27 °C Budapest
Erről a kórházi osztályról képtelenség szabadulni

Erről a kórházi osztályról képtelenség szabadulni

2016. szeptember 20. 14:31

Az életbiztosítások mellé, betegségekre köthető kiegészítő biztosítások nem terjednek ki a pszichiátriai betegségekre. A biztosítók arra hivatkoztak, hogy a pszichiátriai osztályokon nem gyógyítás, hanem ápolás folyik, de ezt a pszichiáter és a betegjogi érdekvédő is cáfolta. A felügyelet feltette a kezét, mondván: a kérdésben nincs tennivalója. Így maradnak a betegek, akiken nem segít senki. A kérdés eldőlni látszik, a hivatal tett igazságot az egészségügyi szakértők és a biztosítók vitájában.

Az elmúlt hetekben több cikkben foglalkoztunk azzal, hogy az életbiztosítások mellé, betegségekre vagy kórházi tartózkodásra köthető betegségbiztosítások, miért nem fizetnek pszichiátriai osztályon való kezelések esetén.

KATTINTS! Álszent biztosítók: nem bélyegeznek meg senkit, de...

(...) a pszichiátriai betegek a betegség természetéből és lefolyásából adódóan az átlagosnál jellemzően hosszabb kórházi tartózkodást igényelnek

- reagált az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) a Pénzcentrum megkeresésére. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a pszichiátriai osztályokon kezelt betegek hosszabb ideig tartózkodnak-e kórházban, mint azok, akiket más orvosi szakterületen kezeltnek.

Az OEP ezzel alátámasztotta az NN Biztosító korábbi válaszát. A Pénzcentrum kérdésére a biztosító PR felelőse azt írta: a kórházi napi térítés biztosításuk azért nem fizet pszichiátriai osztályokon való kezelés esetén, mert a pszichiátriai okokból kórházban töltött időszak jellemzően hosszabb, mint a más okokra visszavezethető kórházi kezelés tartama. Így, ha az ilyen esetekre is kiterjedne a biztosítási védelmük, az nagyon megdrágítani a szolgáltatás árát az ügyfelek számára.

Az egészségügyi pénztár ugyanakkor cáfolta a pszichiáter és a betegjogi aktivista álláspontját is, akik szerint a pszichiátriai osztályok nem tűnnek ki átlagos ápolási időtartamukkal a többi kórházi osztály közül.

KATTINTS! Kamuzáson értük a multikat: erre hivatkozva nem fizetnek neked sem

Korábban megkérdeztük a biztosítókat, hogy nem tartják-e diszkriminatívnak azon üzleti gyakorlatukat, hogy életbiztosításaik mellé, betegségekre köthető biztosításaik nem terjednek ki a pszichiátriai betegségekre. Az Allianz és a Generali nem reagáltak megkeresésünkre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Aegon PR szakértője azt írta a Pénzcentrum megkeresésére, hogy

a választóvonal, a biztosított és a nem biztosított fedezetek között, alapvetően nem a pszichiátriai, illetve az egyéb betegségek, hanem az aktív, illetve krónikus, rehabilitációs vagy ápolási fekvőbeteg-szakellátást végző intézmények és kórházi osztályokon kezelt

betegségek között húzódik.

Bár ezt az állítást nem támasztotta alá az az adatsor, melyet az OEP a Pénzcentrum rendelkezésére bocsátott, de nem is cáfolta azt. Az egészségbiztosítási pénztár jelezte:

Az egyes aktív szakmák esetében (pl. sebészet, traumatológia) a műtéti beavatkozást követően a beteg jellemzően nem kerül ki az ellátórendszerből, hanem az ápolás másik osztályon (pl. rehabilitációs osztály) folytatódik tovább.

Ez azt jelenti, hogy a sebészeten töltött átlagos 5 nap után más osztályokon még további napokat tölt kórházban egy-egy biztosított, így egy kórházi napi térítés biztosítás esetében is több mint öt napi térítésre lesz jogosult.

A Magyar Nemzeti Bank még korábban jelezte, hogy több körülmény miatt sem tartja problémásnak vagy diszkriminatívnak a szóban forgó üzleti gyakorlatot.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?