Méregdrága a gyógyulás: téged is érinthet, ha ezt használod otthon

Méregdrága a gyógyulás: téged is érinthet, ha ezt használod otthon

2016. február 12. 14:30

Komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok szerint amellett, hogy elvékonyíthatja a fogzománcot, ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt. A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerülnek itthon a fogorvosi kezelések, ha helyre akarjuk hozni a fogainkat.

Akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok egyetértenek abban, hogy nemcsak a fogzománcot vékonyíthatja el, hanem ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt - írja a Daily Mail.

A legtöbben ugyanis túl erősen, és túl gyorsan mossák a fogukat az elektromos fogkefével, ezért egyre több fogorvos ajánlja inkább a hagyományos, manuális fogkefe használatát. 

Hogyan kellene helyesen fogat mosni?

Az alábbi videó jól mutatja, hogyan kell(ene) helyesen fogat mosnunk. Ezen felül a fogorvosok szerint naponta legalább kétszer, minimum két percig kellene fogat mosni. Illetve fontos az is, hogy a fogkefe sörtéje ne legyen túl durva, hogy ne sértse fel a fogínyt és a zománcot.

Mennyibe kerül, ha rendbe akarjuk hozni a fogainkat?

A szép mosolynak bizony komoly ára van, egy foghúzás, tömés, vagy gyökérkezelés több ezer forintos kiadást is jelenthet.  A Pénzcentrum összegyűjtötte, mennyit kell kicsengetni a különféle fogászati kezelésekért.

Van, ahol ingyenes

Az egészségbiztosítás keretében egyes ellátások életkortól függetlenül térítésmentesen járnak, de vannak olyan ellátások is, amelyek támogatása életkortól függ.

Életkortól függetlenül támogatott fogászati ellátások:

 • sürgősségi ellátás,
 • szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer),
 • szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
 • fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés évente egyszer),
 • fogsebészeti ellátás,
 • fogkőeltávolítás,
 • ínyelváltozások kezelése

Életkortól/állapottól függően támogatott fogászati ellátások (a teljes körű fogászati alap- és szakellátás - a fogtechnikai költségek kivételével - az alábbi esetekben térítésmentes):

 • 18 éves korig,
 • 18 éves kor betöltését követően, a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt,
 • a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig,
 • 62 éves életkor felett.

Bár az elérhető anyagok és technológiák között nincs olyan nagy különbség a közfinanszírozott ellátás illetve a magánrendelők között,

a magasabb igényeket inkább a magánpraxisok tudják kielégíteni.

Itt azonban már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis pár ezer forinttól kezdve akár több tízezret is kóstálhat egy-egy kezelés költsége. Érdemes körülnézni az egyes magánrendelők árajánlatai között, ugyanis akár több ezer forintos eltérések is lehetnek.

Fogtömés

Tejfog esetén foganként 6-10 ezer forint, míg állandó fogaknál 9-15 ezer forint is lehet a kezelés ára.

Fogkőeltávolítás

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az ár a fogkő mennyiségétől is függhet, körülbelül 6-12 ezer forint között mozog.

Fogfehérítés

Bár a fogfehérítés nem tartozik az alapkezelések közé, esztétikailag sokat hozzátehet a mosoly szépségéhez. Az otthoni fogfehérítés a sínnel és a fehérítő anyaggal együtt körülbelül 35 ezer forint, míg  a rendelői fogfehérítés 30 ezertől kezdődik, az átlagár pedig 49-85 ezer forint körül van.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés átlagban 10 ezernél kezdődik, és 15 ezernél ritkán drágább a legtöbb helyen.

Fogszabályozás

A fogszabályozásnál maga a készülék drága, a kivehető készülékek 40-80 ezer forintot, az állandó rögzített készülékek akár 130-230 ezret is kóstálhatnak. Ezen felül rendszeresen járni kell aktiválásra, ahol a fogaink állapotához igazítva folyamatosan állítják a készüléket. Ennek ára is változó, 4-10 ezer lehet alkalmanként.

Foghúzás

Nem mindegy, hogy tejfogat, vagy állandó fogat húznak, az árak ugyanis ezek alapján módosulnak. 5 és 15 ezer forint között van az átlagár foganként.


NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?