7 °C Budapest

Nagy tévhitet döntöttek meg: ebből tudhatod, kell-e még fogynod

MTI
2017. július 25. 18:30

Riasztóan elterjedt az elhízás az iparilag fejlett országokban, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Izlandon és Görögországban a felnőtt férfiak több mint 90 százaléka túlsúlyos - hívták fel a figyelmet kutatók a Frontiers in Public Health folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az angol nyelvű országokban a legsúlyosabb a helyzet az Egyesült Államokban: a férfiak 91,4, a nők 81,9 százaléka túlsúlyos. Új-Zélandon 91,4 és 80, Izlandon 93,6 és 80,9, Görögországban pedig 91,4 és 71,1 százalék az arány.

A túlsúlyosság fogalmába beletartozik a testzsír kóros jelenléte, amely károsítja az egészséget, és még normál súlyú, nem elhízott embereknél is fennállhat. A túlzott testzsír, különösen a hasi zsír jelenléte krónikus betegségek megnövekedett kockázatával jár, növeli az elhalálozás kockázatát, csökkenti az életminőséget.

Philip Maffetone, Ivan Rivera-Dominguez és Paul B. Laursen egy idén megjelent korábbi tanulmányukban kimutatták, hogy a világ lakosságának legalább 76 százaléka lehet túlsúlyos. Új kutatásukban a 30 legfejlettebb ipari országra összpontosítottak.

Eredményeik szerint Ausztráliában a férfiak 88, a nők 76 százaléka, a brit férfiak 86,6, a nők 77,2 százaléka túlsúlyos. Az ír férfiaknál 86,4, a nőknél 70,9 százalék az arány. Cipruson 87,8 és 72,1 százalék. A közép-európai országok közül Csehországot vonták be a kutatásba, itt a férfiak 85,5 és a nők 70 százaléka lehet túlsúlyos.

A hasi elhízás előfordulásának megnövekedését és a testzsír kóros előfordulását megfigyelték mind a felnőtt lakosságban, mind a gyermekek körében. A kutatás szerint a gyerekek 50 százaléka lehet túlsúlyos.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hasi elhízás, a túlzott testzsír közvetlen kapcsolatban van az inzulinrezisztenciával, a szénhidrát-anyagcsere eltéréssel.

A kövérség összefügg a magas vérnyomással, a kóros vérzsírösszetétellel, a szívkoszorú betegséggel, stroke-kal, a rákkal, a kettes típusú cukorbetegséggel, az epehólyag-megbetegedéssel, a porckopással, a köszvénnyel, a tüdőbetegségekkel, az alvási apnoéval és más betegségekkel - hívták fel a figyelmet a kutatók.

Sok fizikailag aktív ember, köztük hivatásos sportolók és az amerikai hadsereg tagjai is beleeshetnek a kövér kategóriába. A kutatók szerint a hagyományos mérések, a testsúly vagy a testtömeg mérése nem hatékony eszköz a túlsúlyosság megállapítására.

Helyette a kutatók a derékméret és a magasság összehasonlítását javasolják: a derékméretnek kevesebbnek kell lennie a testmagasság felénél - olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem