29 °C Budapest
Méregdrága a gyógyulás: téged is érinthet, ha ezt használod otthon

Méregdrága a gyógyulás: téged is érinthet, ha ezt használod otthon

2016. február 12. 14:30

Komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok szerint amellett, hogy elvékonyíthatja a fogzománcot, ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt. A Pénzcentrum utánajárt, mennyibe kerülnek itthon a fogorvosi kezelések, ha helyre akarjuk hozni a fogainkat.

Akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha helytelenül használjuk az elektromos fogkefét. A fogorvosok egyetértenek abban, hogy nemcsak a fogzománcot vékonyíthatja el, hanem ínyproblémákhoz vezethet, és akár a fogtömések is kihullhatnak a helytelen használat miatt - írja a Daily Mail.

A legtöbben ugyanis túl erősen, és túl gyorsan mossák a fogukat az elektromos fogkefével, ezért egyre több fogorvos ajánlja inkább a hagyományos, manuális fogkefe használatát. 

Hogyan kellene helyesen fogat mosni?

Az alábbi videó jól mutatja, hogyan kell(ene) helyesen fogat mosnunk. Ezen felül a fogorvosok szerint naponta legalább kétszer, minimum két percig kellene fogat mosni. Illetve fontos az is, hogy a fogkefe sörtéje ne legyen túl durva, hogy ne sértse fel a fogínyt és a zománcot.

Mennyibe kerül, ha rendbe akarjuk hozni a fogainkat?

A szép mosolynak bizony komoly ára van, egy foghúzás, tömés, vagy gyökérkezelés több ezer forintos kiadást is jelenthet.  A Pénzcentrum összegyűjtötte, mennyit kell kicsengetni a különféle fogászati kezelésekért.

Van, ahol ingyenes

Az egészségbiztosítás keretében egyes ellátások életkortól függetlenül térítésmentesen járnak, de vannak olyan ellátások is, amelyek támogatása életkortól függ.

Életkortól függetlenül támogatott fogászati ellátások:

 • sürgősségi ellátás,
 • szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer),
 • szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
 • fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés évente egyszer),
 • fogsebészeti ellátás,
 • fogkőeltávolítás,
 • ínyelváltozások kezelése

Életkortól/állapottól függően támogatott fogászati ellátások (a teljes körű fogászati alap- és szakellátás - a fogtechnikai költségek kivételével - az alábbi esetekben térítésmentes):

 • 18 éves korig,
 • 18 éves kor betöltését követően, a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt,
 • a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig,
 • 62 éves életkor felett.

Bár az elérhető anyagok és technológiák között nincs olyan nagy különbség a közfinanszírozott ellátás illetve a magánrendelők között,

a magasabb igényeket inkább a magánpraxisok tudják kielégíteni.

Itt azonban már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis pár ezer forinttól kezdve akár több tízezret is kóstálhat egy-egy kezelés költsége. Érdemes körülnézni az egyes magánrendelők árajánlatai között, ugyanis akár több ezer forintos eltérések is lehetnek.

Fogtömés

Tejfog esetén foganként 6-10 ezer forint, míg állandó fogaknál 9-15 ezer forint is lehet a kezelés ára.

Fogkőeltávolítás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ár a fogkő mennyiségétől is függhet, körülbelül 6-12 ezer forint között mozog.

Fogfehérítés

Bár a fogfehérítés nem tartozik az alapkezelések közé, esztétikailag sokat hozzátehet a mosoly szépségéhez. Az otthoni fogfehérítés a sínnel és a fehérítő anyaggal együtt körülbelül 35 ezer forint, míg  a rendelői fogfehérítés 30 ezertől kezdődik, az átlagár pedig 49-85 ezer forint körül van.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés átlagban 10 ezernél kezdődik, és 15 ezernél ritkán drágább a legtöbb helyen.

Fogszabályozás

A fogszabályozásnál maga a készülék drága, a kivehető készülékek 40-80 ezer forintot, az állandó rögzített készülékek akár 130-230 ezret is kóstálhatnak. Ezen felül rendszeresen járni kell aktiválásra, ahol a fogaink állapotához igazítva folyamatosan állítják a készüléket. Ennek ára is változó, 4-10 ezer lehet alkalmanként.

Foghúzás

Nem mindegy, hogy tejfogat, vagy állandó fogat húznak, az árak ugyanis ezek alapján módosulnak. 5 és 15 ezer forint között van az átlagár foganként.


NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?