25 °C Budapest
Kinyírják az EU-ban a szalmonellát

Kinyírják az EU-ban a szalmonellát

Pénzcentrum
2016. november 11. 09:34

Jelentősen javult az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság Európában, a fogyasztók a világ legmagasabb színvonalú élelmiszerlánc-biztonsági rendszerének előnyeit élvezhetik - mondta Bernard Url, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek.

A lap pénteki számában megjelent interjúban a szakember elmondta: az EFSA 2002-es megalapításával, illetve az egyes élelmiszeripari ágazatokra vonatkozó előírások és szabályok megalkotásával együtt egy olyan rendszer jött létre a közösségben, amely világszerte elfogadottá vált, és amely a fogyasztók bizalmát is elnyerte.

Ha ma Budapesten vagy épp Pármában valaki vásárol egy almát, biztos lehet abban, hogy egészséges és biztonságos árut választott, a növényvédőszer-maradványok megengedett szintje ugyanis mindenhol azonos - mutatott rá, megjegyezve, hogy a fogyasztói kockázat szintje nagyon alacsony.

A másik területként, amelyen nagy előrelépést sikerült elérni, a szalmonellafertőzöttség szintjének csökkentését említette, megjegyezve, hogy a vírus évente százezreket fertőz meg Európában, az együttműködésre alapozott intézkedéseknek köszönhetően azonban sikerült elérni, hogy 2004-2009 között csaknem a felére csökkent a szalmonella okozta emberi megbetegedések száma az unióban.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?