Durva! Ennyi magyar volt táppénzen tavaly

Durva! Ennyi magyar volt táppénzen tavaly

2018. január 15. 09:32

Míg a tavalyi költségvetés 115,8 milliárd forintos táppénzkoiadást tartalmazott, idén 14,4 milliárddal több pénzt különítettek el erre a célra - írja a Világgazdaság, amely arról is beszámol, hogy tavaly január és szeptember között naponta 52-66 ezren voltak táppénzen.

Az idei költségvetés 14,4 milliárd forinttal több táppénzkiadást tartalmaz a tavalyi 115,8 milliárd forintnál. A kifizetés tervezésekor a 2017-re becsült értékből kiindulva 10,4 százalékos bruttóbér- és keresettömeg-növekedéssel kalkuláltak, az előző évek átlagos emelkedése alapján pedig 1 százalékos igénybevétel-növekedést vettek figyelembe - írja a lap, amely ismerteti, 2017 első kilenc hónapjában naponta 52-66 ezren voltak táppénzen

A legtöbben szeptemberben voltak otthon, a legkevesebben pedig áprilisban - írják a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkabaleseti statisztikájára hivatkozva, amelyből az is kiderül,  hogy a táppénzesek 21 százalékának bruttó 150-200 ezer forint közötti az átlagkeresete, ők átlagosan 26 napig voltak betegállományban. A táppénzen lévők 19 százaléknak kevesebb, mint 93 ezer forint a havi bruttó jövedelme, ők átlagosan 16 napot töltöttek távol a munkától. Tavaly a táppénzen lévők 17 százalékának 93-125 ezer forint közötti fizetése volt, aki ebbe a csoportba tartozott, az átlagosan 18 napot töltött otthon. Az adatokból az is kiderül, hogy gyermekápolási táppénzt tavaly februárban vettek igénybe a legtöbben: minden tizedik táppénzes a gyermekével maradt otthon a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?