17 °C Budapest
Te is mentes termékeket veszel a boltban? Erről mélyen hallgatnak a gyártók

Te is "mentes" termékeket veszel a boltban? Erről mélyen hallgatnak a gyártók

2016. október 5. 11:41

Egyre nagyobb divatját éli Magyarországon az egészségtudatos életmód, azonban sok az ellentmondás a lakosság viselkedésében. Bár sokan azt mondják, megnézik az élelmiszercsomagolását, az európai felmérések szerint ennek olvasásával mindössze 0,1 másodpercet töltünk.


Sok ellentmondást rejt magában az európai lakosság viselkedése. Miközben egyre fontosabbnak tartjuk, az ételek egészséges mivoltát, ez sokaknak a bio, a valamitől mentes és a természetes összetevőket tartalmazó termékeket is jelenti. Az európai lakosság 71 százaléka azt állítja, hogy megnézi az élelmiszerek csomagolását, de a felmérések szerint ennek olvasásával valójában mindössze 0,1 másodpercet töltünk.

Ráadásul a legtöbben igyekszünk megváltoztatni táplálkozási szokásaikat, ennek ellenére a magyar lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Ezek a tények pedig egyértelműen azt mutatják, hogy nagy hiányosságok vannak az elméleti tudás és a gyakorlat terén is - hangzott el az TÉT Platform szerdai sajtótájékoztatóján. Ez nagyrészt érthető is, hiszen az egészségtudatosság és a táplálkozás a közvélemény számára is vonzó téma, így azonban könnyen elveszhetünk az információ rengetegben. Ráadásul kifejezetten veszélyes, hogy nem csak a szakképzetséggel rendelkező emberek mondhatnak véleményt.

Tény, hogy a nem fertőző, krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a daganatos betegségek gyakorisága növekszik hazánkban, amelyeknek a kialakulásához a helytelen életmód vezet. A felkapott és egyre népszerűbb trendek azonban nem ezekre keresik a megoldást.

Ma a minden mentesség világát éljük. Legyen szó, laktóz-,gultén-, vagy akár színezékmentes élelmiszerekről

- mondta el Kiss-Tóth Bernadett, dietetikus.

Egyre divatosabb, hogy az élelmiszer érzékenységgel nem rendelkező emberek is "mentes" termékeket fogyasztanak. Bár ez a trend egyre népszerűbb, de nem ad olyan értéket, ami ténylegesen segíthetne. A kutatások szerint sokkal inkább kellene odafigyelnünk a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, de az adagok mérete is nagyon fontos, a színes, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az élelmiszeriparban a mai napig a biztonság a legfontosabb, ha azonban az élelmiszer biztonságról beszélünk, akkor gyakran kerülhetnek az ételekbe mesterségesnek hangzó, vagy E-számokkal jelölt adalékanyagok, amelyek igazából sokszor természetesek és az emberi szervezetre egyáltalán nem veszélyesek.

A legtöbben azonban bizonytalan ismeretekkel rendelkezünk az adalékanyagokról, a magyar fogyasztók nemzetközi viszonylatban is komoly aggodalmat éreznek ezen anyagokkal kapcsolatosan. Az adalékanyagok azonban szigorúan szabályozott anyagok, amelyeket önmagukban élelmiszerként nem fogyasztunk, ezeknek az élelmiszerekhez hozzá adott értékét pedig szigorú szabályok alapján számítják ki.

Az adalékanyagok a jelenlegi felgyorsult életvitelünk velejárói, és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatóak

- tette hozzá Szűcs Viktória, élelmiszeripari szakértő, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Mit tudunk tenni?

Az akarat az egyik legfontosabb tényező, ami hiányzik belőlünk ahhoz, hogy egészséges életmódot folytassunk. Az átlagos fogyasztó ugyanis nem fog lemondani, a jó ízről, az alkoholról és a kényelemről az egészséges életmód miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?