2 °C Budapest
Arzén- és vegyszermentes ivóvizet hozhatunk Romániából

Arzén- és vegyszermentes ivóvizet hozhatunk Romániából

2016. augusztus 9. 09:32

Részben romániai ivóvízzel láthatja el a lakosságot az Alföldvíz Zrt. jövő nyártól. A társaság azért készül az importra, mert saját kútjai vizébe sok helyen egészségre káros anyagok - például arzén, mangán, nitrátok, bór -, kerülnek, amelyeket vegyi eszközökkel kell eltávolítani a vízből, mielőtt az bekerül a hálózatba - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Arad környéki ivóvízbázis ugyanaz, mint az alföldi, de van egy hatalmas különbség. "A magyarországi alföldi rétegvizekbe, a keletről nyugat felé történő, lassú áramlása során növekvő mennyiségű káros anyag oldódik bele a tároló réteg természetes arzén- és mangántartalmából. Aradnál viszont még a beleoldódás előtt felhozható a víz, amely így vegyi kezelés nélkül juttatható be az ivóvízrendszerbe" - magyarázta Csák Gyula, az Alföldvíz vezérigazgatója.

A beruházásra az Alföldvíz és az aradi víziközmű-társaság vegyes vállalatot hozott létre. A romániai létesítmények megépítése mintegy 2,3 milliárd forintba került, ezt az Alföldvíz hosszú távra meghitelezte leányvállalatának.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?