20 °C Budapest
Sok allergiás nem is sejti, hogy igazából depressziós

Sok allergiás nem is sejti, hogy igazából depressziós

2017. március 5. 11:33

A nappalok hosszabbodásával, a napsütéses órák számának növekedésével, legkésőbb május elejére spontán megszűnik a fényhiány okozta téli depresszió. A tavaszi vagy őszi depresszió azonban többeket érint - hívta fel a figyelmet Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja.

"A téli depresszió spontán szűnik meg, amikor jön a tavasz" - mondta el az InfoRádiónak Rihmer Zoltán. A szakember hozzátette, nem mindenkinél március első napjaiban, heteiben múlik el, van, akinél áprilisban vagy legkésőbb május elején, amikor már tartósan megjön a jó idő, a "benapozott órák" száma már lényegesen nagyobb. A Széchenyi-díjas pszichiáter jelezte, a depresszió időszakonként jön, ritkán krónikus, tartós és sokszor évszakhoz kötött.

A téli depresszió a betegek 10-12 százalékát érinti, 20-30 százalékuknak tavasszal és ősszel, az évszak változásával összefüggően érkezik, nagyon ritka a nyári, és vannak betegek, akiknél összevissza, tehát nincs évszakhoz kötöttsége.

A tavaszi depresszió sokszor átfedésben van a tavaszi fáradtsággal - tette hozzá a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja.

Sokszor a tavaszi fáradtság a tavaszi depresszió enyhe jele. A depresszió klasszikus tünete az erőtlenség, fáradtság, allergia.

Napfény és mediterrán étrend

Rihmer Zoltán hozzátette, bizonyos vitaminok hiányában az agyban zajló folyamatok vezethetnek depresszióhoz.

Bizonyos depresszióformákban a megfelelő folsavbevitel például javítja az állapotot. Így van ez az omega-3 zsírsavval és a triptofánnal is, amelyek a szerotonint termelést segítik, ami pedig a megfelelően működő hangulati élethez szükséges.

A Széchenyi-díjas pszichiáter kiemelte, nagy jelentősége van az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, olyannyira hogy a mediterrán diéta jelentős mértékben véd a depresszió ellen, de egyébként a magas vérnyomás ellen is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?