26 °C Budapest
A béremelés jó, de az orvosok többsége továbbra is elfogadja a hálapénzt

A béremelés jó, de az orvosok többsége továbbra is elfogadja a hálapénzt

2017. március 2. 12:30

A hálapénz összege, és a hálapénzt adó betegek száma is csökkent az elmúlt három évben. A vélekedés is erősen megváltozott, a többség azonban úgy gondolja, béremeléssel nem lehet eltörölni a hálapénzt - írja az Index.

Az orvosok 96 százaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, de nagyjából kétharmaduk - 60 százalékuk - szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog eltűnni - derül ki a Szinapszis Kft. és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének közös kutatásából. A felmérést idén januárban végezték online kérdőívvel, amelyet 907 magyar orvos töltötte ki.

2013-ban még minden harmadik orvos gondolta úgy, hogy a hálapénzzel a beteg tényleg a háláját fejezi ki. Ma már a választ adó orvosok közel kétharmada úgy látja: a betegek azért adják a pénzt, mert így akarnak megfelelő színvonalat, jobb ellátást, több figyelmet (32 százalék) vagy előnyöket (29 százalék) "vásárolni".

Közben úgy vették észre, hogy a hálapénzt adó betegek aránya és a hálapénz összege is visszaesett az elmúlt három évben. Bár az orvosok 94 százaléka elutasítja a hálapénzrendszert, többségük (61 százalék), a jelenlegi helyzetben kénytelen elfogadni a hálapénzt. Csupán 5 százalék az, aki morálisan elfogadhatónak és 1 százalék, aki természetesnek gondolja azt.

Az orvosok havi nettó alapbére jelentősen emelkedett az elmúlt 3 évben, az átlagos 194 ezer forintról 260 ezer forintra.

A növekedés általános, minden csoportra jellemző. Bár 2013-hoz képest javultak az eredmények, 74 százalékuk mégis úgy véli, hogy a jelenlegi alapbérre nem tudják jövőbeni terveiket alapozni. Az orvosok 60 százaléka szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog kikopni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?