32 °C Budapest
Pofátlanság: ezzel húz csőbe az albán fagyimaffia

Pofátlanság: ezzel húz csőbe az albán fagyimaffia

2016. augusztus 17. 11:03

Idén nyáron is sokan esnek áldozatul az "albán fagyimaffiának": vagyis annak, hogy néhány helyen a jó kinézet ellenére silány minőségű, íztelen, akár az egészségre is káros fagyit kapunk. Ráadásul már olyan cukrászdák is vannak, akik egyenesen azzal hirdetik magukat, hogy náluk "kézműves"albán fagyi kapható. De miért akarná valaki magát ezzel hirdetni?


Egy meglepő hirdetésre bukkant az egyik olvasónk a napokban. Egy budapesti cukrászda ablakán ugyanis az a felirat díszeleg, hogy "Albán kézműves fagyizó". De akkor most, hogy is van ez?  Ez a fagyi valóban egyszerre albán és kézműves is?

Most akkor mégis kézműves fagylaltot árulnak?

Korábban már hosszabban foglalkoztunk az "albán fagyizókkal", amelyek egyre nagyobb problémát jelentenek a magyar cukrászoknak. Ugyanis ezekben az egységekben általában szakmai háttér és végezettség nélkül dolgoznak, sokszor ellenőrizetlenül - például az ilyen helyeken sokszor a fagylaltokat éjszaka felolvasztják és reggel újrakeverik - ez pedig élelmiszerbiztonság szempontjából nagyon kifogásolható.

KATTINTS! Ezeket a fagyizókat mindenképpen kerüld el idén nyáron

Arról, hogy lehet-e egy fagylalt egyszerre kézműves és albán a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét kérdeztük, akiknek a válaszából kiderült, hogy kivétel elméletben előfordulhatna, de a gyakorlatban szinte kizárt. A kézműves fagylaltok ugynais - az olasz kézműves fagylalt szabványok szerint - közel nem tartalmaznak annyi levegőt, mint az albán fagyik.

Az albán "fagyi" jellemzője, hogy nagy adag. Térfogara nagy felfújt zsírgombócót kap a vendég, melyet bizonyos vevőkör a mennyiség miatt értékel. Az albán pékségekre is ki van írva az albán jelző, amit a fogyasztó a nagy adaggal azonosít. Marketing szempontból ezért írja ki a fagyis, hogy albán. A média még mindig nagyon keveset beszél a problémáról, csak mi fagyisok tudjuk a vendégeket tájékoztatni arról, hogy az a típusú fagylalt káros az egészségre

- válaszolta megkeresésünkre a testület.

Nagyon jól mutatja a gondolkodásmódjukat! A kézműves minősítés hívószó ezért használják, nem számít, hogy igaz, vagy nem. Miért számítana, hiszen a fagyijuk sem az

- tették hozzá.

Miért káros?

A fagylaltokban stabilizátoroknak és emulgátoroknak többszörösét használják fel. Emellett silány alapanyagokkal dolgoznak, a vendégek nem igazán kapnak ilyen helyeken mást, mint: festékeket, aromákat, savót, soványtejport, minimális természetes alapanyagot és rengeteg levegőt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenséget akár vattacukor-effektusnak is nevezhetnénk, ugyanis a jó minőségű fagylaltba a fagyasztás során maximum 30-35 százalék a levegő, a szóban forgó fagylaltoknál azonban nem ritka a 100 százalékos térfogatnövelés sem, vagyis gyakorlatilag

levegőt adnak el nekünk.

Miért tehetik ezt meg?

A probléma forrása, hogy jelenleg nagyon laza az élelmiszertörvény fagylaltra vonatkozó szabályozása. Éppen emiatt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szerint az élelmiszertörvény változtatása lenne szükség, ennek érdekében már dolgoznak is egy ajánláson, amit a kormány elé szeretnének terjeszteni.

Ez hamisított fagylalt, ezért a jövőben szabályozni kívánjuk a tejes fagylaltok tejszárazanyag és tejzsír tartalmát, a gyümölcsfagylaltok jelleget adó gyümölcs százalékát, a felhasználható stabilizátorok és emulgeátorok mennyiségét és a maximális levegőfelvétel arányát, védve ezáltal a fogyasztók egészségét, a hazai piacot és a tisztességes üzleti magatartás szabályait

- tudta meg a Pénzcentrum a testülettől.

Továbbá mivel aggályos ezen fagylaltot készítők bizonyítványainak hitelessége is, ezért kérni fogják a dokumentumok felülvizsgálatát, különbözeti vizsgát és állandó hivatalos tolmácsot vagy nyelvvizsgával rendelkező személyt az élelmiszerelőállítás teljes időtartama alatt - egészítette ki válaszát a testület.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?