15 °C Budapest
Durva! 4-5 hónapot is csúszik az ösztöndíjak kiutalása

Durva! 4-5 hónapot is csúszik az ösztöndíjak kiutalása

2016. április 5. 09:01

Hónapokat késik a szakorvosjelölteknek járó Markusovszky-ösztöndíj utalása - írja a Magyar Nemzet.

Az újság keddi cikke szerint a nettó 100 ezer forintos ösztöndíj arra hivatott, hogy itthon tartsa a rezidenseket. Egy szakorvosjelölt most petíciót indított, mert négy-öt hónapot is csúszik az ösztöndíj kiutalása. Kokas Bálint a lapnak hangsúlyozta, a rezidensek megélhetése az ösztöndíjtól függ, és bár a teljesítési igazolásokat időben leadják, a pénz nem érkezik meg.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke elmondta, már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta tárgyalnak a megoldásról. Remélhetőleg hamarosan kihirdetik azt a jogszabályváltozást, amely kiküszöböli a hibát - tette hozzá.

A papíralapú igazolások és a bürokrácia miatt most hosszú időt vesz igénybe, amíg kiderül, valóban jogosult-e valaki a támogatásra. Sipka Balázs szerint a bonyolult rendszer miatt a rezidensek felének késve érkezett meg a kifizetés. Az új rendszerben az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján is jelezhetik a szakorvosjelöltek, ha teljesítették a követelményeket, a papíralapú igazolást ráérnek azután elküldeni, az ehhez szükséges informatikai fejlesztés elkészült.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?