-1 °C Budapest

Egyre kevesebben oltatják be magukat influenza ellen

Pénzcentrum
2017. március 27. 09:01

Hiába biztosít az állam ingyenesen évente 1,3 millió adag influenza elleni védőoltást, egyre kevesebben oltatják be magukat - írja a Magyar Idők.

Míg korábban egymilliónál is többen éltek a védőoltás lehetőségével, 2014-2015-ben mintegy 775 ezren kérték az oltást, a 2015/2016-os járvány idején pedig már csak 752 ezer adag vakcina fogyott.

A 65 éven felüliek mintegy 23 százaléka kapott védőoltást 2014-ben, miközben a cél a legalább 40 százalékos oltottság volt - írja a lap az Országos Epidemiológiai Központra hivatkozva.

A január eleji adatok szerint az idei szezonban a rendelkezésre álló vakcinamennyiség alig 51 százalékát használták fel, ami további csökkenést jelent a tavalyihoz képest. A költségvetés évente nagyjából 1,5 milliárdot költ influenza elleni oltásra.

A statisztikák szerint az Európai Unióban évente 25 és 100 millió között van az influenzában megbetegedettek száma, s a járvány nagyjából 38 ezer áldozatot követel. Az elhunytak több mint 90 százaléka 65 éven felüli és/vagy krónikus beteg. Az Európai Unió Tanácsa ezért 2009-ben ajánlást adott ki, amely az idősebb korosztály és a krónikus betegségben szenvedők 75 százalékának influenza elleni átoltottságát tűzte ki célul.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?