Nagy változás a gyógyszertárakban: hogyan fog működni az e-recept?

Nagy változás a gyógyszertárakban: hogyan fog működni az e-recept?

2017. június 21. 17:03

Idén november elsejétől már minden gyógyszertárban kötelező lesz a e-recept használata. Ebből az orvosok tudni fogják, hogy a betegek kiváltották-e a gyógyszerüket, de az is könnyen kiderülhet, ha egy páciens több orvosnál íratja fel ugyanazt a gyógyszert.

A Magyar Nemzet által megismert legfrissebb rendelettervezet szerint az orvosoknak novembertől csak akkor kell papíralapú vényt írnia, ha az e-recept kiállítása nem lehetséges, például mert házhoz ment a doktor a pácienshez.

De fontos lehet az is, hogy az e-recept esetén a gyógyszerbeszerzés időtartamára, de legfeljebb két munkanapra a vény "foglalt" státusba tehető. Ez idő alatt más gyógyszertár a felírt gyógyszert ugyanerre a vényre nem adhatja ki. A foglalt státuszból a beteg kérésére kerülhet ki az elektronikus vény.

Az ágyhoz kötött betegek családtagjai az új rendszerben egy igazolással válthatják ki a szükséges orvosságot. Abban az esetben pedig, ha a beteg elveszítené a papíralapú igazolást, akkor is hozzájuthat a gyógyszerhez, hiszen a rendszerben pontosan szerepel, hogy az orvos mit és mikor írt fel neki. Ehhez azonban személyesen kell igazolnia magát, például személyi igazolvánnyal és tajszámmal. Az ilyen helyzetekben ezért nem lesz lehetősége másnak megvásárolni a gyógyszert.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?