14 °C Budapest
Ennyi pénzért menekülnek Angliába a magyar orvosok

Ennyi pénzért menekülnek Angliába a magyar orvosok

2018. február 17. 13:00

Óriási az orvoshiány Magyarországon, több száz szakemberre lenne szükség, van olyan kórház, ahol több, mint 20 orvost alkalmaznának akár azonnal. Sokan ugyanis külföldön próbálnak szerencsét. Nem csak a jobb fizetés, de a megbecsülés, fejlődési lehetőség és jobb körülmények is szerepet játszanak döntésükben. Az Egyesült Királyságban jelenleg több mint ezer magyar orvos dolgozik. Kiderült, nagyjából mennyi pénzt vihetnek haza.

Alig néhány napjaszámoltunk be arról, hogy országos szinten mintegy 239 orvos hiányzik. 48 település küzd orvos-hiánnyal. A legsúlyosabb a helyzet a Zalai Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol 26 orvosra lenne szükség. 2016-ban 615 magyar doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írta júliusban a Magyar Nemzet az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataira hivatkozva. Sokan mentek Németországba, Ausztriába, és persze az Egyesült Királyságba is.

A héten a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, vagyis az NHS nyilvánosságra hozta, hogy 1187 magyar dolgozik a brit egészségügyben. Most pedig az is kiderült, nagyjából mennyi pénzt vihetnek haza az Egyesült Királyásgban dolgozó orvosok. 

A BBC arról ír, hogy a legtapasztaltabb, legelismertebb orvosok akár 739460 fontot, vagyis 259 millió forintnak megfelelő összeget vihetnek haza évente. Ugyanakkor hatalmasak a különbségek a férfiak és a nők fizetése között. Előbbi összeg ugyanis a férfiaknak jár. Ha megnézzük a top 100 legjobban kereső orvost, kiderül, hogy közülük 95 férfi, és mindössze öten nők. A legjobban kereső női orvos pedig férfi kollégája fizetésének töredrészét, mindössze 281 616 fontot keresett.

Ez persze a jéghegy csúcsa. Egy teljes munkaidőben dolgozó férfi orvos Angliában átlagosan 127 683 fontot, vagyis több mint 44 millió forintnak megfelelő összeget keres, 14 ezer fonttal, közel 5 millió forinttal többet, mint a női kollégái. Magyarországon a Fizetesek.hu bérösszehasonlító portál szerint húsz százalékkal alacsonyabb a nők átlagfizetése a férfiakénál.

Ennyit keres ma egy orvos Magyarországon

Hogy pontosan mennyi pénzt keresnek az orvosok itthon, nehéz megmondani. A Fizetesek.hu oldal szerint Magyarországon egy orvos havi bruttó átlagbére 372 770 forint, de persze óriási különbségek lehetnek attól függően, ki mióta, milyen osztályon, mennyit dolgozik.

Augusztusban a Pénzcentrumnak egy épp külföldre készülő magyar rezidens arról beszélt, hogy 5 osztályos ügyelettel egy hónapban, néha 6-tal, nettó 200 ezer, a négy háziorvosi ügyelettel nettó 100 ezer forintot szokott keresni. Vagyis összesen nettó 300 ezer forintot visz haza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem csak Angliában, Németországban és Ausztriában is a magyar fizetések többszörösét lehet keresni. Erről augusztusban beszélt a Pénzcentrumnak több, külföldön dolgozó orvos.

Nagyjából 2500-at kapok ügyeletek nélkül, de ügyelettel együtt összejön a 2900 euro is

 - mondta Krisztina, aki már négy éve él Németországban. A 36 éves Tamás is Németországban dolgozik, tavaly augusztusban heti 65-70 órát dolgozott, a fizetése nettó 4100-4600 euró szokott lenni attól függően, hogy mennyit túlórázik, mennyit mentőzik. Vagyis közel 1,3 millió forintnak megfelelő összeget keresett úgy, hogy a lakhatásra sem kellett költenie, a klinika biztosított számára szállást.

Kövezzen meg, havonta 4500 eurót keresek

 - mondta Péter, aki 2012-ig dolgozott Budapesten. Szakmai indokok alapján döntött úgy, hogy külföldre költözik, látni szerette volna, máshol hogyan működik az egészségügyi rendszer, ki akarta próbálni magát, így Németországba, majd Ausztriába költözött családjával. 

Én továbbra is Burgenland tartományban dolgozom. Vettünk hitelre egy házat Magyarországon, az osztrák határhoz közeli egyik településen. Van két autónk, szintén hitelből. Viszont mivel biztos állásom van, nem kell ezek miatt aggódnom, ahogy azon sem kell törni a fejünket, elmenjünk-e nyaralni

- jegyezte meg.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?