20 °C Budapest
Pofátlanság: ezzel húz csőbe az albán fagyimaffia

Pofátlanság: ezzel húz csőbe az albán fagyimaffia

2016. augusztus 17. 11:03

Idén nyáron is sokan esnek áldozatul az "albán fagyimaffiának": vagyis annak, hogy néhány helyen a jó kinézet ellenére silány minőségű, íztelen, akár az egészségre is káros fagyit kapunk. Ráadásul már olyan cukrászdák is vannak, akik egyenesen azzal hirdetik magukat, hogy náluk "kézműves"albán fagyi kapható. De miért akarná valaki magát ezzel hirdetni?


Egy meglepő hirdetésre bukkant az egyik olvasónk a napokban. Egy budapesti cukrászda ablakán ugyanis az a felirat díszeleg, hogy "Albán kézműves fagyizó". De akkor most, hogy is van ez?  Ez a fagyi valóban egyszerre albán és kézműves is?

Most akkor mégis kézműves fagylaltot árulnak?

Korábban már hosszabban foglalkoztunk az "albán fagyizókkal", amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a magyar cukrászoknak. Ugyanis ezekben az egységekben általában szakmai háttér és végezettség nélkül dolgoznak, sokszor ellenőrizetlenül - például az ilyen helyeken sokszor a fagylaltokat éjszaka felolvasztják és reggel újrakeverik - ez pedig élelmiszerbiztonság szempontjából nagyon kifogásolható.

KATTINTS! Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

Arról, hogy lehet-e egy fagylalt egyszerre kézműves és albán a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét kérdeztük, akiknek a válaszából kiderült, hogy kivétel elméletben előfordulhatna, de a gyakorlatban szinte kizárt. A kézműves fagylaltok ugynais - az olasz kézműves fagylalt szabványok szerint - közel nem tartalmaznak annyi levegőt, mint az albán fagyik.

Az albán "fagyi" jellemzője, hogy nagy adag. Térfogara nagy felfújt zsírgombócót kap a vendég, melyet bizonyos vevőkör a mennyiség miatt értékel. Az albán pékségekre is ki van írva az albán jelző, amit a fogyasztó a nagy adaggal azonosít. Marketing szempontból ezért írja ki a fagyis, hogy albán. A média még mindig nagyon keveset beszél a problémáról, csak mi fagyisok tudjuk a vendégeket tájékoztatni arról, hogy az a típusú fagylalt káros az egészségre

- válaszolta megkeresésünkre a testület.

Nagyon jól mutatja a gondolkodásmódjukat! A kézműves minősítés hívószó ezért használják, nem számít, hogy igaz, vagy nem. Miért számítana, hiszen a fagyijuk sem az

- tették hozzá.

Miért káros?

A fagylaltokban stabilizátoroknak és emulgátoroknak többszörösét használják fel. Emellett silány alapanyagokkal dolgoznak, a vendégek nem igazán kapnak ilyen helyeken mást, mint: festékeket, aromákat, savót, soványtejport, minimális természetes alapanyagot és rengeteg levegőt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenséget akár vattacukor-effektusnak is nevezhetnénk, ugyanis a jó minőségű fagylaltba a fagyasztás során maximum 30-35 százalék a levegő, a szóban forgó fagylaltoknál azonban nem ritka a 100 százalékos térfogatnövelés sem, vagyis gyakorlatilag

levegőt adnak el nekünk.

Miért tehetik ezt meg?

A probléma forrása, hogy jelenleg nagyon laza az élelmiszertörvény fagylaltra vonatkozó szabályozása. Éppen emiatt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szerint az élelmiszertörvény változtatása lenne szükség, ennek érdekében már dolgoznak is egy ajánláson, amit a kormány elé szeretnének terjeszteni.

Ez hamisított fagylalt, ezért a jövőben szabályozni kívánjuk a tejes fagylaltok tejszárazanyag és tejzsír tartalmát, a gyümölcsfagylaltok jelleget adó gyümölcs százalékát, a felhasználható stabilizátorok és emulgeátorok mennyiségét és a maximális levegőfelvétel arányát, védve ezáltal a fogyasztók egészségét, a hazai piacot és a tisztességes üzleti magatartás szabályait

- tudta meg a Pénzcentrum a testülettől.

Továbbá mivel aggályos ezen fagylaltot készítők bizonyítványainak hitelessége is, ezért kérni fogják a dokumentumok felülvizsgálatát, különbözeti vizsgát és állandó hivatalos tolmácsot vagy nyelvvizsgával rendelkező személyt az élelmiszerelőállítás teljes időtartama alatt - egészítette ki válaszát a testület.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07