Népszerű orrspray-t tiltottak be: mától nem forgalmazzák

Népszerű orrspray-t tiltottak be: mától nem forgalmazzák

MTI
2016. április 22. 19:00

Mától megszűnik a Bioparox nevű, vény nélkül kapható antibiotikum gyógyszertári forgalmazása, miután kutatások szerint a gyógyszer alkalmazásával járó kockázatok meghaladják annak előnyeit.


A felső légutak egyes fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére szolgáló, gyulladásgátló hatású spray forgalmazásának beszüntetését az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jelentette be.

Az intézet azt kérte, hogy a gyógyszer további alkalmazása előtt a betegek kérjék ki háziorvosuk vagy a gyógyszerész tanácsát. A feleslegessé vált készítményt pedig ne dobják ki otthon, hanem vigyék vissza a patikákba.

A gyógyszer engedélyének visszavonását azzal indokolták, hogy az Európai Gyógyszerügynökség kockázatértékelési bizottsága arra a következtetésre jutott: a Bioparox alkalmazásával járó kockázatok meghaladják annak előnyeit. A visszavonás a Bioparox 125 mikrogramm/adag kiszerelésű, szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray-re és orrspray-re vonatkozik.

A forgalmazó, a Servier magyarországi leányvállalata a patikáktól és a nagykereskedőktől is visszagyűjti a készleteket.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10