16 °C Budapest
Ennyi pénzért menekülnek Angliába a magyar orvosok

Ennyi pénzért menekülnek Angliába a magyar orvosok

2018. február 17. 13:00

Óriási az orvoshiány Magyarországon, több száz szakemberre lenne szükség, van olyan kórház, ahol több, mint 20 orvost alkalmaznának akár azonnal. Sokan ugyanis külföldön próbálnak szerencsét. Nem csak a jobb fizetés, de a megbecsülés, fejlődési lehetőség és jobb körülmények is szerepet játszanak döntésükben. Az Egyesült Királyságban jelenleg több mint ezer magyar orvos dolgozik. Kiderült, nagyjából mennyi pénzt vihetnek haza.

Alig néhány napjaszámoltunk be arról, hogy országos szinten mintegy 239 orvos hiányzik. 48 település küzd orvos-hiánnyal. A legsúlyosabb a helyzet a Zalai Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol 26 orvosra lenne szükség. 2016-ban 615 magyar doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írta júliusban a Magyar Nemzet az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataira hivatkozva. Sokan mentek Németországba, Ausztriába, és persze az Egyesült Királyságba is.

A héten a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, vagyis az NHS nyilvánosságra hozta, hogy 1187 magyar dolgozik a brit egészségügyben. Most pedig az is kiderült, nagyjából mennyi pénzt vihetnek haza az Egyesült Királyásgban dolgozó orvosok. 

A BBC arról ír, hogy a legtapasztaltabb, legelismertebb orvosok akár 739460 fontot, vagyis 259 millió forintnak megfelelő összeget vihetnek haza évente. Ugyanakkor hatalmasak a különbségek a férfiak és a nők fizetése között. Előbbi összeg ugyanis a férfiaknak jár. Ha megnézzük a top 100 legjobban kereső orvost, kiderül, hogy közülük 95 férfi, és mindössze öten nők. A legjobban kereső női orvos pedig férfi kollégája fizetésének töredrészét, mindössze 281 616 fontot keresett.

Ez persze a jéghegy csúcsa. Egy teljes munkaidőben dolgozó férfi orvos Angliában átlagosan 127 683 fontot, vagyis több mint 44 millió forintnak megfelelő összeget keres, 14 ezer fonttal, közel 5 millió forinttal többet, mint a női kollégái. Magyarországon a Fizetesek.hu bérösszehasonlító portál szerint húsz százalékkal alacsonyabb a nők átlagfizetése a férfiakénál.

Ennyit keres ma egy orvos Magyarországon

Hogy pontosan mennyi pénzt keresnek az orvosok itthon, nehéz megmondani. A Fizetesek.hu oldal szerint Magyarországon egy orvos havi bruttó átlagbére 372 770 forint, de persze óriási különbségek lehetnek attól függően, ki mióta, milyen osztályon, mennyit dolgozik.

Augusztusban a Pénzcentrumnak egy épp külföldre készülő magyar rezidens arról beszélt, hogy 5 osztályos ügyelettel egy hónapban, néha 6-tal, nettó 200 ezer, a négy háziorvosi ügyelettel nettó 100 ezer forintot szokott keresni. Vagyis összesen nettó 300 ezer forintot visz haza.

Nem csak Angliában, Németországban és Ausztriában is a magyar fizetések többszörösét lehet keresni. Erről augusztusban beszélt a Pénzcentrumnak több, külföldön dolgozó orvos.

Nagyjából 2500-at kapok ügyeletek nélkül, de ügyelettel együtt összejön a 2900 euro is

 - mondta Krisztina, aki már négy éve él Németországban. A 36 éves Tamás is Németországban dolgozik, tavaly augusztusban heti 65-70 órát dolgozott, a fizetése nettó 4100-4600 euró szokott lenni attól függően, hogy mennyit túlórázik, mennyit mentőzik. Vagyis közel 1,3 millió forintnak megfelelő összeget keresett úgy, hogy a lakhatásra sem kellett költenie, a klinika biztosított számára szállást.

Kövezzen meg, havonta 4500 eurót keresek

 - mondta Péter, aki 2012-ig dolgozott Budapesten. Szakmai indokok alapján döntött úgy, hogy külföldre költözik, látni szerette volna, máshol hogyan működik az egészségügyi rendszer, ki akarta próbálni magát, így Németországba, majd Ausztriába költözött családjával. 

Én továbbra is Burgenland tartományban dolgozom. Vettünk hitelre egy házat Magyarországon, az osztrák határhoz közeli egyik településen. Van két autónk, szintén hitelből. Viszont mivel biztos állásom van, nem kell ezek miatt aggódnom, ahogy azon sem kell törni a fejünket, elmenjünk-e nyaralni

- jegyezte meg.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05