9 °C Budapest
Te is mentes termékeket veszel a boltban? Erről mélyen hallgatnak a gyártók

Te is "mentes" termékeket veszel a boltban? Erről mélyen hallgatnak a gyártók

2016. október 5. 11:41

Egyre nagyobb divatját éli Magyarországon az egészségtudatos életmód, azonban sok az ellentmondás a lakosság viselkedésében. Bár sokan azt mondják, megnézik az élelmiszercsomagolását, az európai felmérések szerint ennek olvasásával mindössze 0,1 másodpercet töltünk.


Sok ellentmondást rejt magában az európai lakosság viselkedése. Miközben egyre fontosabbnak tartjuk, az ételek egészséges mivoltát, ez sokaknak a bio, a valamitől mentes és a természetes összetevőket tartalmazó termékeket is jelenti. Az európai lakosság 71 százaléka azt állítja, hogy megnézi az élelmiszerek csomagolását, de a felmérések szerint ennek olvasásával valójában mindössze 0,1 másodpercet töltünk.

Ráadásul a legtöbben igyekszünk megváltoztatni táplálkozási szokásaikat, ennek ellenére a magyar lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Ezek a tények pedig egyértelműen azt mutatják, hogy nagy hiányosságok vannak az elméleti tudás és a gyakorlat terén is - hangzott el az TÉT Platform szerdai sajtótájékoztatóján. Ez nagyrészt érthető is, hiszen az egészségtudatosság és a táplálkozás a közvélemény számára is vonzó téma, így azonban könnyen elveszhetünk az információ rengetegben. Ráadásul kifejezetten veszélyes, hogy nem csak a szakképzetséggel rendelkező emberek mondhatnak véleményt.

Tény, hogy a nem fertőző, krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a daganatos betegségek gyakorisága növekszik hazánkban, amelyeknek a kialakulásához a helytelen életmód vezet. A felkapott és egyre népszerűbb trendek azonban nem ezekre keresik a megoldást.

Ma a minden mentesség világát éljük. Legyen szó, laktóz-,gultén-, vagy akár színezékmentes élelmiszerekről

- mondta el Kiss-Tóth Bernadett, dietetikus.

Egyre divatosabb, hogy az élelmiszer érzékenységgel nem rendelkező emberek is "mentes" termékeket fogyasztanak. Bár ez a trend egyre népszerűbb, de nem ad olyan értéket, ami ténylegesen segíthetne. A kutatások szerint sokkal inkább kellene odafigyelnünk a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, de az adagok mérete is nagyon fontos, a színes, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az élelmiszeriparban a mai napig a biztonság a legfontosabb, ha azonban az élelmiszer biztonságról beszélünk, akkor gyakran kerülhetnek az ételekbe mesterségesnek hangzó, vagy E-számokkal jelölt adalékanyagok, amelyek igazából sokszor természetesek és az emberi szervezetre egyáltalán nem veszélyesek.

A legtöbben azonban bizonytalan ismeretekkel rendelkezünk az adalékanyagokról, a magyar fogyasztók nemzetközi viszonylatban is komoly aggodalmat éreznek ezen anyagokkal kapcsolatosan. Az adalékanyagok azonban szigorúan szabályozott anyagok, amelyeket önmagukban élelmiszerként nem fogyasztunk, ezeknek az élelmiszerekhez hozzá adott értékét pedig szigorú szabályok alapján számítják ki.

Az adalékanyagok a jelenlegi felgyorsult életvitelünk velejárói, és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatóak

- tette hozzá Szűcs Viktória, élelmiszeripari szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Mit tudunk tenni?

Az akarat az egyik legfontosabb tényező, ami hiányzik belőlünk ahhoz, hogy egészséges életmódot folytassunk. Az átlagos fogyasztó ugyanis nem fog lemondani, a jó ízről, az alkoholról és a kényelemről az egészséges életmód miatt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40