19 °C Budapest
Nincs elég szakorvos: ebben a megyében a legrosszabb a helyzet

Nincs elég szakorvos: ebben a megyében a legrosszabb a helyzet

2017. november 20. 09:33

Nagyjából ugyanannyi orvos és ápoló léphet le Magyarországról idén is, mint tavaly - írja a Világgazdaság.

Idén az első félév során 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért külföldi munkához hatósági engedélyt. Tavaly egész évben összesen 823 egészségügyi dolgozó kért ilyen engedélyt. Ezen kívül 208 olyan külföldi államolgárságú, de Magyarországon végzett szakorvos is kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéséhez - írja a lap.

Hogy hova mentek dolgozni a magyar orvosok? Idén 59-en az Egyesült Királyságba, 54-en Németországba, 38-an pedig Svájcba mentek gyógyítani. A tíz leggyakrabban választott célország között van Románia is, a szomszédos országot 19 orvos jelölte meg célországként. Öt-öt orvos pedig Malawiba és Dániába megy gyógyítani.

Az ápolók közül a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mennek, és idén volt olyan 60-65 közti szakdolgozó is, aki külföldre kért munkaengedélyt. Inkább az elvándorló fogorvosok számában van érezhetőbb csökkenés, ott 2015-ben egy év alatt még 252-en mentek el, ez a szám idén akár 200 alatt is maradhat.

Magyarországon is jelentős az orvosok és az ápolók hiánya. 2017 nyarán a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a humán egészségügyi és szociális ellátás területén 7028 állás volt betöltetlen.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábban arról beszélt, idén a legnagyobb gond az érsebészet területén van, de nagyszükség lenne a gyermek- és ifjúságpszichiáterekre, fül-orr-gégészekre, az igazságügyi orvosojra, valamint az ortopéd és a traumatológus orvosokra is. Az államtitkár kiemelte, hogy Nógrád megyében valamennyi alap- és szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?