nevező orvos

meghamisította a kutatásban részt vevő gyerekek leleteit, tehát, amit leírt, az egyszerűen hazugság volt.

Az orvost kirúgták az orvosi kamarából és többé nem praktizálhat, de egyfajta hős lett belőle a vakcinaellenes világban. Magáról azt terjeszti, hogy nem csalt, csak mindenki (többek között a kormányok, a média és a gyógyszergyárak) összeesküdött ellen. Mivel az oltásellenes hangok azóta felerősödtek, egyre kevesebben oltatják be gyerekeiket a kötelező védőoltásokkal, így fordulhatott elő, hogy nemrég Disneylandben, Olaszországban és Németországban is felütötte a fejét a kanyaró.

Andrew Wakefield egyébként mielőtt publikálta a kutatását, levédetett egy újfajta kanyaró elleni oltószert is, amelyből busás hasznot remélt a tanulmány megjelentetése után. 

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?