7 °C Budapest

Jó hírt kaptak a kutyás nyugdíjasok: plusz 12 boldog év vár rájuk

2017. november 17. 17:36

Az idősek gyakran mozgásszegény életmódot élnek, és magányosak, ez a két tényező pedig nagyban növeli a szívbetegségek kockázatát, és a korai halálozást. Egy friss tanulmány szerint azonban van megoldás a problémára, ráadásul sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Egy friss svéd kutatás szerint azok az idős emberek, akik egyedül élnek, de kutyát tartanak, 33 százalékkal kisebb az esélyük, hogy a következő 12 évben meghalnak. A svédek adatai szerint a szívbetegség okozta korai halálozást 36 százalékkal mérsékli a kutyatartás az időseknél.

A háziállatok csökkentik a magányt, ami egyébként nagyban hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához és a demenciához. Egy kutyát sétáltatni kell, ennek köszönhetően az idős embereknek kimozdulnak az utcára, mozognak, és közben társas interakciók is érik. Emellett az immunrendszer normális működését is elősegíti a kutyatartás azáltal, hogy erősíti a bélbaktériumokat.

A DailyMail cikke szerint a svédországi Uppsala Egyetem kutatói több adatbázist is felhasználtak a kutatásukhoz, egyrészt elemezték a 40-80 év közötti korosztály egészségügyi nyilvántartásait, és a kutyatulajdonosok nyilvántartását is. A svédeknél minden kórházi látogatást rögzítenek a nemzeti adatbázisban, amihez a kutatók is hozzáférhetnek. A kutyák nyilvántartása pedig 2001 óta kötelező náluk, amiből szintén sok információt nyerhetnek a tudósok.

Korábbi kutatások bebizonyították, hogy az egyedül élő idősek körében nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás, mint azoknál, akik többen élnek egy háztartásban. A jelenlegi kutatás szerint azonban, aki kutyával él együtt, olyan, mintha családtaggal élne egy háztartásban. Az eredmények azt mutatták, hogy az egyedülálló kutyatulajdonosok 33 százalékkal csökkentették a halálozás kockázatát és 11 százalékkal csökkentették a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását"

- mondta Mwenya Mubanga, a kutatás egyik résztvevője. A tanulmány azért is számít korszakalkotónak, mert ugyan már jó ideje készültek kisebb felmérések, melyek szerint a kutyatartás ekkora hatással van az idősekre, de ilyen alapossággal, ennyi adattal alátámasztani korábban még nem tudták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tudjuk, hogy a kutyatulajdonosok általában nagyobb fizikai aktivitást mutatnak, ami a megfigyelt eredmények egyik magyarázata lehet. A másik fontos tényező, hogy a kutyák enyhítik a társadalmi elszigeteltség érzését, ezáltal jobb a közérzetük is az időseknek, enyhítik a magányt és a depressziót"

- mondta Tove Fall professzor, a kutatás egyik vezetője.

Az Egyesült Királyságban a becslések szerint 1,1 millió 65 éves feletti krónikusan magányosak, ezért náluk nagyobb a kockázata a szívbetegségek és a demencia kialakulásának. Az Egyesült Királyságban az összes halálesetnek több mint egynegyedét okozza szívbetegség, de világszerte a szívbetegség a vezető halálok. 2010-ben a halálozás 45 százalékáért felelt szívbetegség, vagyis több mint 4 millió ember halálát okozta Európában.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 12,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, a Cetelem, és a Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm