4 °C Budapest

Elárulta az orvostudományt: nagyban felelős a kanyarójárványért

2018. február 28. 09:35

Átfogó cikket közölt ma reggel az Index arról az orvosról, aki hazugságok tömegével próbálta bizonyítani, hogy autizmust és gyulladásos bélbetegséget okozhat az MMR-oltás, mely hazánkban is kötelező. 20 éves tanulmánya, melyet azóta visszavontak, hatalmas lökést adott a az oltáselleneseknek és az eredmények sem maradtak el: újfent gyerekek halnak meg kanyaróban, pedig a betegséget egyszer már majdnem eltüntettük a Földről.

1998-ban jelent meg egy tanulmány a brit Lancet nevű rangos orvosi lapban, amelynek fő szerzője Andrew Wakefield volt. A "kutatás" azt állította, hogy a gyerekeknek 15 hónapos korban adott MMR-oltás (amely védettséget ad többek között a kanyaró ellen is) Crohn-betegséget okoz, amely pedig utána autistává teszi a gyerekeket.

A tanulmány eleve súlyos tudományos gondatlansággal készült, rendkívül kis mintán (12 gyereken), feleslegesen kellemetlen eljárásokat alkalmazva, kontrollcsoport nélkül, az igazi bomba azonban 2009-ben robbant, amikor egy oknyomozó újságíró bebizonyította, hogy a magát kutatónak nevező orvos

meghamisította a kutatásban részt vevő gyerekek leleteit, tehát, amit leírt, az egyszerűen hazugság volt.

Az orvost kirúgták az orvosi kamarából és többé nem praktizálhat, de egyfajta hős lett belőle a vakcinaellenes világban. Magáról azt terjeszti, hogy nem csalt, csak mindenki (többek között a kormányok, a média és a gyógyszergyárak) összeesküdött ellen. Mivel az oltásellenes hangok azóta felerősödtek, egyre kevesebben oltatják be gyerekeiket a kötelező védőoltásokkal, így fordulhatott elő, hogy nemrég Disneylandben, Olaszországban és Németországban is felütötte a fejét a kanyaró.

Andrew Wakefield egyébként mielőtt publikálta a kutatását, levédetett egy újfajta kanyaró elleni oltószert is, amelyből busás hasznot remélt a tanulmány megjelentetése után. 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm