6 °C Budapest

Erről a kórházi osztályról képtelenség szabadulni

2016. szeptember 20. 14:31

Az életbiztosítások mellé, betegségekre köthető kiegészítő biztosítások nem terjednek ki a pszichiátriai betegségekre. A biztosítók arra hivatkoztak, hogy a pszichiátriai osztályokon nem gyógyítás, hanem ápolás folyik, de ezt a pszichiáter és a betegjogi érdekvédő is cáfolta. A felügyelet feltette a kezét, mondván: a kérdésben nincs tennivalója. Így maradnak a betegek, akiken nem segít senki. A kérdés eldőlni látszik, a hivatal tett igazságot az egészségügyi szakértők és a biztosítók vitájában.

Az elmúlt hetekben több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az életbiztosítások mellé, betegségekre vagy kórházi tartózkodásra köthető betegségbiztosítások, miért nem fizetnek pszichiátriai osztályon való kezelések esetén.

KATTINTS! Álszent biztosítók: nem bélyegeznek meg senkit, de...

(...) a pszichiátriai betegek a betegség természetéből és lefolyásából adódóan az átlagosnál jellemzően hosszabb kórházi tartózkodást igényelnek

- reagált az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) a Pénzcentrum megkeresésére. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a pszichiátriai osztályokon kezelt betegek hosszabb ideig tartózkodnak-e kórházban, mint azok, akiket más orvosi szakterületen kezeltnek.

Az OEP ezzel alátámasztotta az NN Biztosító korábbi válaszát. A Pénzcentrum kérdésére a biztosító PR felelőse azt írta: a kórházi napi térítés biztosításuk azért nem fizet pszichiátriai osztályokon való kezelés esetén, mert a pszichiátriai okokból kórházban töltött időszak jellemzően hosszabb, mint a más okokra visszavezethető kórházi kezelés tartama. Így, ha az ilyen esetekre is kiterjedne a biztosítási védelmük, az nagyon megdrágítani a szolgáltatás árát az ügyfelek számára.

Az egészségügyi pénztár ugyanakkor cáfolta a pszichiáter és a betegjogi aktivista álláspontját is, akik szerint a pszichiátriai osztályok nem tűnnek ki átlagos ápolási időtartamukkal a többi kórházi osztály közül.

KATTINTS! Kamuzáson értük a multikat: erre hivatkozva nem fizetnek neked sem

Korábban megkérdeztük a biztosítókat, hogy nem tartják-e diszkriminatívnak azon üzleti gyakorlatukat, hogy életbiztosításaik mellé, betegségekre köthető biztosításaik nem terjednek ki a pszichiátriai betegségekre. Az Allianz és a Generali nem reagáltak megkeresésünkre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Aegon PR szakértője azt írta a Pénzcentrum megkeresésére, hogy

a választóvonal, a biztosított és a nem biztosított fedezetek között, alapvetően nem a pszichiátriai, illetve az egyéb betegségek, hanem az aktív, illetve krónikus, rehabilitációs vagy ápolási fekvőbeteg-szakellátást végző intézmények és kórházi osztályokon kezelt

betegségek között húzódik.

Bár ezt az állítást nem támasztotta alá az az adatsor, melyet az OEP a Pénzcentrum rendelkezésére bocsátott, de nem is cáfolta azt. Az egészségbiztosítási pénztár jelezte:

Az egyes aktív szakmák esetében (pl. sebészet, traumatológia) a műtéti beavatkozást követően a beteg jellemzően nem kerül ki az ellátórendszerből, hanem az ápolás másik osztályon (pl. rehabilitációs osztály) folytatódik tovább.

Ez azt jelenti, hogy a sebészeten töltött átlagos 5 nap után más osztályokon még további napokat tölt kórházban egy-egy biztosított, így egy kórházi napi térítés biztosítás esetében is több mint öt napi térítésre lesz jogosult.

A Magyar Nemzeti Bank még korábban jelezte, hogy több körülmény miatt sem tartja problémásnak vagy diszkriminatívnak a szóban forgó üzleti gyakorlatot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm